Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.09.2019

 Prvenstvene in dobre ponovitve

V zadnjem tednu ni bilo zaslediti veliko dogajanja v stenah, na dan pa so z nekaj zamika prišli prav zanimivi avgustovski vzponi.

Silvo Karo in Neli Penič (AO Železničar) sta 28. avgusta v Malem Oltarju preplezala novo smer. Plezati sta pričela na najnižji točki severne stene Malega Oltarja, se v prvi polovici stene večinoma prebijala preko lažjih raztežajev in višje naletela na smetano, ki ju je spremljala zadnjih pet raztežajev. Smer sta poimenovala Kava s smetano (V+, 600 m). Plezala sta sedem ur.

 

17. avgusta sta Blaž Grapar in Gregor Sluga (AO Rašica) preplezala smer v steni Vrh Labrja v Špičju. Tam sta plezala po izraziti razčlembi, v kateri so tičali klini različnih starosti in pričali o predhodnikih v njej. Klini so bili prisotni vse do napuščev oziroma streh v zgornjem delu stene, kje tudi čaka najtežji del smeri. Od tam dalje nista našla nobenih sledi več. Smer zahteva precej zbranosti zaradi mestoma ˝hinavsko˝ krušljive skale. Varovanje sta si pogosto urejala s klini, poleg teh pa priporočata še nekaj metuljev in zatičev. Smer z neznano zgodovino je sedaj dobila ime Na ramenih predhodnikov (VI+/V-VI, 300 m), v spomin na vse plezalce, ki so v preteklosti poskušali v njej. 

Bor Levičnik (AO Ljubljana Matica) in Matija Volontar (AO Jesenice) sta predpretekli teden v Nad Šitom glavi opravila redko prosto ponovitev Rumene diagonale (VIII, 200 m). Oba sta v preteklosti že poskušala v njej, a brez tehnike tedaj ni šlo. Tokrat sta smer zmogla, Bor pa omenja, da se kljub nizki višini smeri v njej kar nadelaš. Sledil je prosti vzpon v Nebeški strehi (VIII+, 305 m) skupaj s Saro Jaklič (AO Kranj). Bor je smer zmogel prosto v drugem poskusu, Sara pa na flash v prvem. Varovala sta se večinoma z zatiči in metulji. 

Člani AO Domžale so predpretekli vikend obiskali Karnijske Alpe, natančneje okolico Plöckenpassa. Zaradi nestabilnega vremena so se držali smeri v bližini prelaza in preplezali v Pal Piccolu smer Spigolo De Infanti (5a, 240m) in L’Esteta e il Biottico (6b+, 200m). V Placche Val di Colina so se podali v smer De Infanti (5a, 90m), v Spallone sud-est del Cellon pa v smer Bella Venexia (6a, 165m).

Poletne dogodivščine v naših hribih je na društveni strani popisal Jurij Tratar (AAO). Med bolj eksotičnimi smermi, ki jih omenja, je zagotovo smer NATO (V/IV, 300 m) v Jalovcu. Več ...>

Marjan Kozole (AK Vertikala) je obiskal Romunijo. Obisk ni bil namenjen le plezanju, a je kljub temu uspel raziskati košček Južnih Karpatov. Sam je začel z raziskovanjem srmih grap in lažjih grebenov v pogorju Caraiman. Skupaj z lokalnima plezalcema pa je v steni Peretele Văii Albe v gori Coştila preplezal smer Fisura Albastra po varianti Mosului (VII-/VI+, 350 m). Smer je pretežno opremljena s svedrovci in klini. Več ...>

Wales

Tadej Krišelj se je udeležil mednarodnega srečanja plezalcev v Walesu. Plezal je smeri od 20 do 150 metrov višine s sprotnim nameščanjem varovanja, spoznaval lokalne plezalce, zgodovino ter plezalno kulturo ostalih udeležencev srečanja, ki so prihajali iz različnh držav in kontinentov. V njegovem prispevku več o plezanju in ostalem dogajanju ...>

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti