Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gremo v hribe - 15. junija

#gremovhribe, GRZS in Slovenski planinski muzej s skupnimi močmi

Na drugem dogodku akcije Gremo v hribe bomo združili svoje moči s Slovenskim planinskim muzejem in Gorsko reševalno zvezo Slovenije, GRS Mojstrana. Pred Slovenskim planinskim muzejem smo skupaj pripravili celodnevni program, zabaven in poučen. GRZS praznuje Dan gorskih reševalcev, muzej Poletno muzejsko noč, Pivovarna Laško pa bo v vašem imenu (en vpis v Zlatorogovo častno vpisno knjigo šteje 1 EUR) donacijo za društvo GRS Mojstrana.

Dogajanje bo pestro: številne nagradne družabne igre za otroke in odrasle, tekmovanje gorskih reševalcev, navijanje in spodbujanje, prikaz osnov prve pomoči v hribih ter otroške ustvarjalne delavnice. V tem času, pravzaprav cel dan in celo noč, bo Slovenski planinski muzej v sklopu Poletne muzejske noči brezplačno odprt celo noč.

Ko se bo dan prevesil v noč, pa Slovenski planinski muzej organizira še projekcijo filma pod zvezdami.

Dan, ki ga velja izkoristiti: za katero od odličnih planinskih tur, ki jih ponuja okolica Mojstrane, spodbujanje gorskih reševalcev, učenje in zabavo, raziskovanje muzeja in romantiko pod zvezdami!

Slovenski planinski muzej se nahaja v osrčju Gorenjske, v Zgornjesavski dolini v idiličnem naselju Mojstrana. Naselje leži na prodnem vršaju ob sotočju reke Save Dolinke in potoka Bistrice, ob katerem se proti jugozahodu odpirajo ledeniške doline Vrata, Kot in Krma, ki so odlična izhodišča za številne vzpone v Kraljestvo Zlatoroga. Slovenski planinski muzej je tudi izhodišče za Zlatorogovo točko, ki se nahaja pod Škrlatico.

RAZGLED

Muzej leži na idilični lokaciji, kjer razgled na eni strani krasijo veličastni vrhovi Julijcev: Razor, Škrlatica, Triglav; na vzhodni strani pa se naše oči spočijejo na gozdnato poraščeni planoti Mežakli. Ko pogled obrnemo proti severu, se pred nami bohotijo Karavanke s Kepo, Dovško babo in Golico.

DOSTOP

Najenostavnejša in najhitrejša je avtocestna povezava Ljubljana – Jesenice. Avtocesto zapustite na izvozu Kranjska Gora, kamor se tudi usmerite. V prvem križišču zavijete levo v Mojstrano, kjer sledite oznakam, ki vas bodo privedle do muzeja. Parkirišče je urejeno.

Slovenski planinski muzej je edinstveno gorniško in planinsko središče v Sloveniji, ki se ponaša s kar nekaj prestižnimi nagradami. Obisk muzeja v Mojstrani je odlična ideja za deževne in vremensko manj prijazne dni, saj kar vabi na planinsko pustolovščino.

Obiskovalcem z muzejsko pripovedjo omogočajo doživljanje mejnikov slovenske gorniške, alpinistične in gorskoreševalne zgodovine, planinsko izkušnjo in »Pobeg v bivak« ter virtualno izkušnjo slovenskih gora s pomočjo 360° prostorske fotografije in še veliko več. Stalna razstava je zasnovana kot muzejska pripoved, kjer je pot zgodba in kjer je zgodba pot.

Več o Slovenskem planinskem muzeju ter na spletni strani muzeja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti