Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje z rokovnjači

PD Kamnik: ... - 29. nočni rokovnjaški pohod

Ura me je zbudila ob šestih. Opremo sem imel že pripravljeno. Prijetna spomladanska sapa me je ohladila čez hrbet ko sem zapeljal s kolesom po ulici proti Tuhinjski dolini. V prijetni in mirni vožnji, ki v nedeljah botruje navadno divji cesti v Tuhinjsko dolino, so mi švigale misli kje so naši pohodniki, rokovnjači. Le ti so svoj pohod začeli že v soboto zvečer.

Ko sem prispel v vas Potok sem zavil desno v klanec proti Veliki Lašni, da jih prestrežem na pol poti. Misli so mi ušle drugam. Kot ponavadi kadar hodim več ur v strmi klanec se mi odpre cel spekter dogodkov kot bi odprl skrinjo in vrgel vse zapiske na mizo. Prispel sem na greben in spet sem bil pri naših pogumnih pohodnikih, ki premagujejo 35 kilometrsko razdaljo od Trojan proti Kamniku kjer so se v 18. stoletju gibali dezerterji iz vojaške službe, vojaški begunci oziroma rokovnjači.

Nočni rokovnjaški pohod je tradicionalna prireditev, ki se v tej obliki ohranja že 29 let. Vsako leto je trasa nekoliko spremenjena, tako da pohodnikom nikoli ni dolgčas. Kljub temu, da pot tehnično ni preveč zahtevna pa to razdaljo premagajo le najbolj vztrajni in dobro pripravljeni pohodniki. Potrebna je dobra kondicija saj pohod vedno traja okrog 11 ur.

Letošnja trasa je bila dolga 35 kilometrov in pohodniki so zanjo potrebovali 11 ur in 45 minut. Potekala je v smeri TROJANE - LIPOVEC - ŠPILK - V.RAKITOVEC - ČEŠNJICE - LIPA - VRH NAD KRAŠNJO - BREZOVICA - SIDOL – POTOK - VRANJA PEČ - ZG.PALOVČE - TROBELNO - ČEH – VOLČJI POTOK. Trije rokovnjači so bili mlajši od 15 let in najstarejši šteje 85 let. Vsi so uspešno dosegli cilj. Traso so pretekli tudi štirje tekači iz Kamnika.

Prihodnje leto bo pohod izpeljal še izpeljan v tej obliki, potem pa bomo traso pohoda preoblikovali. Želimo, da tematika ostane enaka. Tako bodo rokovnjači, ki so se pohoda udeležili vsako leto (torej 29 krat), lahko nadaljevali svojo dolgoletno in neumorno pot.

Vse čestitke pogumnim pohodnikom - rokovnjačem, članom Gorske reševalne službe za spremstvo in vsem vodnikom iz PD Moravče, PD Domžale in našim vodnikom za pomoč in udeležbo na tej tradicionalni prireditvi.

Se vidimo na 30. nočnem rokovnjaškem pohodu.
Srečno!
Pripravila: Miran Jereb in Marko Petek

PD Kamnik, 10.06.2019
SREČANJE Z ROKOVNJAČI - 29. nočni rokovnjaški pohod iz Trojan v Kamnik

Vodja pohoda Miran Jereb z rokovnjači z najdaljšim stažem in predsednikom PD Kamnik

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti