Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na tujem

O smrti Dava Karničarja so takoj poročali tudi tuji (planinski) spletni mediji

STROJNI PREVOD

MountainBlog, 17.09.2019
Znanega slovenskega alpinista in smučarskega alpinista je zadelo drevo

Včeraj, 16. septembra 2019 , je tragično umrl Davo Karničar , znani slovenski alpinist, smučarski alpinist in ekstremni smučar. Slovenska televizija poroča, da je Karničar izgubil življenje v nesreči, ki se je med sečnjo drevesa zgodila v gozdu (njegovem) na Jezerskem. Po poročilih bi ga rastlina preplavila.

Karnicar je bil znan predvsem po tem, da je prvi sestop brez vrha s vrha Everest opravil v petih urah 7. oktobra 2000 v južnih pobočjih in po tem, da je med 2000 in 2006 ustvaril smučarski spust z vseh sedmih vrhov, vseh sedmih celin.

Davorin "Davo" Karničar se je že kot otrok rodil 28. oktobra 1962 na Jezerskem v Sloveniji in se navdušil za smučanje, območje, na katerem je imel izjemno nadarjenost. V letih 1975-1982 je bil aktivni član jugoslovanske državne alpske smučarske reprezentance. Leta 1980 se je začel zanimati za gorništvo in že leta 1989 se je povzpel na Nanga Parbat, leta 1993 pa na K2.

Med njegovimi najbolj presenetljivimi dosežki je solo vzpon Pilastra Bonattija iz Aiguille du Dru. Po tem rezultatu se je odločil, da se bo osredotočil na alpsko smučanje.

Slovenski smučarski alpinist je imel svoje zasluge nešteto vzponov in ekstremnih spustov, vključno s severovzhodnim obrazom Eigerja, vzhodnim obrazom Matterhorna in spustom z vrha Mont Blanca.

Kljub starosti se je še vedno soočal z izzivi na najvišjih ravneh. Leta 2017 je preizkusil smučarski spust K2. Žal je bil zaradi poškodbe hrbta, ki se je zgodil med pristopom, prisiljen obupati. Podjetje je leto pozneje zgradil Poljak Andrzej Bargiel.
Vir: pzs.si
PlanetMountain, 18.09.2019
Goodbye Davo Karničar, skier of the impossible

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti