Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štiri nesreče

GRS Tolmin - Miljko Lesjak: ... jadralnih padalcev v popoldnevu

Topel, če že ne kar vroč četrtkov poletni dan je na ceste zvabil kolone turistov, ki so na ta praznik prišli uživat lepote Soške doline. Le polna luna na koledarju nikoli ni obetala nič dobrega in tudi tokrat se ni izneverila.

Nekaj pred trinajsto uro smo bili obveščeni, da je na Kobariškem Stolu padel jadralni padalec in se huje poškodoval. Takoj smo za pomoč zaprosili posadko helikopterja SV in dežurno ekipo GRS na Brniku, hkrati pa je proti kraju nesreče odpeljala ekipa gorskih reševalcev s terenskim vozilom. Žal je zdravnik ob prihodu na kraj lahko le potrdil smrt 69-letnega japonskega državljana. S helikopterjem smo truplo prepeljali v dolino in ga predali delavcem pogrebne službe.

Slabo uro po končanem reševanju so nas obvestili, da je nekje na strmem južnem pobočju Mrzlega vrha padel jadralni padalec. Preverjanje lokacije pri očividcu, pregled pobočja iz doline in tudi pomoč jadralnih padalcev, ki so preletavali pobočje in iskali padalo, ni bilo uspešno, zato se je ekipa reševalcev odpravila na Mrzli vrh in do trde teme pregledovala področje. Večerna prijava padalcev, da pogrešajo 34-letnega poljskega državljana, je ovrgla še zadnje upanje, da se je pogrešani rešil sam.

Iskanje smo nadaljevali v petek zjutraj s pregledom terena z vršnih pobočij Mrzlega vrha po strmih grapah v smeri doline.

V pomoč nam je priskočila tudi posadka helikopterja SV, ki je z dežurno ekipo GRS pregledovala omenjeno območje. Okoli 10.30 smo pogrešanega padalca našli mrtvega v strmi grapi. Posadka helikopterja ga je z elektromotornim vitlom dvignila s kraja in prepeljala na pristanek v Tolmin. Padalo in ostalo opremo pa so reševalci prenesli iz grape do vozil in prepeljali v dolino.

Četrtek popoldne, ko smo še iskali jadralnega padalca na Mrzlem vrhu, so nas obvestili še o padcu padalca na drevesa na Kozlovem robu nad Tolminom. Poškodovan ni bil, zato sta se na kraj odpravila dva reševalca z opremo. Pospravila sta padalo z drevesa in pomagala 61-letnemu nemškemu padalcu pri sestopu v dolino.

Četrtkovi reševanji sta še potekali, ko je na streho Petrolove bencinske črpalke v Kobaridu padla jadralna padalka in se huje telesno poškodovala. Aktivirana je bila nova ekipa gorskih reševalcev iz skupine Kobarid, gasilci PGD Kobarid in ekipa NMP ZD Tolmin. Za transport smo zaprosili tudi dežurno ekipo GRS na Brniku. Posadka helikopterja SV je 53-letno državljanko Nemčije odpeljala na zdravljenje v Ljubljanski UKC.

Letos smo tolminski gorski reševalci opravili 62 reševanj, kar 32 jih je bilo zaradi nesreč jadralnih padalcev. V zadnjih dveh dneh je osemnajst gorskih reševalcev brez počitka hitelo iz enega reševanja na drugega. Štiri nesreče jadralnih padalcev v enem popoldnevu, dve smrtni, ena s hudimi poškodbami in ena brez njih, pa je nekaj, kar ne bi želeli, da se kdajkoli ponovi.
GRS Tolmin

GRS Tolmin, 15.08.2019
Štiri nesreče jadralnih padalcev v popoldnevu

 


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti