Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

20 let križa

MojaObcina/Preddvor - Petra Lombar Premru: ... na vrhu Storžiča

Macesnov križ z izrezljano planiko na Storžiču stoji že 20 let, postavili so ga 10., blagoslovili pa na praznični dan, 15. avgusta 1999.

Pobudo za ponovno postavitev križa na 2132 metrov visokem vrhu, kjer je sveto znamenje stalo že pred drugo svetovno vojno, so dali Bašljani. Po njihovih večletnih prizadevanjih se je v zadnji pomladi prejšnjega tisočletja vendarle začelo zares. Preddvorski občinski svetniki so predlog predstavnika Bašlja Sreča Robleka podprli, prav tako župnijski urad, Planinska sekcija Preddvor in Planinsko društvo Kranj. Projekt in njegovo izvedbo je vodil tedanji preddvorski podžupan Franci Bizjak, vključile pa so se tudi ostale občine, ki imajo skupaj s Preddvorom stičišče na vrhu Storžiča, to so Jezersko, Kranj in Tržič. Občina Jezersko je prispevala macesnov les. Obdelali so ga v delavnici Janeza Šumija na Zgornji Beli, križ je sestavil tesarski mojster France Roblek iz Bašlja, planiko pa je izrezljal ljubiteljski rezbar Primož Premru iz Preddvora. Za sidranje sta poskrbela Tone Naglič z Zgornje Bele in Ivan Markun z Visokega.
Planinsko društvo Kranj s predsednikom Francijem Ekarjem, ki je koordiniral pristojne službe, je 10. avgusta 1999 organiziralo helikopterski prevoz 4 metre visokega 300 kilogramskega križa iz Bašlja na Storžič. Helikopter ga je moral zaradi vetra odložiti nekoliko nižje. Tam so ga prevzeli zbrani možje, ki so ga na ramenih odnesli na vrh ter poskrbeli, da je bil križ trdno postavljen in da tako stoji še danes, po dvajsetih letih. Obnova je bila potrebna le enkrat, kmalu po postavitvi, ko je vanj udarila strela; takrat so popravili vrhnji del ter križ opremili s strelovodom.

Posvetitev križa je bila na praznični dan, na veliki šmaren leta 99; sveto mašo je daroval tedanji preddvorski župnik Miha Lavrinec ob somaševanju dekana Cirila Lazarja, udeležilo pa se je je več kot 500 planincev. Od takrat je maša pod križem na vrhu Storžiča vsako leto na prvo soboto po šmarnu; letošnja, jubilejna bo v soboto, 17. avgusta 2019 ob 10.00. Okroglo obletnico križa na Storžiču bodo istega dne na večerni prireditvi Turističnega društva obeležili tudi v Bašlju.

Petra Lombar Premru
Foto: arhiv Francija Ekarja, PD Kranj, Petra Lombar Premru, Primož Premru 



Vir: Planinski vestnik 9/1999
Arhivski prispevek o postavitvi križa na Storžiču iz Planinskega vestnika 9/1999 si lahko preberete v kriznastorzicu.pdf (437 kB)

 

MojaObcina, 12.08.2019 
20 let križa na vrhu Storžiča 

1 komentarjev na članku "20 let križa"

Tone Škarja,

Na križ je bila vdelana ploščica s pomenljivimi mislimi Marijana Krišlja (glej pdf PV). Morda je še tam.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti