Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vzpon na Črnivec

Silvo Baznik: Jutranja dilema, ali hoja ali kolesarjenje. Odločim se za vrtenje pedal.

Sonce je že visoko na nebu, ko je potrebno izbrati kolo. Odločim se za hitri treking in s tem zapečatim traso. Vozil bom po cesti. Napolnim bidon, v torbico na kolesu gredo dodatne kalorije, pozdrav ženi in zavrtim pedala.

Že po tradiciji grem iz mesta preko Šentjakoba v Domžale in Kamnik. Na cesti je precej prometa. Nekajkrat se ustavim pred rdečim semaforjem, kar mi ni ravno po godu. Izguba časa, a bolje to kot iskati nesrečo. Nekaj posnetkov naredim kar med kolesarjenjem, le za panoramo se je potrebno ustaviti in pred Godičem je pravi čas za to opravilo.

Pospešim na klanec in se spustim v Stahovico, kjer se prične enajstkilometrski vzpon na preval Črnivec. Visoko nad Črno je na hribu viden Primož, kamor se pogosto povzpne veliko pohodnikov, jaz pa marljivo pritiskam na pedala in se vzpenjam svojemu cilju naproti. Na cesti se marsikaj dogaja, eno popravilo sledi drugemu, obnavljajo se manjši mostovi in izmenjuje se zelena in rdeča luč na semaforjih, ki urejajo promet, in tega ni malo. Kilometer sledi kilometru, nekaj ravnice in predvsem vzpon in vzpon. Napitek iz bidona osveži suho grlo, ko me prehiti kolesar. Zaostanem za mladostjo, a imam dovolj volje, da še bolj pritisnem na pedala. Povečam hitrost in grem hitro naprej. Še zadnjih petsto metrov vožnje in sem na prelazu Črnivec, ki je moj današnji cilj na polovici današnje ture. Na prelazu naredim kratek odmor in nato se ponovno zavihtim na kolo.

Navzdol gre hitreje kljub vetru, ki poskrbi, da mi ni potrebno preveč zavirati na ovinkih. Tokrat srečujem več kolesarjev, ki se šele vzpenjajo, medtem ko sam hitim v dolino. Pri rdeči luči seveda ustavljam, a ne izgubljam veliko časa in hitrost je hitro nazaj in s tem tudi dolina, po kateri se vrnem v Stahovico in Godič, kjer urejajo brežine reke Kamniške Bistrice. Sledi kratek vzpon in ravnica, kjer ponovno naredim panoramski posnetek, nato pa v Kamnik in v gostem prometu kolesarim proti Domžalam in nazaj v Šentjakob, kjer me premami misel na fotografijo Kamniško-Savinjskih Alp in zato naredim še ovinek na poti domov. Peljem ob pšeničnih poljih, ki se raztezajo do reke Save in od koder se lepo vidijo gore.

Nato pa še zadnji trije kilometri pedaliranja do doma, kjer zaključim svojo kolesarsko turo ob pričakovanju gorske etape na dirki po Italiji, kjer prvi mesti v skupni uvrstitvi pripadata slovenskima kolesarjema Janu in Primožu, za katera bijejo slovenska kolesarska srca.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti