Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korzika

PK Idrija: V času med 21. in 28. septembrom smo se Nejc, Sara, Mirjam, Bine in Blaž potepali po Korziki.

Začetek izleta je predstavljala vožnja do Livorna in plovba s trajektom do Bastie. Brez zapletov. Sledil je nakup vodnikov in »uživanje« v »kulinariki« zahoda. Prvi zaplet. »Kolko dnara, tolko muzike« bi se temu reklo. Hujših posledic na srečo ni bilo. Gremo dalje.

Pot nas vodi naprej proti jugu v bolj gorato področje Bavella, kjer si uredimo svoj »plac« v kampu. Najbolj zagreti se v večernih urah odpravijo na ogled bližnjega plezališča, a so hitro nazaj. Drugi zaplet. Brez plezalnega pasu pač ne gre, nismo še tam. Kmalu ugotovimo, da ne bo tako lahko dobiti dobro založeno trgovino s plezalno opremo. Nič zato, gremo dalje.

Drugi dan je deževalo. Zato že kar v začetku pokurimo »rest day«, saj potem ne bo več časa, bo treba plezat. Odpeljemo se povsem na jug in si ogledamo mesto Bonifacio z znamenitimi klifi in končamo turistični dan s krožno turo čez prelaz Col de Bavella. Vreme se je ravno dovolj izboljšalo, da smo si na hitro ogledali plezališče in poiskali »projekte«.

Tretji dan se odpeljemo na sever proti Cortam na lov za plezalnim pasom in prvemu plezalnemu dnevu. Vprašanje: BD, Mammut ali Wild Country? Tretji zaplet. Še sreča, da je bilo dovolj trgovin. Pas končno kupljen. Yes, gremo plezat! Katero plezališče smo obiskali se ne spomnim, niti nimam vodnika pri sebi, da bi lahko napisal. Spomnim se pa, da je bilo super. Granit. Dobro »lima« in vse kar vidiš je praktično lahko »stop«. Je pa še kar agresiven za kožo. Bo treba pazit.

Naslednji plezalni dnevi so večinoma izgledali takole: »auf« ob svitu, odhod do 9ih in plezanje dokler je koža na prstih še dovolila. Nič novega se pravi. Plezali smo v granitu in nekih grobih apnencih in konglomeratih. Pestra izbira nad katero bi bil navdušen vsak geolog. V vseh plezališčih, ki smo jih obiskali (večinoma Bavella in okolica), so smeri dobro opremljene, težavnosti so pa kar primerljive z našimi in niso nič »šenkane«. Edino pri branju vodnika je potrebno biti malce iznajdljiv, ni med najbolj priročnimi. Poleg plezanju smo nekaj časa namenili tudi namakanju v reki in morju ter ogledu ostalih plezališč, da vidimo kaj še ostane za naslednjo rundo. Se splača.
BlažB   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti