Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pogorel dom na Okrešlju

24ur.com: Frichaufov dom na Okrešlju, zelo priljubljena pohodniška točka v Logarski dolini, je pogorel. Kaj bi lahko bil razlog

... za požar in kdaj se je to sploh zgodilo, še ni znano, je pa to že drugi planinski dom v dobrih dveh letih, ki je pogorel na območju Kamniško-Savinjskih Alp oz. Logarske doline.

V uredništvu smo prejeli fotografijo pogorelega Frichaufovega doma na Okrešlju, ene zelo priljubljenih planinskih postojank v Logarski dolini, ki se nahaja na 1396 metrih nadmorske višine.

Informacijo nam je potrdil tudi Brane Povše, predsednik Planinskega društva Celje Matica, ki z omenjenim domom upravlja. Kot je povedal, jih je o tem obvestil naključni pohodnik. "Danes smo izvedeli za to in da, na žalost je res," je dejal. "Vse je uničeno, več vam ta trenutek ne morem povedati," je še dejal. Domnevajo, da je zagorelo včeraj, o tem, kaj bi lahko bil vzrok, pa ni želel ugibati.

Na PU Celje so povedali, da so bili o požaru obveščeni danes popoldne. "Ogled kraja požara bomo opravili jutri. Več informacij vam posredujemo po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih," je zapisala tiskovna predstanica Milena Trbulin.

Dom je sicer na svojem Facebook profilu v nedeljo objavil informacijo, da zapira svoja vrata in pohodnikom sporočil, da se vidijo ob lepih koncih tedna.


PZS, 08.11.2019 08.20: Pogorel Frischaufov dom na Okrešlju

Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m), planinski dom PD Celje Matica nad slapom Rinka v Logarski dolini, je pogorel do tal. Kdaj je zgorel, še ni znano, danes pa bodo policisti opravili ogled kraja dogodka in poskusili ugotoviti vzrok požara.

Da je Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) pogorel do tal, so v Planinskem društvu Celje Matica izvedeli včeraj, 7. novembra, popoldne. Vzrok požara še ni znan, saj v koči ni bilo nikogar, oskrbnik ga je ob koncu letošnje sezone zapustil 3. novembra in napovedal njegovo obratovanje ob koncih tedna z lepim vremenom. Potem ko je pred dvema letoma pogorel Kocbekov dom na Korošici (1808 m), ki ga prav tako upravlja PD Celje Matica, so Kamniško-Savinjske Alpe ostale še brez ene najpomembnejših planinskih koč na tem območju.

Kot je po ogledu pogorišča povedal Brane Povše, predsednik PD Celje Matica, bi dom lahko zgorel v sredo, saj je v četrtek pogorišče še tlelo, zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma pa nihče ni opazil požara. Višina škode še ni znana, bo pa zagotovo zelo velika. Danes bodo policisti opravili ogled kraja dogodka in poskusili ugotoviti vzrok požara. Naslednji koraki glede prenove še niso znani, PD pa v prihodnjih dneh načrtuje sejo upravnega odbora.

Dom na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino je bil priljubljena planinska točka, dosegljiva po poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro. Slovenski planinci so planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908. Večkrat je bila prenovljena in dograjena, imela je 80 ležišč v domu in šest v zimski sobi, kot je povedal Povše, pa so v zadnjem poletju zamenjali streho, popolnoma prenovili sobe, uredili kuhinjo, jedilnico in sanitarije.
Manca Ogrin

PZS > medijem, 08.11.2019 14.33:
Frischaufov dom na Okrešlju po požaru poopolnoma uničen

Vzrok požara, ki je uničil Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m), priljubljeno planinsko kočo nad Logarsko dolino, še ni znan, saj so zaradi izjemno slabih vremenskih razmer na Okrešlju danes prekinili ogled kraja pogorišča. Uničena planinska koča je velik udarec za Planinsko društvo (PD) Celje Matica in nasploh slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah na trasi Slovenske planinske poti.

Da je Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) pogorel, so v Planinskem društvu Celje Matica izvedeli sedmega novembra popoldne, saj zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma nihče ni opazil požara. V tem času v koči ni bilo nikogar, oskrbnik ga je ob koncu letošnje sezone zapustil tretjega novembra in napovedal njegovo obratovanje ob koncih tedna z lepim vremenom. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Celje, so "zaradi izjemno slabih vremenskih razmer na Okrešlju prekinili z ogledom kraja pogorele koče. Z ogledom bomo nadaljevali takoj, ko nam bodo vremenske razmere to dopuščale."

Potem ko je pred dvema letoma pogorel Kocbekov dom na Korošici (1808 m), ki ga prav tako upravlja PD Celje Matica, so Kamniško-Savinjske Alpe ostale še brez najpomembnejše planinske koče na Slovenski planinski poti (SPP) nad Logarsko dolino, kjer bo odslej planincem na voljo le še Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864 m, PD Kamnik) in zunaj trase SPP Koča na Klemenči jami pod Ojstrico (1208 m, PD Solčava), ki pa sta odprti večinoma le v času poletne planinske sezone.

"Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil," je razložil predsednik PD Celje Matica Brane Povše in dodal: "Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane. Po prvi oceni je škode vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo praktično čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res."

Nadaljnjim ukrepom se bodo posvetili na izredni seji upravnega odbora PD Celje Matica, ki bo prihodnji teden in se je bo udeležil tudi predstavnik Planinske zveze Slovenije. "Novica o pogorelem Frischaufovem domu na Okrešlju nas je pretresla, saj je bila to najpomembnejša planinska koča v tem delu Kamniško-Savinjskih Alp, tudi zaradi lege na Slovenski planinski poti. To je velik udarec za PD Celje Matica in nasploh slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih koč na tem območju. Ko bodo znani rezultati preiskave, bomo sedli skupaj in se odločili o naslednjih korakih. Ker je pred vrati zima, kaže, da pred pomladjo ne bomo mogli narediti ničesar na pogorišču, zato bomo v dolini urejali, kar bo mogoče. Brez resne pomoči države pa žal ne bomo mogli odpraviti posledic, kar je za obisk gora v tem delu Slovenije izredno pomembno," je dejal podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Dom na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino je bil priljubljena planinska točka, dosegljiva po planinski poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro. Slovenski planinci so planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908. Večkrat je bila prenovljena in dograjena, imela je 80 ležišč in v zadnjih treh letih je doživela novo temeljito prenovo.

24ur, 07.11.2019 18.18
Pogorel dom na Okrešlju


Facebook(Levica Celje) 07.11.2019

 

 

 

 


08.11.2019 08.20

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti