Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 08.11.19

Primorski dnevnik: Po zahodnem pasu Trnovskega gozda | Jesenski geološki pohod po openski okolici | Martinovanje

Po zahodnem pasu Trnovskega gozda

Čepovan - greben pod Stadorjem - Lažna - pod Skoljem - Lokve - Čepovan. Krožen, štiriurni pohod po zahodnem pasu Trnovskega gozda. Štirje člani SPDG smo se odpravili pred kratkim iz Gorice do Gasilskega doma v Čepovanu. Z upoštevanjem srbskega pregovora o premikanju po manj znanem ozemlju »Kartu čitaj - Seljaka pitaj« smo nagovorili krajana, da nas je usmeril na stezo, po kateri smo se v drugačnem sestavu pred poldrugim desetletjem premikali »na dolgi stezi«: Vrše - Drnulk - Čepovan - Lažna - Lokve - Nemci - Rijavci - Trpinovšče - Ozeljan – Vogrsko - Venišče - Cer je - Dol - Vrh nad Sovodnjami. S prstom je pokazal na izhodišče prijetne »direttissime«, ki se v kratkih okljukih dviga do zadnjih hiš na Lažni. Spodaj in zgoraj je ledeno pihalo, zato se sedaj za vedamo, da je bil prvi letošnji zimski pohod.

Spokojnost lepo urejenih hiš in okolice nas je spremljala mimo sredi tedna zaprte Okrepčevalnice (nekdanjega Doma na Lažni) in po asfaltu mimo vesin nekdanjega smučarskega vadišča do ponovnega vstopa v gozd okrog Snežne jame in do vikend naselja severno od središča na Lokvah. Med srebanjem čaja v hotelski točilnici smo zvedeli, da se v krogu s premerom osmih kilometrov pojavlja osem medvedov, a maršruta nas ni več vodila v gosto rastlinje. Od poznega jutra do popoldneva smo povprečno vsake pol ure postali ob spomeniku padlim borcem, tisti v Cepovanu pa je posvečen zalednim postojankam in delavnicam NOV in POS. (ar)

Jesenski geološki pohod po openski okolici

Med tematskimi izleti, ki jih organizira SPDT, je jesenski, krožni pohod, namenjen spoznavanju zanimive geološke zgodovine zapisane v kamninah našega kraškega sveta, že prava stalnica. Nezahteven strokovno voden sprehod po sicer poznanih poteh nam daje možnost, da pod veščim očesom izvedenca spoznamo morfološko raznolikost in ranljivost kraških tal, ki bi ju sicer spregledali.

Pohod načrtujemo za nedeljo, 17. novembra. Zbrali se bomo na Opčinah na trgu Brdina ob 9. uri. Pod strokovnim vodstvom geološkega izvedenca in dolgoletnega prijatelja, gospoda Paola Sossija se bomo sprehodili po vaških klancih mimo doline Mrči dol in naprej do vzpetine Stružni vrh, kjer je bil nekoč najbližji pašnik za vaško govedo. Po asfaltirani cesti in po kolovozih, speljanih pod avtocestnimi podvozi bomo prišli do ene največjih dolin na tem območju, do Malalanovega dola. Nad dolom je speljano avtocestno vozlišče. Tu se lahko zamislimo o posledicah človekovih posegov v naravo. Pot bomo nadaljevali po izredno čistih, zato tudi izredno propustnih krednih apnencih, bogatih na škrapljah, vrtačah in breznih. Obšli bomo Jakopinov in Furlanov dol, mimo jame Bršljanka in mimo Griž se bomo sprehodili še do roba znane doline Prči dol. Celotno območje, ki ga bomo prehodili, se nahaja na izredno čistih in izrazito propustnih apnencih in prav tu je prišlo v zadnjih desetletjih do globokih človeških posegov.

Pohod ni naporen, primeren je za vse, nujna je pohodniška obutev. Predvidene so približno tri do tri in pol ure hoje. Kontaktna številka za morebitne informacije je 040 413025 (Marinka).

Martinovanje

V nedeljo, 10. novembra, na Martinovo, vabi SPDT na tradicionalno Kostanjevo nedeljo. Pohodniki se bodo zbrali ob 8.45 v Grahovem Brdu. Od tod se bodo podali na jesenski krožni pohod, speljan med vinogradi, travniki, pašniki in gozdiči mimo vasi Filipčje Brdo, Šepulje in Utovlje. Med potjo bodo udeleženci spoznavali zanimive naravne, kulturne in etnografske posebnosti območja. Triurnemu krožnemu pohodu bo sledilo prijateljsko druženje v turistični kmetiji v Grahovem Brdu. Ob toplem kosilu in pečenem kostanju se bo prileglo tudi mlado vino; pa tudi dobre volje ne bo zmanjkalo. Izlet je primeren za vse, obvezna je pohodniška obutev. Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se še danes prijavijo na tel. številki: 3384913458 (Franc) ali 040413025 (Marinka).

Primorski dnevnik, 08.11.2019
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti