Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.06.2019

Več sonca, več vzponov

Snega v gorah je glede na datum še vedno veliko, kar vpliva na izbiro ciljev in število vzponov. Višje ležeče senčne stene so popackane s snežnimi zaplatami in posledično mokrimi lisami. Za plezanje so tako na razpolago prisojne stene in nižje ležeče osojne stene.

O plezanju v Skuti je poročal David Debeljak, ki je tam plezal z Gašperjem Pintarjem. Ponovila sta Sončino direktno (VIII+/IX-, VI, 380 m). Pod steno jima je sestop olajšal sneg. V Krofički sta Andrej Gradišnik in Grega Lačen preplezala Misel dveh prijateljev (IX-/VIII+, 220 m, Andrej VII+, A0). Gre za novejšo s svedrovci opremljeno smer, ki je bila prvič preplezana pred slabim letom. V Debeli peči je Blaž Karner s soplezalko preplezal Nimfomanko (VI+/V-VI, 250 m) - sosedo Parižanke. Jaša Hrovat (Črnuški AO) in Dominik Ogrin (AO Rašica) sta preplezala Zajedo (IV/III-IV, 230 m) v Debelem špicu in nadaljeva s prečenjem grebena Zeleniških špic.

Člana AO Tržič sta preteklo soboto preplezala greben Stüdlgrat na Veliki Klek. Do njega sta dostopila po grebenu Luisengrat. Člana Ljubljana Matica pa sta se v sredo, 5. junija, na Veliki Klek povzpela preko Glocknerwanda.  

Cadaresse

Sedemčlanska zasedba iz različnih vetrov je pred kratkim obiskala vasico Cadaresse v dolini Val d`Ossola. V njeni okolici je možno plezati številne trad smeri v gnajsu in granitu. Plošče, poči, zajede, kamini in luske so jim nudili dober trening pred načrtovanim odhodom čez lužo. O plezanju enoraztežajnih smeri je nastala odlična slikovna reportaža ...

 Nova smer v Ospu

Silvo Karo je maja od zgoraj navzdol opremil in očistil novo smer v Veliki Osapski steni. Opremil jo je s svedrovci in nekaj dobro zabitimi klini ter jo tako pripravil za prvi prosti vzpon. Slednjega sta 2. junija opravila s Saro Jaklič. Smer se imenuje Janči (6b+, 130 m oz. po raztežajih 5b, 6a+, 6b+, 5c, 5a) in ponuja plezanje po ploščah v trenutno še nič zlizani skali.
Za vzpon je potrebnih 10 kompletov. Več ...>

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti