Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 16.05.2019

Primorski dnevnik: S kekci na Matajur in Landarsko jamo | Srečanje planincev na Koroškem | Čas za poravnavo članarine | Srečanja | ...

S kekci na Matajur in Landarsko jamo

Zaradi slabega vremena v začetku maja, so pri SPDG preložili načrtovani izlet kekčeve druščine na Matajur in v Landarsko jamo. Izlet za mlade člane društva, njihove starše in sorodnike bo zato v soboto, 25. maja. Program izleta ostaja nespremenjen: iz Gorice bodo odpeljali Z avtobusom (start ob 8.30 s parkirišča pri Rdeči hiši) do zavetišča Pelizzo nad vasjo Matajur. Sledi pohod na vrh, razgledovanje in nato sestop do Doma na Matajure, prijazne planinske postojanke Planinske družine Benečije. Po krajšem počitku sestop na izhodišče. Skupne hoje (vključno s počitki) bo približno tri ure. V popoldanskem času je predviden voden obisk in ogled Landarske jame, kulturnega in naravnega spomenika v dolini Nadiže, nedaleč od Špetra. Na avtobusu je še nekaj prostih mest. Informacije in prijave: Mitja tel. 3383550948, Vlado tel. 3317059216, Sara tel. 3474599668, e-pošta vlado.klemse@gmail.com.

Srečanje planincev na Koroškem

Člani slovenskih planinskih društev na Goriškem, Tržaškem, v Benečiji in na Koroškem že 'skoraj pet desetletij prirejajo vsakoletna srečanja s ciljem utrjevanja prijateljstva in sodelovanja. Letošnje srečanje, lansko je bilo na Tržaškem, bo v nedeljo, 9. junija ob Vrbskem jezeru na Koroškem, v kraju Škofiče, v organizaciji SPD Celovec in PD Dobrač. Goriški planinci se bomo srečanja udeležili. Prevoz z avtobusom, ki bo iz Gorice odpeljal predvidoma ob 6. uri. Razpoložljivih je samo še nekaj mest. Informacije in prijave na sedežu društva ob četrtkih med 19. in 20. uro. Informacije tudi po tel. 3317059216 (Vlado).

Čas za poravnavo članarine

Čeprav vremenske razmere v zadnjih dneh kažejo bolj zimski obraz, se bo v kratkem pričela sezona planinskih izletov v sredogorje in visokogorje. SPDG vabi člane, da pravočasno poskrbijo za ureditev oziroma plačilo članarine in zavarovalnine. Društveni sedež je odprt ob četrtkih med 19. in 20. uro.

Srečanja

V pomladnem času, ko je narava v najbujnejšem razcvetu, si najbolj želimo sprostilnih sprehodov in pohodov, užitkov v prosti naravi in prijateljskih druženj. To je tudi obdobje srečanj med prijateljskimi planinskimi društvi.

Tako bo imelo Slovensko planinsko društvo Trst, v sodelovanju z ZSŠDI, v nedeljo, 19. maja, v gosteh člane pobratenega društva LPP iz Ljubljane. Prijateljska vez med člani omenjenih društev se je stkala že pred več desetletji, še vedno je živa in pogosto se srečujejo. V nedeljo se bodo skupno podali na Pivško, na triurni pomladanski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine. Tržaški planinci bodo startali z Opčin (parkirišče ob krožišču, smer Bani) ob 7.15 oziroma ob 7.30 iz Bazovice. Z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, se bodo peljali v Pivko, pred Muzejsko turistično središče, kjer bodo pričakali goste. Pohodu bo sledilo prijateljsko druženje. Izlet ni naporen, nujna planinska obutev in pohodniške palice.

V nedeljo, 9. junija, pa se bodo udeležili že 48. srečanja med slovenskimi planinci, ki živijo in delujejo v Furlaniji Julijski krajini (Italija) in v Avstriji ter planinci z Jesenic. Tokrat se bodo srečali na avstrijskem Koroškem, točneje v kraju Škofiče ob Vrbskem jezeru. Tržaški planinci se bodo na srečanje odpeljali z avtobusom. Prijave sprejemamo do sobote, l.junija, oziroma do zapolnitve mest, pokličite na tel. številki: 347- 7937748 (Mirna) in 040 413025 (Marinka).

Planinska šola

Na Planini pri Jezeru nad Bohinjem bo tudi letos zaživela Planinska šola v organizaciji Mladinskega odseka SPDT in ZSŠDI-ja. Namenjena je osnovnošolski mladini. Prepričani smo namreč, da je spoznavanje in doživljanje narave in gorskega sveta zelo pomembno za otrokovo harmonično rast in za njegov razvoj. Hoja v naravi ni le fizična dejavnost ali rekreacija, slednja pospešuje tudi otrokov raziskovalni čut in njegovo ustvarjalnost, širi njegovo kulturno obzorje in njegov estetski in etični čut.

Letošnja, devetnajsta izvedba Planinske šole se bo odvijala od ponedeljka, 24. do sobote, 29. junija 2019. Med bivanjem v koči na Planini pri Jezeru se bodo udeleženci podajali na izlete v bližnjo okolico, prosti čas pa bodo izrabili za družabne igre v koči in v njeni bližini. Ne bo jim dolgčas. Informacije in elektronsko prijavnico dobite na spletni strani: www.spdt.org in na naši facebook strani.

5 promil davka

Slovensko planinsko društvo Trst se zahvaljuje vsem, ki so ob izpolnjevanju davčnih prijav že v prejšnjih letih namenili društvu pet promil davka in se priporoča, da bi to storili tudi ob letošnji prijavi. Dovolj je v poseben obrazec vpisati davčno številko društva (80022480323) in namero potrditi s podpisom.

Gorenjska muzejsko-planinska tranzverzala tudi z nagradami in geolovom

Šest muzejev, ki deluje na Gorenjskem, so v okviru projekta Neverjetne gore pripravili vrsto razstav in dogodkov o gorah ter Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo.

V Gorenjskem muzeju, točneje v gradu Khislstein v Kranju, so že odprli fotografsko razstavo ob 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na Mount Everest. Ob pomembnem jubileju za slovenski alpinizem so v Slovenskem planinskem muzeju pripravili tudi razstavo predmetov alpinistov, ki so se podali na streho sveta, ter razstavo Planinski raj, v kateri bodo predstavili in izpostavili planinski raj, kakršen je bil nekoč, in kam drvimo danes - v instant planinski raj.

Loški muzej bo na Loškem gradu jutri odprl razstavo Lubnik - gora velikanov, Čebelarski muzej v Radovljici pa 20. maja odprl razstavo Kranjska sivka je naša kulturna dediščina, Medobčinski muzej Kamnik na gradu Zaprice 22. maja odpira razstavo Na planincah luštno bit', Tržiški muzej pa bo 23. maja odprl razstavo Smuk.

V okviru projekta Neverjetne gore je bila vzpostavljena tudi Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki obiskovalce čez hribe vodi od muzeja do muzeja. »Začnemo v Slovenskem planinskem muzeju in se povzpnemo na Dovško babo, potem pa nadaljujemo proti vzhodu in zaključimo čez kranjski Jošt na loškem Lubniku in v Loškem muzeju,« pojasnjuje snovalka transverzale Jelena Justin iz Gorenjskega muzeja Kranj.

Izdali so vodnik, ki vodi od hriba do hriba, vmes pa pohodniki obiščejo tudi muze je. V muzejih in na hribih bodo v knjižnico odtisnili žig. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bodo nagradili tiste, ki bodo v enem letu prehodili Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo, kakor tudi tiste, ki bodo obiskali vseh šest muzejev. V muzeje bodo novo publiko privabile tudi t. i. naloge Geo lova (GeoCaching), ki jih bodo iskalci reševali v muzeju in na hišni gori muzeja.

 Primorski dnevnik, 16.05.2019 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti