Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tahu Rutum 2019 - odhod

Sara Jaklič in Janez Svoljšak (oba AO Kranj) sta 22. junija odpotovala v Pakistan. Njun cilj: prvenstveni vzpon v območju zahodnega grebena Tahu Rutum (6651 m).

Manca Čujež: Pred odhodom smo se pogovarjali z vodjo odprave Janezom Svoljšakom.

S kakšnimi cilji odhajata v Karakorum?
CIlj najine odprave je preplezati prvenstveno smer v območju zahodnega grebena Tahu Rutuma.

S čim vaju je pritegnil Tahu Rutum (6651 m)? Tahu Rutum, foto Kyle Dempster (2009)
Že ob samo ob pogledu na fotografije gore Tahu Rutum sva videla, da je vrh zanimiv in vreden poskusa, saj se kot izrazit stolp dviga nad vzhodnim krakom ledenika Khani Basa. Ko sva ugotovila, da je zahodni greben še nepreplezan, pa je bila motivacija še toliko večja.

Kaj načrtujeta za aklimatizacijo? Koliko že imata izkušenj s plezanjem na takšni višini?
Za aklimatizacijo načrtujeva vzpon na vrhove v okolici baze na višini od 5500 do 6000 metrov. Jaz sem bil do zdaj najvišje na Choktoi Peaku (6200 m) v Pakistanu, Sara pa na Zahodni Šhari (5050 m) v Gruziji.

Koliko je to območje že preplezano in koliko raziskovanja še ponuja?
Tahu Rutum je do zdaj do vrha preplezala le japonska odprava leta 1977 po jugovzhodnem grebenu. Blizu vrha je bil tudi Kyle Dempster leta 2009, ki je plezal v zahodni steni. Nekaj poskusov je bilo opravljenih v zahodnem grebenu, kjer so najvišje priplezali do slabe polovice. Najvišja vrhova na obmčju (Kanjut Sar in Kanjut Sar II) sta že preplezana, nekaj vrhov nad 6000 metrov pa je po pridobljenih podatkih še nepreplezanih.

Katere izkušnje s preteklih odprav vama bodo tokrat prišle najbolj prav?
Meni bodo vsekakor prišle prav izkušnje z odprave v Pakistan izpred nekaj let, Sari pa plezanje v gorovju Kavkaza lani poleti v Gruziji. Tudi izkušnje, ki sva jih dobila v Zahidnih Alpah bodo zagotovo koristile, predvsem pri tehnično zahtevnejših odsekih vzpona.

S Saro sta uigrana alpinistična naveza. Kje vse sta že plezala skupaj?
Poleg več vzponov v domačih gorah, Dolomitih in pogorju Mont Blanca sva skupaj plezala kombinirane in ledne smeri v Koloradu.

Janez Svoljšak (1993), je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu in Patagoniji, kombinirane smeri oz. slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA, marca in aprila letos pa sta z Miho Zupinom na Aljaski preplezala pet prvenstvenih smeri in opravila tri prve pristope na vrh. Med njegovimi vzponi pa izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata.
Leta 2016 evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala tudi izkušnje s tekmovanj spretno prenaša v velike stene.

Sara Jaklič (1993), je članica SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. V okviru reprezentance se je udeležila odprav v Maroko, Španijo in Gruzijo ter pozimi plezala kombinirane smeri na Škotskem. S soplezalko Marijo Jeglič sta se spomladi 2016 podali v okolico Canmora plezat ledne in kombinirane smeri, poletja pa preživeli v Dolomitih, potovanju po ameriških granitnih počeh ter na alpskih ledenikih.
Letos spomladi je splezala svojo prvo športno plezalno smer, ocenjeno z 8a.

PZS, 22.06.2019 09.00
Alpinistična odprava Tahu Rutum 2019 odhaja v Karakorum 

 

 



 

 



KyleDempster
.blogspot.com, 13.11.2008
... sam v zahodni steni Tahu Rutum

Alpinist, 05.03.2015
Kyle Dempster - The Gift: Tahu Rutum, West Face, Karakoram, Pakistan 

AAJ (2009) Climbs And Expeditions
Asia, Pakistan, Karakoram, Hispar Muztagh, Tahu Rutum, West Face, Solo Attempt 
AAJ (2009) Climbs And Expeditions
Asia, Pakistan, Tahu Rutum, Biafo Karakoram

 

 

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti