Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Letos je Everest

Reporter - STA: ... še posebej smrtonosen: na gori umrlo že šest alpinistov | Samo na osemtisočakih jih je letos umrlo že 16

Na Mount Everestu so v zadnjem tednu umrli trije indijski in en ameriški alpinist. Prejšnji teden je umrl Indijec, od takrat pa je pogrešan tudi Irec, za katerega predvidevajo, da je mrtev. Število žrtev na 8848 metrov visokem Mount Everestu v letošnjem letu se je tako povzpelo na šest, lani pa je tam v celem letu umrlo pet ljudi.

Indijec Nihal Bagwan je skupaj s še enim alpinistom v četrtek dosegel vrh, nato pa izgubil energijo med sestopom. Štiri šerpe so ga odnesle do tabora, kjer je umrl v šotoru, je eden od šerp povedal nemški tiskovni agenciji DPA.

V četrtek je umrla tudi 53-letna Indijka Kalpana Das, ki je bila v ženski odpravi, v sredo pa 53-letna Indijka Anjali Kulkarni, ki je plezala s svojim možem. V sredo je med sestopom umrl tudi 55-letni Američan Donald Lynn Cash, poroča CNN.

Eden od šerp je povedal, da je zaradi kratkega obdobja lepega vremena veliko alpinistov skušalo hkrati plezati, zaradi česar je bila gneča na poti od tabora 4 do vrha.

V Himalaji je trenutno vrhunec alpinistične sezone, saj je med poznim aprilom in koncem maja tam ugodno vreme za plezanje. Vsako leto poskuša Mount Everest med spomladansko plezalno sezono osvojiti na stotine alpinistov z vsega sveta.

Nepalske oblasti so za letošnjo spomladansko sezono izdale rekordnih 381 dovoljenj, zaradi česar so izražale skrb, da bodo na poti na vrh nastajali zastoji, če bi se zaradi slabega vremena zmanjšalo število plezalnih dni. Dovoljenje za vzpon na Mount Everest stane skoraj 10.000 evrov.

Reporter.si, 24.05.2019
Letos je Everest še posebej smrtonosen: na gori umrlo že šest ...


MountainBlog, 24.05.2019 (Vir: THT)
Število planincev, ki so letos umrli na osemtisočakih, se je povečalo na 16.
... Ravi Thakar je umrl v T4 po vrnitvi z vrha Everestal, Biplab Baidya (48) in Kuntal Karar (46) 16. maja istotam.
Narayan Singh in Dipankar Ghos sta umrla po sestopu z vrha Makaluja.
Peruanca Richarda Hidalgo so našli mrtvega na (pobočju) Makaluju pred dvema tednoma; Odrigo Vivanco (Čile), je pogrešan od 16. maja na Kangčendzengi (nad T4); Evan Yuriev Tomov (Bolgarija) je umrl med spuščanjem z Lotseja 17. maja; Phujung Bhote Sherpa je 29. aprila pod Makalujem zdrsnil v razpoko ... 



Vrh Everesta 22. maja 2019; objavil SPIEGELONLINE

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti