Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bliža se vzpon

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... v prestižni steni Anapurne

Poljski alpinist Adam Bielicki in njegov nemški soplezalec Felix Berg poskušata splezati novo smer v zahodni steni osemtisočaka Anapurna. V tej steni so bili doslej uspešni le Reinhold Messner s Hansom Kammerlanderjem in naš Slavc Svetičič.

Za enega najzanimivejših dogodkov pomladne himalajske sezone bosta poskrbela poljski alpinist Adam Bielicki in nemški as Felix Berg, ki želita splezati prvenstveno smer v zahodni oziroma severozahodni steni Anapurne (8019 metrov).
Deseta najvišja gora na svetu je nevarna z vseh strani in smeri, v njenih vertikalah ne manjka plazov in težkih prehodov v krhki, z ledom in snegom pomešani skali. Severozahodna stena je še poseben izziv in zato prestižen cilj. V njej sta leta 1985 preplezala prvenstveno smer Reinhold Messner in Hans Kammerlander, šest let pozneje pa jo je sam preplezal Slavko Svetičič in se na grebenu na višini 7900 metrov priključil klasični smeri, potem pa se je zaradi uničujočega mraza odločil za sestop po severnem pobočju. Bielecki in Berg sta zahodno steno poskušala skupaj s škotskim alpinistom Rickom Allenom preplezati že pred dvema letoma: uspelo jim je priti do višine 6500 metrov.

Adama Bielickega se spomnimo tudi po lanskem poskusu poljskih lednih bojevnikov, da bi kot prvi opravili zimski vzpon na osemtisočak K2. Poleg Denisa Urubka je bil glavni motor odprave, ki ji je uspelo priti do višine 7600 metrov. Tako kot v letošnji zimi, ko je z zimskim vzponom na K2 poskusil Španec Alex Txikon in vzpon prekinil zaradi iskalno-reševalne akcije dveh izginulih plezalcev na Nanga Parbatu, Danieleja Nardija in Thomasa Ballarda, je Bielicki skupaj z Urubkom (in še dvema poljskima plezalcema) lani prekinil vzpon na K2 in šel na Ubijalsko goro reševat alpinistko Elisabeth Revol. Njen soplezalec Tomek Mackiewicz je umrl.

Najprej na Langtang Lirung

Bielicki si vroče želi preplezati prvenstveno smer v zahodni steni Anapurne že dvajset let. Kot je povedal za spletni portal Explorerweb, sta z Bergom tudi za letošnji poskus iskala tretjega soplezalca. »Potrebovala sva nekoga, ki bi ga dobro poznala in bi bil tako močan kot midva, a ga nisva našla,« je dejal Adam Bielicki in še povedal, da sta se z Bergom iz prvega poskusa naučila, da je bilo obupno vreme le zadnji, vendar ne edini udarec, ki je preprečil vzpon do vrha gore. »Plezali smo preveč obremenjeni, vsak z nahrbtnikom, težkim 23 kilogramov. Na koncu nas je to preveč upočasnilo.«

Tokrat sta Bielicki in Berg pretehtala vsak gram svoje opreme in prepričana sta v dobre možnosti za uspeh, če bo vreme naklonjeno, »ali vsaj ne preveč perverzno«. Ob znosnih pogojih nameravata poskusiti z vzponom v enem samem poskusu, od baznega tabora do vrha. Brez šerp, dodatnega kisika, fiksnih vrvi in vmesnih taborov. »Zavedava se, da se bova na določeni višini znašla na točki brez vrnitve, s katere bo spust manj mogoč kot nadaljnji vzpon in bova morala razmišljati o tem, da je sestop mogoč le preko vrha,« je še povedal Bielecki. Izbrala sta si tudi vse prej kot lahko aklimatizacijo: 7227 metrov visoki Langtang Lirung, ki je zadnji uspešni vzpon do vrha doživel leta 1995. Pred desetimi leti je v njegovi severni steni umrl Tomaž Humar.

Prejšnji teden sta v slabih snežnih razmerah in ob stalnih plazovih poskušala napredovati proti jugovzhodnemu grebenu gore. Na višini 5300 metrov postavila prvi višinski tabor. V sredo sta dosegla višino 5800 metrov in se vrnila v bazni tabor, kjer čakata na lepše vreme. »Poskušala bova z vzponom na vrh v enem zamahu, potrebujeva le nekaj dni lepega vremena, saj se ob sneženju gora spremeni v past,« je na svoji facebook strani sporočil Bielicki.

Lastnik hotela v dolini, kjer sta se nastanila alpinista, jima je obljubil, da bosta lahko, če prideta do vrha Langtang Lirunga, brezplačno popila ves alkohol, ki ga ima na zalogi.

Dnevnik, 06.05.2019 12:32
Bliža se vzpon v prestižni steni Anapurne

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti