Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preveč ali premalo nagrad

Gorenjski glas - Vilma Stanovnik: Na oktobrski seji so kranjski svetniki potrdili predloge Komisije za nagrade in priznanja ... - Naziv častni občan zakoncema Štremfelj

... o letošnjih občinskih nagrajencih, kar nekaj polemik pa je bilo o tem, ali je nagrad za zaslužne preveč ali premalo.

Kranj – Kranjski mestni svetniki so se strinjali, da si naziv častnih občanov za dosežke v alpinizmu in prepoznavnost Kranja v svetu zaslužita zakonca Andrej in Marija Štremfelj. V Planinskem društvu Kranj so ju za dobitnika naziva častnega občana predlagali kot zakonca, saj so prepričani, da dosežkov ne enega ne drugega ne bi bilo toliko, če si ne bi vsa desetletja zakonca brezpogojno stala ob strani in se pri tem popolnoma podpirala.

Svetniki so se prav tako strinjali, da nagrado Mestne občine Kranj za letošnje leto na slavnostni akademiji za ohranjanje in bogatitev kulturne dediščine prejme Kulturno društvo Brdo Kranj.

Listino o priznanju Mestne občine Kranj bodo prejeli: Bogdan Koci in Jakob Drmota za zgled in nesebično pomoč pri reševanju življenj in prvi pomoči pri zastoju srca, Biljana Djaković za doprinos pri delovanju Rdečega križa, Matjaž Jerala za ozaveščanje o pomenu in aktivnem delovanju za ekološko pridelavo in sožitje z naravo, Prostovoljno gasilsko društvo Bitnje ob devetdesetletnici delovanja in za skrb in zagotavljanje požarne varnosti v kraju in širše ter Planinsko društvo Kranj za razvoj planinstva ob 120-letnici delovanja.

Veliko plaketo Mestne občine Kranj bodo prejeli: Zvonimir Debeljak za doprinos na področju smučarske inovativnosti, Klub En korak več, društvo za pomoč osebam po pridobljeni možganski poškodbi, za razvoj programov za vsakodnevno pomoč osebam po možganski poškodbi ter Mestna knjižnica Kranj za stalno delo in inovativne pristope pri vzpodbujanju branja vseh starostnih skupin.

Veliko Prešernovo plaketo bodo prejeli Irena Jeras Dimovska za prispevek na področju restavratorstva, likovnega ustvarjanja in popularizacije likovne dejavnosti mesta Kranja ter Gregor Grašič in Primož Grašič za razvoj glasbene kulture v Kranju in širšo prepoznavnost Jazz Kampa Kranj.

Čeprav so svetniki soglasno podprli predloge pristojne komisije, pa se je razvnela debata, ali nagrajencev premalo ali preveč. Nekateri svetniki so bili namreč mnenja, da se z več nagradami razvrednoti njihov pomen, drugi pa so zagovarjali stališče, da bi bilo treba nagraditi vse, ki naredijo kaj dobrega. Predlagali so tudi posebne nagrade za prostovoljce in tudi postavitev aleje zaslužnih Kranjčanov ali pa poimenovanje ulic po njih.

 

Gorenjski glas, 07.11.2019 09.46
Preveč ali premalo nagrad 


G-L, 03.11.19: Podelitev
za 40. letnico vzpona na Everest - NMA v Katmanduju

< To so le nagrade, ki jih je predlagala Komisija za nagrade in priznanja, nagrajence pa lahko predlaga tudi župan.



Naziv častni občan bosta na slavnostni akademiji prejela zakonca Andrej in Marija Štremfelj. Andrej Štemfelj je alpinist in gorski vodnik, eden najboljših himalajskih plezalcev na svetu. V svoji bogati alpinistični karieri je bil na sedemnajstih odpravah v Himalajo in še na šestih v druga tuja gorstva. Še vedno je edini Slovenec, ki je bil dvakrat na najvišjem vrhu sveta. Kot prvi zakonski par sta bila leta 1990 na vrhu z ženo Marijo. V osemdesetih letih je bil načelnik Alpskega odseka Kranj, od leta 2004 do 2010 načelnik Komisije za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije. Dvakrat je bil inštruktor v šoli za nepalske gorske vodnike, od tega enkrat vodja, leta 2019 je dobil zlati cepin za življenjsko delo. Marija Štremfelj je alpinistka, športna plezalka in gorska vodnica. V alpski odsek Kranj se je vpisala leta 1975 in do danes opravila številne alpinistične vzpone doma in v tujini. Kot prva Slovenka je leta 1986 presegla višino 8000 m. Na vrhu Mt. Everesta (1990) je bila kot prva Slovenka in 13. ženska na svetu. Njuni dosežki že sami povedo veliko. Predlagatelj ju kandidira kot zakonca, saj se zaveda, da vidnih dosežkov ne enega ne drugega ne bi bilo toliko, če si ne bi vsa desetletja zakonca brezpogojno stala ob strani in se pri vsem popolnoma podpirala. Nekaj izjemnih rezultatov sta dosegla tudi skupaj. Kot dolgoletna življenjska sopotnika si vse dosežke enega in drugega delita in jih dojemata kot skupne.

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti