Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krzysztof Wielicki

... bo septembra prejemnik Piolets d'Or Carrière 2019
Dnevnik: Zlati cepin za Wielickega

Doslej so nagrado za življenjsko delo v alpnizmu prejeli: Walter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley, Chris Bonington, Wojciech Kurtyka, Jeff Lowe in Andrej Štremfelj.

Wielicki ni le peti človek, ki se je povzpel na vseh štirinajst osemtisočnikov, je tudi edini, ki se je pozimi povzpel na tri izmed njih - Everest, Kangčenzengo in Lotse. Veljajo za enega največjih poljskih plezalcev doslej in je znan po izjemni vztrajnosti in odločnosti.
Wielicki je opravil solo vzpona na Daulagiri (vzhodna stena, 1990) in  Nanga Parbat (1996), ki sta bistveno prispevala k razvoju alpskega sloga v najvišjih gorah.

Rojen leta 1950, je Wielicki začel svojo gorniško kariero z dvajsetimi leti in - podobno kot mnogi plezalci iz sedemdesetih in osemdesetih let nadaljeval iz Tater v Alpe in Dolomite, v Kavkaz, Pamir in Hindukuš, vse do Himalaje.

Slaven je postal zaradi svojih impresivnih zimskih vzponov, ki so označili osemdeseta leta kot zlati čas za zimsko plezanje v velikih višinah. Wielicki in Leszek Cichy sta prva pozimi dosegla vrh Everesta. Štiri leta kasneje je Wielicki v 22 urah (16 ur navzgor in 6 ur navzdol) odpravil z Broad Peakom (je prvi, ki je v enem dnevu dosegel vrh osemtisočaka). Pozimi 1986 je z Jurekom Kukuczko dosegel Kangčendzengo. Še en impresiven vzpon je prišel leta 1988, ko je Wielicki, ko je še vedno nosil ortopedsko oporo, dosegel vrh Lotseja v solo vzponu.

Krzysztof Wielicki bo nagrado prejel na slovesnosti Piolet d'Or, ki bo, tako kot lani, med 19. in 22. septembrom, v času festivala Ladek Mountain na Poljskem.

PlanetMountain, 14.06.2019


Krzysztof Wielickipl.Wikipedia | en.Wikipedia 
polski wspinacz, taternik, alpinista i himalaista


Dnevnik, 24.06.2019
Zlati cepin za Wielickega

1 komentarjev na članku "Krzysztof Wielicki"

David Podgorelec,

"...je tudi edini, ki se je pozimi povzpel na tri izmed njih - Everest, Kangčenzengo in Lotse."

J. Kukuczka in S. Moro sta se povzpela vsak na štiri, ampak štiri seveda ni tri. Je pa K. W. zagotovo edini s tremi zimskimi vzponi na vrhove nad 8500 m. Lep pozdrav.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti