Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obisk visokogorja?

PZS: Premislite dvakrat, raje trikrat!

Vikenda še ni konec, gorski reševalci pa štejejo intervencije kot branjevke jabolka na tržnici. Od petkovega popoldneva do sobotnega večera so morali posredovati v kar sedmih primerih, ki jih lahko označimo za lahkomiselne in neodgovorne. Na žalost se polni tudi črna statistika …

• Skuta, Triglav: zdrs na snežišču, zasneženi poti (posledice:
  težke poškodbe, smrt)
• Mala Mojstrovka, Hanzova pot: nezmožnost
  nadaljevanja vzpona
  ali sestopa zaradi snega na poti (dve intervenciji)
• Prisojnik (sicer že pretekli vikend): zdrs na snežišču
  (posledice: smrt)
• Konjščica, Veliki Lemež: izgubljeni gorniki

Poglejte Bilten URSZR: 08.06.19 (6 akcij - 09.06.19 (8 akcij - 10.06.19 (6 akcij GRS

Kljub toplemu, že kar poletnemu vremenu v dolinah, je stanje v visokogorju vse prej kot poletno. Na pobočjih visokogorskih vrhov še vedno vztraja sneg - pravzaprav so razmere prej zimske kot poletne. Zato se pridružujemo opozorilu Policije, ki ga je izdala po današnji, žal smrtni nesreči na Triglavu.

»Sneg pod Kredarico se udira prek kolen, vrh Triglava je leden in zelo nevaren tudi za izkušene planince.«

Pred odhodom na turo preverite razmere na terenu. Pokličite oskrbnike koč, pobrskajte med spletnimi kamerami, marsikaj se najde tudi na Facebooku in po različnih forumih. Sicer pa ... gora počaka!

Priporočljive spletne kamere:
Montaž | Kanin | Kanin (s smučišča Sella Nevea) | Mangart (s Predela)
Triglavski ledenik | Triglav (z Vogla) | Kredarica | Kriški podi | Vršič
Prisojnik (od jezera Jasna) | Mojstrovke (iz Planice)
Jezersko | Brana in Kamniško sedlo | Grintovci (z Velike planine)

Preberite še: DA BO POT V GORE BOLJ PREMIŠLJENA IN VARNEJŠA ...

Srečno na vaših poteh!
 

PZS, 08.06.2019 22.00
Obisk visokogorja? Premislite dvakrat, raje trikrat! 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Obisk visokogorja?"

Jani Bele,

Najprej ARSO. Ob zadnjih obilnih snežnih padavinah so različne prognostične službe napovedovale, da bo zapadlo več kot pol metra snega. Naš ARSO je napovedal le 2 ali 3 centimetre. Ko sem jih poklical, so mi razložili, da imajo nek model, ki spremeni višino snega v višino vode, ki bi nastala iz tega snega in to objavijo. O joj, o joj... Upam, da bodo do naslednje zime to uredili.

Opozorila tujcem (oziroma vsem obiskovalcem gora) - ta je pa težka. Vse na pladnju: če je sneg - drsi, če nočeš biti dehidriran - pij tekočino, če se bliska - ne hodi na vrh...

Nemci, rešeni na Hanzovi na Mojstrovki so pojamrali, zakaj ni bila pri vstopu v smer tabla, da je pot zaprta. (!!!). Ampak pot ni zaprta, na njej so le zimske razmere. Morda bi pa rabili to informacijo. Pretežko je malo pogledati naokoli, do kje je sneg, predvideti, da bo sneg tudi v severni steni, težko se je bilo obrniti, ko so prišli neopremljeni do prvega snega - višje ga bo verjetno manj.

Vendar bomo še naprej opozarjali, kjerkoli bo možnost, tako PZS, GRS,policija...


Marko Kern,

Da se navežem na Jakov komentar, kako obvestiti tujce. Tujci najlažje spremljajo grafične informacije. Na Snežaku se trenutno že par tednov oglašuje (grafika na vrhu vstopne strani), da je v naših Alpah povsod 0 cm snega nad 2000 m, razen na ostalih nižjih področjih, kjer pa je do 15 cm snega. Morda so se pa vsi ti nesrečniki informirali na Snežaku in raje zavili v visokogorje, kjer je manj snega? ;-)


Matej Kucler,

Že 10let+ ena in ista zgodba, en kup nasvetov, priporočil, nič ne pomaga, vedno več je intervenciji. Nekateri ignorirajo opozorila, se smeji in jih po domače boli ku*ac. Smiljo se mi GRS, PZS, policija ko da tolk koristnih nasvetov.....

Seznant ljudi, da za malomarnost bodo moral sami plačat račun reševanja in to je to.

Pa še nekaj, če nekdo gre s supergam v gore in ve da bo prišel tudi nazaj brez pomoči GRS mislim da nas taki nebi smel nikoli zbadat.


Jaka Ortar,

Kako obvestiti tujce?

Taka opozorila ne bodo dosegla ciljne skupine, če so prikazana zgolj kot ena od novic na eni od spletnih strani oz. na FB, sploh če se skrijejo še isti dan zaradi drugih ("strašno pomembnih") objav.

Na Snežaku smo za take objave uvedli rubriko Aktualno, ki se kaže nad vsemi ostalimi objavami in v kateri vsaki objavi posebej določimo obdobje vidnosti - dokler je potrebno.

Verjetno pa tujci bolj kot na strani PZS iščejo informacije na številnih drugih spletnih straneh z opisi izletov - kaj, ko bi s kakim predpisom od njih zahtevali, da redno (po)objavljajo taka aktualna opozorila? V stilu: če že (z)vabite tujce v naše gore, jih tudi obveščajte o aktualnih nevarnostih.


Jaka Ortar,

Ja, uskladitev teh podatkov spada zraven - Marko, saj veš, da podatke zajemamo z ARSO in ti so zadnji bilten objavili pred 10 dnevi. V njem je navedeno, da je povsod (v vseh gorstvih na 1000, 1500, 2000 in 2500 m na severni in južni strani) snega 0 cm, razen v gričevjih in hribovjih, kjer ga je 10 oz. 15 cm. Četudi je to zgrešeno, drugega zanesljivega vira podatkov o višini snega žal ni.

Grafika na Snežaku pa ne kaže, koliko snega je nad 2000 m, pač koliko ga je NA 2000 m. ;)

Hvala, ker si že pred tedni opozoril na napako pri snežnih podatkih, zaradi katere je morda kak nesrečnik zavil v visokogorje.


Vid Pogačnik,

Mi je dalo misliti vprašanje, ki ga je zastavil Jaka: "Kako obvestiti tujce?" In še kasneje: "... če že (z)vabite tujce v naše gore, jih tudi obveščajte o aktualnih nevarnostih."

Na SummitPost sem opisal številne gore in ture, ki vodijo nanje. Dobro vem, da ti opisi spodbudijo številne tujce, da te gore obiščejo. Opisi res ne vsebujejo trenutnih razmer, pa vseeno, če se komu kaj zgodi, ali naj se počutim krivega? Več kot svetovati vsakemu posamezniku, ki me kaj vpraša, na SummitPostu ne morem.

In sem pomislil, kako pa jaz ravnam, kadar grem v tuje gore. Pri oceni razmer nazadnje pristanem pri lastni presoji - na podlagi trenutnih informacij, ki jih imam. Pa še te kdaj kaj preseneti. Včeraj, na primer, sem se znašel v naslednji situaciji: Samo na dobrih 1200 m visok hrib v Karavankah sem šel. Opuščena pot, komaj zaznavna, preči zelo strma, gozdna severna pobočja. Domačin mi je svetoval, naj zelo pazim, ker je na poti listje in drsi. Na sredi tistih pobočij pa sem, pri 67-tih letih, prvič v življenju ugotovil, da na poti ni samo listje, ampak pod njim čez celo pobočje bolj ali manj debela plast toče. Krasne frnikule.

Mislim, da skoraj ni načina kako obvestiti tujca, da ga čaka nekaj takega. Ko se je na strmem grebenu naredila še nevihta in nisem upal po isti poti dol, sem pridigo lahko naslovil samo nase.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti