Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jurček Nowakk

Nedeljski dnevnik: Že od leta 1980 prostovoljstvo zanj pomeni način življenja.
Val 202: Premagati moramo strah pred tem, da se lahko zgodi kaj slabega

... Intenzivno in srčno se posveča dobrodelnosti, humanitarnosti ter prostovoljstvu v najširšem smislu. Posveča se prav vsem generacijam.
Od leta 1981 je mladinski planinski vodnik Planinske zveze Slovenije z mednarodno licenco ter po Sloveniji in tujini varno vodi tudi invalidne osebe. Pred leti je začel delati z osebami z motnjo v duševnem razvoju, v zadnjih letih tudi z osebami s cerebralno paralizo. Izjemno se je angažiral pri odstranjevanju posmrtnih ostankov po letalski nesreči 1. decembra 1981 na Korziki in se zavzel za pravice žrtev, svojcev in prijateljev, aktivno pa je sodeloval tudi pri ustvarjanju zakona, pravilnika in uredbe o prostovoljstvu. Pri Planinski zvezi Slovenije je vodja odbora Planinstvo za invalide, njegovemu projektu vključevanja oseb s posebnimi potrebami v športno in razvedrilno dejavnost pa je Mladinski svet Slovenije podelil priznanje za naj prostovoljski projekt.


Val 202, 16.06.2019Ime tedna je Jurček Nowakk, vodja odbora Planinstvo za invalide pri Planinski zvezi Slovenije. Za projekt vključevanja oseb s posebnimi potrebami v športno in razvedrilno dejavnost so prejeli priznanje Naj prostovoljski projekt, ki ga podeljujejo pri Mladinskem svetu Slovenije.

Če se omejimo na slepe, treba jim je povedati, kaj vidimo, jim to opisati. Potrebujemo več časa, pri hoji je treba omeniti, da so nekje korenine, skale. Hvaležni so, ko nekaj doživijo. Res ne vidijo, imajo pa ostale čute, ki so bolj izostreni kot naši. Vsi smo si lahko enaki.”
Ljudje s posebnimi potrebami in zdravstvenimi težavami si želijo hoditi v hribe, včasih še zamolčijo kakšno oviro, ker se bojijo, da bi jih vodniki zavrnili. “Strah je vedno prisoten. Pripravljamo akcijo za prihodnje leto, gibalno ovirane bomo zapeljali na nekaj koncev. Dokazujemo, da tudi z vozički gre.”
Prisluhnite pogovoru z Nowakkom v arhivu Vala 202 >>>

Nedeljski dnevnik, 19.06.2019
Jurček Nowakk
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti