Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na kaj moramo biti pozorni,

Glede na to, da se v naše visokogorje najpogosteje odpravljamo za dan ali dva, bomo izbrali nahrbtnike prostornine 30 do 40 litrov.  Foto Arhiv ProizvajalcaDelo - Klemen Dolenc: ... ko kupujemo pohodniški nahrbtnik

Nahrbtnik nam omogoča prenos nujno potrebne osebne, zaščitne in tehnične opreme, ki pa se od področja naše gorniške dejavnosti močno razlikuje.

Danes glede na namen razlikujemo nahrbtnike za gorski tek, pohodništvo ali treking, alpinizem, poznamo tudi že specializirane nahrbtnike za turno smučanje in njegovo tekmovalno različico. Pomemben dejavnik razvrščanja nahrbtnikov je še prostornina, izražena v litrih.

Glede na to, da se v naše visokogorje najpogosteje odpravljamo za dan ali dva, bomo izbrali nahrbtnike prostornine 30 do 40 litrov. Večina nahrbtnikov tokratnega izbora ima vsa pomembnejša pritrdišča za opremo (tudi smuči, cepin, palice). Ko se prvič odpravljamo kupit nahrbtnik, imejmo v glavi, da ga bomo mogoče potrebovali še za kaj več, kot si takrat mislimo. Lepote našega gorskega sveta in paleta različnih dejavnosti, ki nam jih omogočajo, nam omogočajo širitev naših zmožnosti, sposobnosti in znanja. Zato se pogosto zgodi, da v začetku kupimo navaden pohodniški nahrbtnik, čez leto ali dve pa se začnemo ukvarjati, denimo, še s spomladanskim turnim smučanjem. Tako moramo poleg drage turne opreme še enkrat kupiti nahrbtnik, če že izbrani nima, denimo, primernih paščkov za pritrditev opreme.

Nahrbtnik si v trgovini oprtajmo in bodimo pozorni na udobje, naramnice nas ne smejo tiščati, preverimo, kako se nam prilega bočni pas. Navadno pomerjamo prazen nahrbtnik, ki je seveda mnogo lažji, kot bo na turi. Ne zanemarimo teže praznega nahrbtnika, saj se grami, zlasti na daljših turah, ob bolj polnem nahrbtniku hitro seštevajo v kilograme. Nepomemben dejavnik ni niti barva. Najprej bomo seveda poskušali zadostiti osebnemu okusu, vseeno pa je treba poudariti, da bomo z nahrbtnikom bolj živih barv ob nesreči gotovo bolje vidni za reševalce kakor, denimo, v črno-sivih kombinacijah opreme.

Še nasvet za gornike, ki se bodo podajali v zavarovane plezalne poti. Z oprtanim nahrbtnikom usmerimo pogled navzgor (naredimo zaklon glave). Lahko se zgodi, da bomo zaradi višjega dela in oblikovanosti kape nahrbtnika ter slabše možnosti nastavitve njene višine z glavo trčili ob kapo nahrbtnika. Upoštevajmo, da bomo na glavi imeli še čelado, kar bo še nekoliko zmanjšalo možno amplitudo giba. Zlasti nahrbtniki, namenjeni alpinizmu, imajo kapo nastavljivo po višini, tudi njena oblika nam omogoča neoviran zaklon glave.

BERGHAUS FREEFLOW 35

Berghaus nahrbtnik Freeflow je prostoren nahrbtnik, ki je namenjen ženskim uporabnicam. Odlikuje ga zračno hrbtišče iz mrežice Freeflow, ki omogoča pretok zraka in zmanjšuje znojenje. K udobju pripomorejo tudi zračne naramnice EVABreathe. Primeren je za enodnevne ture. Odlikujejo ga prednji in stranski žep z zadrgo, združljivost s hidracijskim sistemom in možnost pritrditve pohodnih palic. Teža nahrbtnika je 1520 gramov, prostornina je 35 litrov, z možnostjo razširitve za 6 litrov. Nahrbtnik priporočamo za pohodništvo.
Cena: 125 €

DEUTER GUIDE 30+SL

Ženski alpinistični nahrbtnik je narejen tako, da vas kar najmanj ovira pri bližnjem stiku s skalo in ledom. Ima naramnice z dodatnimi trakovi za stabilizacijo nahrbtnika, stranski žep z zadrgo in več žepov po vsem nahrbtniku. Omogoča pritrditev smuči, palic, cepina in lednega orodja. Odlikujejo ga zanke za manjšanje prostornine, povečan glavni predal nahrbtnika in ojačen pas za zapenjanje ob bokih. Združljiv je s hidracijskim mehom. Teža nahrbtnika je 1590 gramov, prostornina je 30 litrov, z možnostjo razširitve za 6 litrov. Nahrbtnik priporočamo za pohodništvo, gorništvo, alpinizem, turno smučanje.
Cena: 139 €

MAMMUT TRION ELEMENT

Vsestranski gorniški nahrbtnik za eno- ali večdnevne ture. Ima po višini nastavljivo kapo z zunanjim in notranjim žepom. Odlikujejo ga trakovi za pritrditev lednega orodja in plezalne vrvi. Omogoča uporabo hidracijskega meha. Teža nahrbtnika je 1310 gramov, prostornina je 40 litrov. Nahrbtnik priporočamo za pohodništvo, gorništvo, alpinizem.
Cena: 129,99 €

SALEWA PEAK 34

je nov model pohodnega nahrbtnika, ki je idealen za večdnevne izlete in pohodniške ture, saj je lahek, zračen in vsestranski. Nahrbtnik ima številne prednosti in izboljšave, ki jih uporabnik vidi in občuti v hrbtišču. Ta s tehnologijo Air-fit Surround ponuja večje udobje, saj je narejen tako, da se prilagodi vsakemu gibu telesa in povečuje udobje pri nošenju. Odlikujejo ga dežno pokrivalo, možnost pritrditve smuči, palic, ima več dodatnih žepov in dostop do glavnega žepa s spodnje strani. Teža nahrbtnika je 1450 gramov, prostornina 34 litrov. Nahrbtnik priporočamo za pohodništvo in gorništvo.
Cena: 108 €

MCKINLEY KATMAI 40+8W

Nahrbtnik Mckinley Katmai 40+8W je pohodniški nahrbtnik s hrbtiščem ERGOFIT. Ima nastavljivo pokrivalo z dodatnim žepom (+8 l), spodnjo in zgornjo komoro. Odlikujejo ga elastična stranska žepa, žep na sprednji strani, prostor za vodni meh, bočni in prsni pas, kompresijski pasovi. Možna je pritrditev pohodniških palic, nahrbtnik ima tudi prevleko za zaščito pred dežjem. Teža nahrbtnika je 1300 gramov, prostornina je 40 litrov, z možnostjo razširitve za 8 litrov. Nahrbtnik priporočamo za pohodništvo, gorništvo, alpinizem, turno smučanje.
Cena: 84,95 €

JACK WOLFSKIN HIGHLAND TRAIL

Znamka JACK WOLFSKIN ponuja novo linijo lahkih, ožjih in udobnih nahrbtnikov za planinske pohode s številnimi uporabnimi in lahko dosegljivimi žepi. Nahrbtnik ima elastično mrežasto oblazinjenje in je združljiv s hidracijskim mehom, ima lahko dostopne žepe na pasu in pokrivalo za dež. Odlikuje ga tudi sistem dobrega zračenja hrbtišča ACS. Možna je pritrditev pohodnih palic ali cepina. Teža nahrbtnika je 1500 gramov, prostornina je 36 litrov. Nahrbtnik priporočamo za pohodništvo, gorništvo.
Cena: 126,02 €

SALOMON AGILE 12 SET

Salomon AGILE 12 SET je tekaški nahrbtnik z 12 litri prostornine, ki ga odlikujejo nizka teža, funkcionalnost in prilagodljivost vsakemu posamezniku. Izdelan je z novo tehnologijo Salomon MOTION FIT, ki zagotavlja naravno gibanje telesa, saj ima vso oporo v zgornjem delu telesa, kar omogoča neovirano gibanje. Pri aktivnosti zato praktično ne občutimo dodatne teže, mehkoba materialov pa poskrbi za vso potrebno svobodo gibanja in neverjetno udobje, tudi pri najtežjih avanturah. Dobavljiv tudi v ženski različici.
Cena: 90 €

DELO, 24.06.2019 14.56
Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo pohodniški nahrbtnik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti