Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ponudili so nam

Novi tednik Celje - Dean Šuster: ... vzemi ali pusti 
Jernej Kruder po zmagi v kombinaciji na državnem prvenstvu v Celju

Celje je kar tri dni gostilo državno prvenstvo v plezanju. V vlogi organizatorjev so se izkazali predstavniki Športno-plezalnega odseka Planinskega društva Celje - Matica. Prvič so se plezalci in plezalke potegovali za državne naslove v kombinaciji. Premierna državna prvaka sta postala Celjan Jernej Kruder in članica velenjskega kluba Janja Garnbret, vendar oba težje od pričakovanj strokovnjakov.

To potrjujejo tudi besede Jerneja Krudra, ki je priznal, da je bilo tesno.

Zakaj vam ni steklo kot po maslu?
Vsekakor ni bilo enostavno. Zapletlo se mi je na tekmi v hitrosti. Pričakoval sem zmago, ki bi preprečila paranje živcev v naslednjih dveh disciplinah. Vseeno se je dobro razpletlo, saj sem kasneje plezal nad pričakovanji.

Toda v hitrosti vam je v petek uspel odličen dosežek, postavili ste državni rekord.
Kvalifikacijska »runda« je bila sanjska. Glede na količino treningov nisem pričakoval, da lahko izboljšam osebni rekord. Na koncu se je izkazalo, da je bil rekord tudi slovenski. Poznalo se je, da sem bil prvi dan tekmovanja spočit. Tretji dan je bilo moči in zbranosti precej manj. Rekord je bil obenem nedosegljiv.

Koliko pomeni vaš rekord v svetovnem merilu? Primerjave so možne, kajti oprimki v steni so standardno nameščeni.
Po pravici povedano, ta dosežek še ne sodi pravzaprav nikamor, Če ga primerjam s svetovnim rekordom. Bistveno je, da sem se prvič spustil pod mejo sedmih sekund. Čas je bil 6,97 sekunde. Čas svetovnega rekorda je 5,48 sekunde. Med kombinatorci moj čas ni niti tako slab. Nekaj tekmovalcev je boljših, a če bom redno hitrejši od sedmih sekund, potem bo to odlično za olimpijske kvalifikacije.

Bili ste najboljši v balvanih, drugi v hitrosti in težavnosti, kar je pomenilo najnižji zmnožek in prvo mesto. Kakšna je vaša ocena nastopov v preostalih dveh disciplinah?
Čeprav so balvani moja paradna disciplina, sem se moral zelo potruditi. Vse do zadnjega balvana je kazalo, da bom ostal na drugem ali celo tretjem me stu. Tekmec je storil napako in mi omogočil, da se povzpnem na vrh razvrstitve. Zmagal sem in na tekmo v težavnosti odšel precej bolj sproščen. Če bi se resnično zelo slabo odrezal, bi izgubil zmago v kombinaciji. Obenem bi morali tekmeci prikazati vrhunske predstave, da bi me uspeli prehiteli. Z drugim mestom sem ohranil visoko prednost za naslov državnega prvaka.

V prejšnji sezoni ste bili zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih. Kaj je vzrok letošnje precej slabše uvrstitve?
Niti približno nisem plezal tako kot lani. Da ne bom med najboljšimi tremi, sem malce tudi pričakoval. Večkrat sem poudaril, da je v svetovnem pokalu ogromno odličnih športnikov. Uidi lani nisem zgolj zmagoval. Večkrat sem imel srečo, da sem se sploh uvrstil v finale. Letos sem končal na devetem mestu. Še vedno sem torej med najboljšo deseterico na svetu. Vknjižil sem tudi zmago na eni tekmi, na kar sem zelo ponosen. Glavo pokonci in gremo novim ciljem naproti.

Plezanje bo prvič na programu olimpijskih iger. Za to je moralo plačati določeno ceno, medalje bodo delili le v kombinaciji. Kako ste to sprejeli?
Mnogim nam kombinacija seveda ni pogodu, vsak bi seveda rad nastopil predvsem v tisti disciplini, v kateri je najboljši. Toda to je bila edina možnost za plezanje, da so ga uvrstili na olimpijske igre. Ponudili so nam vzemi ali pusti. Možnost smo zgrabili z obema rokama. Večina plezalcev je začela še bolj trenirati preostali dve disciplini. Meni ni bilo težko najti motivacije za vadbo. V njej še vedno uživam. V kombinaciji sem se prvič preizkusil na državnem prvenstvu in zdela se mi je celo zabavna. Pričakujemo, da se bodo v olimpijskem programu discipline ločile.

So tudi vsi vaši tekmeci »specializirani« ali obstaja kdo, ki nima slabih točk?
Dve disciplini sta si zelo podobni, tako težavnostno plezanje kot balvani zahtevajo veliko tehničnega znanja. Hitrost je zelo fizična in nekako izstopa od preostalih dveh disciplin. V prednosti smo tisti, ki obvladamo tehnični disciplini. Rad bi obdržal balvansko formo, kajti vsaka zmaga me ohranja zelo visoko na lestvici. Zato bom ostal osredotočen na balvane. Naslednji mesec se bo začel svetovni pokal v težavnostnem plezanju, ki ga z veseljem pričakujem.

Prvih štirinajst olimpijskih vstopnic, sedem ženskih in sedem moških, bodo razdelili avgusta v Tokiu na svetovnem prvenstvu v olimpijski kombinaciji, naslednjih dvanajst pa konec novembra oziroma v začetku decembra na kvalifikacijski tekmi v francoskem Toulousu. Zadnjih štirinajst viz bo podeljenih prihodnje leto tik pred olimpijskim Tokiom. Skupno je v obeh konkurencah na voljo 40 olimpijskih mest Se vidite med dvajsetimi potniki na olimpijske igre 2020?

Si bosta z izbranko privoščila oddih na morju ali jo boste le vabili v hribe?
Glede na mojo ljubezen do hladnega vremena bova večkrat izbrala pot v gore. Ni pa izključeno, da se bova za dan ali dva odpravila na obalo.

»Če pogledam lanske številke, ko je sicer kombinacija obstajala v malce drugačni obliki, bi že ob ponovitvi zadnje sezone uspel priti zraven. Storil bom vse, da se bom uvrstil v olimpijsko ekipo

 

Novi tednik Celje, 20.06.2019
»Ponudili so nam vzemi ali pusti«

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti