Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Legende ne mirujejo

V prihodnjih tednih se bo z gorskimi strminami v Himalaji spoprijelo tudi več alpinistov, ki imajo ...

... v žepu že vse osemtisočake, med njimi tudi slovensko-italijanski par Benet-Meroi.

Na svetu je 40 gornikov, ki so preplezali vseh 14 osemtisočakov (19 od njih brez pomoči dodatnega kisika). Lahko bi počivali na lovorikah in uživali v spominih na svoje zavidljive dosežke, a marsikdo od njih še naprej išče nove izzive. Nekateri od teh alpinistov so to pomlad spet v Himalaji, kjer poskušajo uresničiti svoje drzne sanje.

Kot vedno sta skupaj Slovenec Roman Benet in Italijanka Nives Meroi: pred dvema letoma, 11. maja 2017, sta preplezala Anapurno, svojega zadnjega od 14 osemtisočakov. Roman je edini Slovenec, skupaj z Nives pa sta tudi edina zakonca s to lovoriko. Vse vrhove sta preplezala brez dodatnega kisika in brez pomoči višinskih nosačev. Zdaj se vračata na mesto svoje najbolj dramatične himalajske epizode. Leta 2009, po neuspelem poskusu vzpona na Kančendzengo, so Romanu po prihodu v Italijo diagnosticirali vrsto levkemije. Nives je zato opustila tekmo s špansko gornico Edurne Pasaban za prvo žensko z osvojenimi vsemi osemtisočaki. Po dveh letih, ko je Roman ozdravel, sta skupaj nadaljevala vzpone.

Letos se nameravata lotiti Kangbačna, s 7903 metri višine najnižjega od »petih zakladov snega« oziroma petih vrhov v masivu Kančendzenge (glavni vrh je visok 8586 metrov, Jalung Kang 8505 metrov, osrednji 8473 metrov in južni 8476 metrov). Njun cilj je južno ostenje Kangbačna, točneje prvenstveni vzpon po jugovzhodnem grebenu. Na Kangbačnu so bili doslej uspešni – davnega leta 1974 – le poljski in slovenski alpinisti.

Predlani je brez dodatnega kisika dopolnil ogrlico vseh osemtisočakov 65-letni Španec Oscar Cadiach, ki se zdaj loteva 15. najvišje gore na svetu Gjačung Kanga (7952 m) na nepalsko-tibetanski meji. Najprej je sicer želel opraviti prečenje z vrha te gore po sedem kilometrov dolgem grebenu do vrha osemtisočaka Čo Oju, vendar se je zaradi finančnih in birokratskih zapletov temu cilju odpovedal. Cadiach bo skupaj z Jonathanom Garcio, s katerim sta pred tremi leti že plezala skupaj na Broad Peak, tako poskušal preplezati prvenstveno smer po še deviški vzhodni steni Gjačung Kanga.

Slovak Peter Hamor se vrača pod svoj zadnji osvojeni osemtisočak Daulagiri, kjer bo skupaj z Romunoma Horio Colibasanujem in Mariusom Ganejem poskušal potegniti novo smer po severozahodnem grebenu. Hamor in Colibasanu sta lani poskušala premagati enega od zagonetnejših mejnikov v himalajskem plezanju, prečenje Everesta in sosednjega Lotseja, vendar sta morala zaradi globokega snega odnehati že na višini 7400 metrov.

Redkobesedni in komercialno neodvisni španski zdravnik Jorge Egocheaga (z vsemi osemtisočaki je opravil leta 2014) je član odprave, ki jo vodi južnokorejski as Hong Sung Taek, članica odprave pa je tudi Uta Ibrahimi, prva kosovska Albanka, ki je (pred dvema letoma) splezala na Everest. Lotili se bodo enega najbolj razvpitih himalajskih problemov, južne stene Lotseja. 3300 metrov visoko, ponekod navpično steno ledu in skal bodo poskušali premagati po varianti smeri, ki jo je pred 30 leti preplezal legendarni poljski alpinist Jerzy Kukuczka, a pod vrhom gore zdrsnil v smrt. Doslej je uspelo južno steno Lotseja preplezati le dvema odpravama, ruski leta 1990 in japonski leta 2006. Sung Taek bo v njej poskušal srečo že šestič. 

Dnevnik, 13.05.2019 08:15
Legende ne mirujejo

1 komentarjev na članku "Legende ne mirujejo"

Tone Škarja,

Kangbačen: Nives in Roman ta se prvič lotila nove smeri v Himalaji.

Lotse: Zelo zanimiv poskus pogumne Kosovke.

Problemi so, le videti jih je treba.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45899

Novosti