Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naravovarstveni pohod

... Savinjskega MDO PD na Kamnik in Hom

V nedeljo, 28. aprila, sta odsek za gorsko stražo PD Zabukovica in odsek za varstvo gorske narave PD Pošte in Telekoma Celje družno organizirala naravovarstveni pohod na Kamnik (861 m) in Hom (607 m) s predstavitvijo seminarskih nalog dveh novih varuhov gorske narave naših društev.
Izlet je bil v programu odbora za varstvo gorske narave Savinjskega MDO PD, zato smo na pohod povabili tudi člane vseh odsekov varstva gorske narave SMDO.

Kljub slabemu vremenu se je pohoda udeležilo 36 pohodnikov iz 10 različnih planinskih društev SMDO. Vse udeležence sta najprej pozdravila predsednik PD Zabukovica Srečo Čulk in načelnik KVGN PZS Marijan Denša.

Na Kamnik (Veliki vrh) smo se podali po lovski poti, ki vodi skozi neokrnjene predele, kjer smo lahko občudovali in spoznavali raznolikost gozdnega rastja in mogočne kamnite balvane, razveselil nas je tudi cvetoč avrikelj (Primula auricula).
Med potjo nam je Martin Škoberne, sveži varuh gorske narave, član PD PT Celje predstavil ekološki, naravovarstveni in rekreativni pomen Kamnika. Hkrati je prikazal ogroženost Kamnika zaradi negativnih vplivov neprimernih oblik rekreacije in drugih aktivnosti na tem območju. Poudaril je, da moramo pri delovanju planinskih društev, zlasti med mladino, slediti temeljnemu vodilu varstva narave: spoznavam-občudujem-spoštujem in zato varujem.

Po krajšem postanku in prigrizku smo se podali na Hom, kjer je Boris Luka Lukanc (nov varuh iz PD Zabukovica) predstavil svojo nalogo z naslovom Tujerodne invazivne vrste v okolici Dragovega doma na Homu. Namen njegove naloge je bil opozoriti, kako določene tujerodne invazivne rastline preraščajo okolico koče ter spodbuditi planinsko društvo in druge deležnike za njihovo odstranitev ter nadomestitev z rastišču primernimi domačimi vrstami. Opozoril nas je tudi na veliko vitalnost in sposobnost širjenja teh rastlin in na njihovo ogrožanje domačih (avtohtonih) rastlinskih in živalskih vrst, ogrožanje našega okolja, narave ter zdravja ljudi (alergije). Sedaj je cilj našega društva, da te tujerodne vrste odstranimo in jih nadomestimo s posaditvijo domačih avtohtonih vrst.

Srečanje smo zaključili kot se za planince spodobi - v prijetnem vzdušju planinskega doma Dragov dom na Homu ter prijateljskem druženju in kovanju novih planinskih načrtov. Vsi udeleženci srečanja smo bili mnenja, da smo preživeli zelo poučen dan, zato si želimo ter načrtujemo še več takšnih srečanj v okviru Savinjskega MDO.
Andreja Borštner,
načelnica odseka za gorsko stražo PD Zabukovica

PZS, 16.05.2019 15:00
Naravovarstveni pohod Savinjskega MDO PD na Kamnik in Hom 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti