Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Že po štirih

Delo - Mojca Finc: ... tekmah uresničila cilj sezone

Tudi Janji Garnbret lastni uspehi skorajda neverjetni.

Dve tekmi pred koncem sezone za svetovni pokal v balvanskem plezanju je slovenska šampionka Janja Garnbret s 100-odstotnim točkovnim izkupičkom že osvojila lovoriko v tej disciplini. »Dve preizkušnji sta še na sporedu, rada bi ju odplezala, kot znam, in se šele potem veselila. Dosežek mi veliko pomeni, bil je moj glavni cilj sezone,« je pred nedeljsko tekmo v Münchnu razmišljala 20-letnica.

Švica, Rusija, dvakrat Kitajska, štiri tekme, štiri zmage, 400 točk – takšen je letošnji izkupiček Garnbretove v balvanskem plezanju. Konec tedna bo tekmovala še v Nemčiji, v začetku junija še v ZDA. A ker v nedeljo na Bavarskem ne bo nastopila Akijo Noguči, edina tekmica, ki bi še lahko ogrozila zmago Korošice (Japonka za njo dve tekmi pred koncem zaostaja 160 točk), lahko Garnbretova povsem sproščeno pleza, saj ji zmage v skupnem seštevku v balvanskem plezanju ne more vzeti več nihče.
V zgodovino se bo vpisala kot prva slovenska plezalka v ženski konkurenci z lovoriko v tej disciplini (pri moških jo je lani osvojil Jernej Kruder).

»Nikoli prej nisem zmagala štirikrat zapored, zdi se mi neverjetno na vseh ravneh!« je razmišljala Garnbretova. Ni pričakovala, da se bo sezona zanjo začela tako sanjsko: »Prav zato mi ne uspe predelati vseh rezultatov, ne dojemam še vsega. Nobena zmaga ni bila lahka. Res sem nepopisno vesela, da mi je uspelo glavni cilj sezone uresničiti že v štartu,« je žarela športnica Slovenije.

Hitro spet akcija

V letošnji sezoni rešuje probleme v steni kot po tekočem traku, tudi pri tistih najbolj zapletenih, ki tekmicam povzročajo velike težave, Korošica najde pravo pot do vrha. »Po koncu tekme pogledaš, kaj si naredil dobro in kaj bi lahko bilo še boljše,« vselej stremi k napredku. Čeprav v steni deluje kot pajek, ki ga nič ne more odgnati z nje, priznava, da je psihično tudi naporno.

»V Moskvi je bil finale malo lažji in sem morala rešiti vse probleme v prvem poskusu, tudi v Wujiangu je bilo treba imeti glavo na pravem mestu,« je razmišljala sogovornica, ki si je po prihodu iz Azije vzela kratek čas za počitek, potem pa se spet osredotočila na treninge: »Hitro je bila spet akcija!« je potrdila, da se stene nikoli ne naveliča. Sezona bo še dolga, kako ohraniti zbranost? »Moraš se imeti fajn, če se nimaš, tudi vrhunskih rezultatov verjetno ne bo. Po koncu sezone v balvanskem plezanju se bom posvetila treningom za težavnostno, potem bo na sporedu še svetovno prvenstvo, pomembno bo ohraniti osredotočenost,« se zaveda Garnbretova, ki ji kljub naporom nič ne jemlje energije, kvečjemu jo prejema z zmagami.

V nedeljo najljubša tekma

Danes se je z reprezentanco odpravila na Bavarsko, kjer bodo nastopili še Katja Kadić, Lučka Rakovec, Mia Krampl, Vita Lukan, Urška Repušič, Julijana Kruder v ženski konkurenci, v moški pa Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Anže Peharc, Zan Sudar Lovenjak, Matic Kotar in Luka Potočar.

Jutri jih čakajo kvalifikacije, v nedeljo tekma. Na tem prizorišču je Garnbretova zmagala lani in predlani. »To je moja najljubša tekma v balvanih. Veselim se Münchna, ker je vzdušje tam vedno odlično in balvani so vedno super postavljeni,« je dejala ambasadorka prireditve Triglav The Rock, ki jo bo Ljubljana gostila na nekdanji dan mladosti. Na spektakel je povabila še nekatere ase športnega plezanja, eni so se že odzvali, potrditve drugih pa še čaka.

Delo, 17.05.2019 06:30
Že po štirih tekmah uresničila cilj sezone

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti