Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kulinarika s Črne prsti

Olga Zgaga: ... na Stržiškarskem sejmu 2019

Stržišče v Baški grapi - Kdor pozna deželo od Slatnika in Lajnarja do Črne prsti in Rodice, si ne bo pomišljal reči, da je to posebno lep del Slovenije. Sredi tega sveta, v Stržiščah, s prelepimi pogledi na Porezen, Kojco in Črno prst, je bila v nedeljo, 11. avgusta, tradicionalna prireditev Stržiškarski sejem 2019.

Organizatorja Krajevna skupnost Stržišče in Društvo Baška dediščina sta z besedami razrahljala korenine praznika, ki segajo v čas, ko je vsakdanjik uravnavala narava. Ljudi je ujela v delo za kruh, v trud za življenje in v ljubezen do te zemlje. V času Stržiškarskega sejma je že minil čas žetve, čas vonja po zorečem žitu, po znoju žanjic in pesmi srpov … Zemlja je že napenjala zrna repe in ajde v novo rast. In če je bilo vreme lepo, so pod ostro koso že popadale cvetoče trave tudi po strmih planinskih visokih senožetih vse do vrha Črne prsti.
Napočil je čas, ustavljen za veselje, za srečanja, za sejem, za ples …

K tej radosti druženja je bilo tudi tokrat nagovorjeno številno občinstvo, ki ga je najprej nasmejalo KD Gorenj Konc z Livka s komedijo Zlata poroka. Bogat spremljevalni program, razpršen okrog in krog doma krajanov, je bil namenjen vsem generacijam.
Za presenečenje je poskrbelo PD Podbrdo s kulinaričnim doživetjem. Srečnima dobitnikoma je podarilo pizzi, ki sta ju zgnetla in spekla letošnja oskrbnika Planinskega doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti Ines Selinšek in Damjan Robar. Ob spustu s tovorno žičnico pa sta se nadihali še vonjav dišečih trav in gorskega cvetja.

Akcija je rezultat večletnega medsebojnega prostovoljstva med Krajevno skupnostjo Stržišče, Društvom Baška dediščina in Planinskim društvom Podbrdo, izmenjav izkušenj in podpore ter skrbnih priprav. Nad prepadnimi stenami drseči voziček je zbudil nepričakovano zanimanje pri obiskovalcih, razburil domišljijo najmlajši generaciji in se nenačrtovano izkazal kot glavna atrakcija sejemskega spremljevalnega programa.

Besedilo: Olga Zgaga
Foto: Cveto Zgaga

PD Podbrdo, ...08.2019
Kulinarika s Črne prsti na Stržiškarskem sejmu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti