Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenske zlate rezerve

Slovenske novice - Marko Uršič:  ... tičijo v umetnih stenah
PZS: Že 23 slovenskih medalj z evropskih prvenstev v športnem plezanju

LJUBLJANA – Ko slovenski športni plezalci vsa svoja odličja, ki so jih osvojili v zgodovini, naložijo v trezor, so to zlate in žlahtne zaloge, ki jim ni para. Ameriške v Fort Knoxu niso vredne počenega groša.
Da ne zaidemo v pravljice o Janji Garnbret, ki jih bodo alpinistične in plezalne staroste pod vršaci in umetnimi stenami pripovedovali svojim vnukom, preidimo k zadnji pripovedki, ki bo šla v plezalne žlahtne knjige z debelimi platnicami. Lučka Rakovec si je na nedavnem evropskem prvenstvu v Edinburgu v težavnosti priplezala zlato lovoriko, že pred tem sta v Zakopanah Urška Repušič in Vita Lukan v steni osvojili naslov prvakinje in podprvakinje stare celine v balvanskem plezanju. »Nisem še povsem dojela, kaj se je zgodilo v zadnjem tednu. Že stopničk, tretjega mesta na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kranju, nisem premlela do konca, kaj šele zmage na evropskem prvenstvu, tudi ta se še ni usidrala vame. Ne bo pretiranega časa za proslavljanje, saj že kmalu odhajamo na tekme svetovnega pokala v Azijo,« se športnih izzivov zaveda evropska prvakinja v težavnosti Lučka Rakovec, 18-letno Ljubljančanko konec šolskega leta na Gimnaziji Šentvid čaka matura. »Vesela sem in ponosna nase, dokazala sem si, da lahko s trdim delom, voljo in vztrajnostjo posežem po najvišjih stopničkah. Zato je ta uspeh motivacija za doseganje še višjih ciljev,« je zadovoljno menila tudi Urška Repušič, evropska prvakinja v balvanskem plezanju, z Vito Lukan sta poskrbeli za slovensko zlato-srebrno dvojno zmagoslavje. »Zmagati je nekaj izjemnega, da je na stopničkah ob strani prijateljica in sotekmovalka Vita, je bilo nekaj neverjetnega in sploh še boljšega. Iskrenim prijateljem seveda želiš še večje uspehe,« je poudarila 19-letna Račanka, brucka ekonomske fakultete v Mariboru.

Veličina v majhnosti

Vita Lukan sicer okreva po operaciji križne vezi in meniskusa, ki jo je imela v torek. »Operacija je minila brez zapletov, rehabilitacija bo trajala šest mesecev. Vem, da bo naporno, a to je zdaj moja tekma,« je iz bolnišnice sporočila 18-letna Radovljičanka. »Sanje so dovoljene, in če se uresničijo, je to lepo. Naša veličina je v majhnosti, je odsev ekipnega duha v reprezentanci, skupnih treningov in trdega dela. Dekleta so vrhunsko pripravljena, pripravljena na izziv in druga drugo vlečejo naprej. To je kazalnik vsega dela, znanja in naše tradicije. Ti dosežki seveda prinašajo ogromno veselja, poudaril pa bi, da so uspehi vse prej kot nekaj samoumevnega,« je bil pri analizi racionalen pomočnik selektorja in trener slovenske reprezentance Luka Fonda. Naslednja naloga slovenske reprezentance (Repušičeva, Gregor Vezonik, Jernej Kruder) bodo svetovne igre v Katarju (balvanska preizkušnja), zadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti na Kitajskem in Japonskem ter kvalifikacije za OI v Tokiu, ki bodo v Toulousu. Na olimpijskem ognjenem krstu športnega plezanja v Tokiu bo prisotna Garnbretova, za nastop na Japonskem imajo ob Rakovčevi in Mii Krampl možnosti še Kruder in Anže Peharc.

Slovenske novice, 10.10.2019 07.20
Slovenske zlate rezerve tičijo v umetnih stenah


Že 23 slovenskih medalj z evropskih prvenstev v športnem plezanju
09.10.2019 14.40

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti