Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korejska senzacija

Delo - Mojca Finc: ... izziv za šampionko Janjo Garnbret

BRIANÇON - Po zdrsu na tekmi za svetovni pokal v Chamonixu pred tednom dni, s katerim je vknjižila svojo najslabšo uvrstitev v težavnosti v karieri (9. mesto), je prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret ohranila mirno glavo in se v Briangonu znova zavihtela tja, kamor sodi - na stopničke. Od Korošice je bila konec tedna boljša le trenutno najbolj vroča plezalka: 15-letna Korejka Če Hjon So.

Obe, Garnbretova in mlada Korejka, sta v finalu tekme v Briançonu dosegli vrh. A zmaga je pripadla mlajši, saj je tudi v polfinalu priplezala do konca postavljene smeri, medtem ko je Garnbretovi, ki se je vrha sicer dotaknila z eno roko, cilj spodletel in je polfinale končala na tretjem mestu. Po nastopu si je prekrila obraz z dlanmi, bila je jezna. »Bila sem razočarana, saj je bila smer lahka in čutila sem, da zmorem na vrh. Zamočila sem. A konec koncev sem bila zadovoljna, ker sem se spet uvrstila v finale,« je bila vesela, da se je po zdrsu v Chamonixu, kjer je tekmo v tej disciplini prvič v karieri končala v polfinalu, vrnila tja, kamor sodi. Dokazala je, da je spodrsljaj ni iztiril ali pustil večjih posledic.

Zmagovalka seštevka v težavnostnem plezanju v zadnjih treh letih po polovici letošnje sezone v tej disciplini drži 2. mesto, boj za lovoriko je odprt, za vodilno Ce Hjon So zaostaja 63 točk. Naslednjič se bosta tekmici za svetovni pokal merili zadnji septembrski konec tedna v Kranju. Še prej se bo karavana zbrala na Japonskem, kjer se bo med 11. in 21. avgustom merila za naslove svetovnih prvakov in prvi sveženj olimpijskih vozovnic za Tokio 2020.

Z 20 leti najstarejša finalistka

Zanimiv generacijski zasuk se je v letošnji sezoni zgodil v ženskem športnem plezanju. Garnbretova je bila z 20 leti na tekmi v Briançonu konec tedna najstarejša finalistka. Po zadnjem zgodovinskem dosežku v panogi, ki ga je postavila, zmagah na vseh tekmah sezone v balvanskem plezanju, je slovenska šampionka dejala, da verjame, da se bo v prihodnosti v steni našla neka nova tekmovalka, ki bo prav tako premikala meje tega športa. »Podobno kot sem prišla jaz na sceno s petnajstimi leti in v Chamonixu postala evropska podprvakinja. Prepričana sem, da bo enkrat nekdo ponovil moj dosežek. Vsaj upam, da se bo to zgodilo. Šport se mora razvijati,« je razmišljala Garnbretova, kije z balvansko prevlado uresničila glavni cilj sezone.

Nova senzacija je ta hip Če Hjon So. Svojo pot v svetovnem merilu si je šele začela utirati, a njene predstave in dosežki so že zdaj navdušujoči. Petnajstletnica je pred dvema tednoma debitirala v svetovnem pokalu. Na vseh treh tekmah, na katerih je doslej nastopila, se je zavihtela na stopničke: dvakrat je zmagala, enkrat je zaostala le za Garnbretovo. Mlada Korejka, ki meri 162 cm in tehta 48 kg - izhaja iz plezalne družine (s tem športom se ukvarja tudi njena mama, oče pa vodi plezalni center v Seulu) je ta čas največji hit v svetovnem pokalu. Pleza lahkotno in neobremenjeno. »Ne morem verjeti! Nisem si mislila, da lahko spet zmagam. V finalnem nastopu sem bila pri zadnjem dejanju prestrašena, saj pri skokih nisem dobra, ampak nisem imela kaj izgubiti, zato sem skočila proti vrhu in izkazalo se je, da uspešno,« je bila po drugi zaporedni zmagi zadovoljna najstnica.

Na SP bo branila dva naslova

Med enajstimi slovenskimi predstavniki so na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom v finale poleg Garnbretove napredovali še trije. Mia Krampi je tekmo končala tik pod stopničkami, Vita Lukan je bila sedma. V moški konkurenci v kateri so Japonci slavili trojno zmago (Nišida, Šimicu, Tanaka), je Domen Škofič iztržil sedmi rezultat.

Tritedenski tekmovalni premor bo prišel prav celotni karavani. Slovenska reprezentanca, ki jo vodi selektor Gorazd Hren, se bo zbrala na pripravah v Kranju in Ljubljani, kjer bo skušala poiskati odgovore na vsa vprašanja, ki se postavljajo pred vrhuncem sezone v Tokiu. Tam bo Garnbretova branila naslova svetovne prvakinje na balvanih in v kombinaciji ter podprvakinje v težavnosti.

Janja Garnbret se je po 9. mestu, najslabši uvrstitvi v težavnosti v karieri, spet vrnila tja, kamor sodi - na stopničke.
MOJCA FINC 

22.07.2019
Korejska senzacija izziv za šampionko Janjo Garnbret

 

 

 

 


Večer, 22.07.2019                    Dnevnik, 22.07.2019
Garnbretova druga                    Garnbretovi ušla zmaga


 

 

 

 


 

EkipaSN, 22.07.2019
Janja do vrha, a druga

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti