Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 17.10.19

Primorski dnevnik: Čarnivarh - Krniška glavica - S kolesi ob mejah Slovenije - S kolesi ob mejah Slovenije

Čarnivarh

Ko je bil z zadnjimi pridelki tudi kostanj že pobran, so že v davnih časih po vaseh Beneških dolin prirejali Burnjak, doživet praznik posvečen kostanju in vsemu, kar jim je narava nudila za preživetje. V ohranjanje starih običajev je Planinska družina Benečija organizirala prejšnjo nedeljo praznik kostanja v Čarnenvarhu (Montefosca) in nanj povabila svoje številne planinske prijatelje. In teh je bilo res veliko; prišli so od blizu in daleč. Pripeljali so se z Reke, iz Kopra in Trsta, iz Nove Gorice, Ajdovščine, Tolmina in bližnjega Kobarida, tako da je bilo zjutraj na zbirališču ob vasi Štupca vse živo. Po uvodnem pozdravu predsednice domačega društva Luise Battistg se je dolga kača pohodnikov usmerila proti mostu čez Nadižo, ga prečkala, nakar so se pohodniki razdelili v dve skupini. Bolj korajžni so se po daljši, gozdni poti vzpenjali do zaselka Erbeč in naprej mimo cerkvice pri Štandrežu. Po poti so uživali ob prvih jesenskih barvah in zapoznelih ciklamah, pa tudi ob pogledu na velike šope štorovk. Kratkemu spustu je nato sledil še zadnji vzpon na Čarnivarh. Druga skupina pa je izbrala bolj direktno pot, prijetno, staro mulatiero, ki se strmo vzpenja do 500 m više ležeče vasi. Nekdaj je bila to edina pot, ki je povezovala gorsko vasico z dolino, njena edina vez s svetom. Ob prihodu planincev je ta lepa, nekoč tako živahna, danes žal močno izpraznjena vas, za kratek čas spet zaživela. Po ulicah se je razlegalo glasno govorjenje, cerkvica se je napolnila, ko je msgr. Marino Qualizza daroval sveto mašo, marsikdo je stopil v obnovljeni mlin, se pozanimal o njegovem nekdanjem delovanju ali se je ustavil v bližnji sirarni. Najbolj pa je zaživela, ko so se na prizorišču prikazali Blumarji v značilnih belih, pustnih oblačilih pokriti s posebnimi pokrivali in so ob zvokih harmonik pristopili in zaplesali še plesalci folklorne skupine Živa nit. Posebno najmlajši člani skupine so s svojo prisrčnostjo in sproščenostjo ogreli srca prav vseh prisotnih. Tudi po koncu kulturnega sporeda sta se še dolgo razlegala glas harmonik in sproščeno petje, kar je pričaralo prav posebno vzdušje, tako da smo se težko poslovili od beneških prijateljev.

Krniška glavica

V nedeljo organizira Slovensko planinsko društvo pohod na 1889 m visoko Krniško glavico (Jof di Sompdogna). Z vrha je čudovit pogled na severno steno Montaža, na drugi strani pa so Višarje in Kamniti lovec, še bliže sta Špik hude police in Veliki Nabojs. Pogled na severno stran pa se ustavi na grebenu Naborjetskih gora; Poldašnje špice, Piparjev in na Dveh špicah. Na zahodu vidimo Karnijske Alpe, v ozadju lahko celo Dolomite, na severu pa se pokažejo tudi Visoke Ture. Pripeljali se bomo do doline Zajzera. Z Izhodišča navkreber nas bo vodila označena pot (611), ki vodi tudi na sicer bolj znano Poldašnjo špico, do koče Rifugio Grego. Od koče se bomo vzpeli po gozdni poti in pobočju, ki se zravna in obrne vzhodno, ter spusti v večjo globel z močvirjem. Onstran te se vzhodno priključi steza s sedla Rudni vrh, oz. iz doline Dunje. Naša pot se tam obrne zahodno (610) in se vzpne čez strmo gozdnato pobočje. Daljši vzpon se izteče na poraščenemu predelu, mimo številnih ostankov vojaških objektov. Sledi še zadnji vzpon nad razgledno teraso, do vojaških objektov, kjer je lično urejen tudi manjši bivak, od tu pa nas bo steza popeljala na razgledno Krniško glavico.

Sestopili bomo jugozahodno, mimo vznožja Krniškega turna na prostrane planote pod severno steno Montaža, do rdeče obarvanega bivaka Stuparich (1578 m) in se nato spustili v globoki zatrep široko zarezane doline Zajzera do izhodišča. Vzpon ni zahteven, pot je v nekaterih mestih strma, kar zahteva nekaj kondicije. Hoje bo za približno 5 ur. Odhod iz Bazovice ob 6. uri, na razpolago je tudi društveni kombi. Informacije in prijave na tel. 3452420325 (Mauro) V primeru slabega vremena bodo turo preložili na naslednji teden.

S kolesi ob mejah Slovenije

Na povabilo Slovenskega planinskega društva Gorica bo Karlo Bizjak jutri v Trgovskem domu predstavil popotovanje s kolesom ob mejah Slovenije. Poti, kolovoze in steze je »svetovni kolesar« in planinec prevozil v skupini in to pred dvema letoma. Vožnjo so začeli na zahodu, v naši deželi in nato preko Avstrije in Madžarske zaokrožili na meji s Hrvaško. Dežela je z obrobja videti precej drugačna in zanimiva, odkrivaš lahko lepote in zanimivosti, ki jih ob hitri vožnji z avtomobilom ne vidiš ali prezreš. Srečanje bo v Trgovskem domu ob 18. uri, vstopnine pa ni.

V nedeljo druženje ob kostanju

jamarski dom na Vrhu bo v nedeljo, 20. oktobra, prizorišče letošnjega druženja ob kostanju. V dopoldanskem času bo krajši pohod za mlade in manj mlade, pripravljajo pa tudi vožnjo z gorskimi kolesi. Zbor udeležencev pohoda bo ob 9.30 pred muzejem na Debeli griži, kjer si bo možno ogledati muzej. Okrog 11. ure bodo pohodniki krenili na pot proti Vrhu, hoje pa bo dobro uro. Društvo posebej vabi k udeležbi kekce, njihove starše in družinske člane. Druženje se bo začelo
ob 12. uri. V soboto, 26. oktobra, pa pripravljajo, v okviru kekčevih poti, izlet v Idrijo. Prijave danes med 19. in 20. uro na sedežu (tel. 0481532358).

Primorski dnevnik, 17.10.2019
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti