Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kmalu tudi od doma

Dnevnik - Petra Mlakar: ... Razgled na pobeljeno Golico

Da se bo zima vrnila na Golico, si v jeseniškem planinskem društvu, v katerem skrbijo za tamkajšnjo kočo, niso mislili. A na obiskovalce, ki bodo namesto snega kmalu uzrli bele poljane narcis in ki tamkajšnjo kočo množično obiskujejo prav maja, so se v društvu dobro pripravili.

Da bo prve dni maja namesto narcis pobočja Golice pobelil sneg, si v Planinskem društvu Jesenice, ki skrbi za Kočo na Golici, niso mislili. Razmere so bile včeraj še povsem zimske. Ob koncu tedna so pri koči namerili kar 60 centimetrov snega, snežna odeja na vrhu Golice pa je še debelejša. V Planinskem društvu Jesenice zato opozarjajo, da trenutno obstaja nevarnost plazov in naj obiskovalci z obiskom koče raje še nekaj dni počakajo. Koča je sicer svoja vrata že odprla pred prvomajskimi prazniki, a tradicionalno kresovanje ob njej so morali odpovedati. Zaradi snežnih razmer so se pri društvu tudi odločili, da spremenijo lokacijo napovedane predstavitve pesniške zbirke z naslovom Pesmi Golice, ki bo ta petek popoldne namesto v koči kar v prostorih krajevne skupnosti v Planini pod Golico.

Golica, visoka 1835 metrov, je sicer običajno maja najbolj obiskan vrh v Karavankah, in sicer prav zaradi poljan narcis oziroma ključavnic. Te se najprej razcvetijo na spodnjih travnikih, pozneje pa tudi v višjih predelih proti vrhu Golice.

S spletno kamero do lažjega načrtovanja

Koča sicer dobiva novo podobo, saj jo temeljito obnavljajo. Lani so v okviru mednarodnega projekta Alpe-Adria Karavanke v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije odprli Info točko, ki je prva v tem delu Karavank. Planincem so na voljo vodniki, zemljevidi, karte in drugo gradivo z opisom poti, nekaj je planinske literature za odrasle in otroke. Nabor informacij so razširili s promocijskimi gradivi TIC Jesenice. Namestili so tudi spletno kamero – od sredine maja si bodo planinci s preverjanjem razmer z domačega kavča lahko pomagali pri načrtovanju ture v tem delu Karavank. Za izboljšanje oskrbe z električno energijo so namestili dodatne sončne celice in UV-sterilizator za kakovostnejšo vodo. V osrednjem prostoru nameščajo nove mize in stole, pripravljajo se na zamenjavo opreme v sobah. V posodobitve v društvu po besedah člana društva Janka Rabičevih vlagajo svoja sredstva in se prijavljajo tudi na razpise, letos pa nadaljujejo tudi prostovoljno akcijo Evro za prijaznejšo kočo.

Na Golico po novi označeni poti

Lani so uvedli tudi novo planinsko pot, ki so jo uredili markacisti in vodi po gozdnem območju od Korelnovega rova v Savskih jamah do spodnje postaje tovorne žičnice in potem po že znani osrednji poti do koče in na vrh Golice. Ob postanku v koči pa si bodo planinci kmalu lahko ogledovali fotografske razstave, saj v osrednjem prostoru nastaja fotogalerija. Jeseniško planinsko društvo tudi letos ob koči pripravlja več dogodkov, katerih izvedba pa bo odvisna od vremenskih razmer, napoveduje Rabič.

Narcise so najlepše na travnikih

Narcise so zaščitene na državni ravni. Zanje sicer ne velja popolna prepoved trganja. Zakonodaja pravi, opozarjajo v vaseh pod Golico, da jih vsaka oseba lahko nabere en šopek, to je toliko, kolikor jih spravi med obseg svojega palca in kazalca na roki. Pogosto pa domačini in predstavniki okoliških turističnih društev pozivajo obiskovalce, naj rože pustijo tam, kjer so, saj so tam najlepše. 

Dnevnik, 07.05.2019
Razgled na pobeljeno Golico kmalu tudi od doma

Letošnji maj se je na Golici in na nižjih pobočjih začel povsem zimsko. Pri koči, ki so jo člani Planinskega društva Jesenice odprli pred prvomajskimi prazniki, so v nedeljo popoldne namerili več kot šestdeset centimetrov snega, višje ga je bilo še več. Pot do koče oziroma višje planincem odsvetujemo še nekaj dni. Ko se bo otoplilo, se bodo prožili plazovi. (Foto: Janko Rabič, član Planinskega društva Jesenice)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti