Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lovita rekorde

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: Gurka Nirmal Purja hoče na vseh 14 osemtisočakov v eni sezoni, Katalonec Sergi Mingote pa čim več v enem letu.

Nirmal Purja - Nims, upokojeni vojak gurka, je konec aprila z vzponom na Anapurno (8091 m) začel uresničevati svoj projekt Possible 14/7, v katerem se namerava v letošnji himalajski sezoni oziroma v sedmih mesecih povzpeti na vseh 14 osemtisočakov.
Leta 2017 je Nims že dosegel hitrostni rekord v plezanju na osemtisočake Everest, Lotse in Makalu, na katere se je povzpel v petih dneh. Poleg tega ima še dva Guinnessova rekorda: najhitrejši čas od vrha Everesta do vrha Lotseja – za to je potreboval le deset ur in 15 minut, obenem pa je prvi človek, ki se je v isti sezoni dvakrat povzpel na Everest, po enkrat pa na Lotse in Makalu, skupaj v 17 dneh.

Po aprilski osvojitvi Anapurne namerava Nims do 1. junija splezati še na pet nepalskih osemtisočakov, potem do 1. avgusta še na pet pakistanskih in do 1. novembra na tri tibetanske osemtisočake. Sedanji svetovni rekord je leta 1987 postavil legendarni poljski alpinist Jerzy Kukuczka, ki je z vsemi osemtisočaki opravil v malo manj kot osmih letih.

Zelo ambiciozen načrt pa ima letos tudi Katalonec Sergi Mingote. Čeprav ima v alpinizmu 20-letne izkušnje, prihaja iz drugih logov, saj je vzdržljivostni športnik oziroma ultramaratonec in ironmanovec. Konec aprila je v Nepalu vodil skupino invalidnih pohodnikov na trekingu do samostana Tengboče pod Everestom, potem pa si je postavil svoj mali šotor v baznem taboru pod najvišjo goro na svetu. Od tam se bo najprej lotil vzpona na Lotse (8516 m), potem pa bo kar iz 4. oziroma 3. višinskega tabora na Južnem sedlu nadaljeval vzpon na Everest. Če mu bo ostalo dovolj časa in mu bo vreme naklonjeno, bo pred poletnim monsunom splezal še na Kančendzengo (8586 m).

Med plezanjem še snema filme

Mingote, ki bo poskušal na vse omenjene osemtisočake splezati brez dodatnega kisika, se zaveda zahtevnosti izziva, saj mu bosta že vzpona na Lotse in Everest vzela veliko moči in energije. Mogoče ne bo imel dovolj časa, da bi si opomogel za mogočno in že samo po sebi zahtevno Kančendzengo. Sredi junija se namerava preseliti v pakistanski Karakorum, kjer ima v načrtu še osvojitev Gašerbruma I (8080 m) in Gašerbruma II (8035 m). Tako bi letos osvojil pet osemtisočakov.

Lani je Mingote brez pomoči dodatnega kisika splezal na tri: 16. julija na Broad Peak (8051 m), potem pa še na K2 (8614 m) in Manaslu (8163 m) in s tem odlično zastavil možnosti, da v enem letu osvoji vse najvišje himalajske vrhove; če mu uspe spomladi z Everestom in Kančendzengo, bo imel v žepu tri najvišje gore na planetu v manj kot letu dni, s tem pa bi se zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Sedanji rekorder Silvio Mondinelli je za ta dosežek potreboval tri leta in 74 dni. Z vzponom na Lotse bi Mingote svojemu seznamu dodal še četrto najvišjo goro.

»Za varno plezanje v tako kratkem času na vse vrhove, ki jih imam v mislih, je najpomembnejša hitrost,« je Sergi Mingote povedal za spletni medij Explorersweb. »Imam željo in motiv, možnost za uspeh ni tako velika, vseeno pa bom poskusil.« Drugače kot Nims Sergi za svoje vzpone ne najema šerp oziroma višinskih nosačev. Njegove odprave so skromne oziroma nizkoproračunske, saj si jih kot filmski snemalec financira s snemanjem dokumentarcev, ki nastajajo med njegovimi vzponi, potem pa jih predvaja po gorniških festivalih. Pri svojih hitrih vzponih je torej Mingote dodatno obremenjen, saj v nahrbtniku nosi še dve kameri in kvadrokopter, s katerim dela posnetke iz zraka. Spoštovanja vreden je tudi njegov glavni motiv letošnjih himalajskih odprav – ozaveščanje o vključevanju skozi šport. Kot pravi Mingote, je doslej sodeloval že z veliko športniki invalidi.

Dnevnik, 13.05.2019
Na osemtisočakih lovita Guinnessove rekorde

1 komentarjev na članku "Lovita rekorde"

Igor Pavlič,

Časi so postali takšni, da bo vse odvisno le še od vremena in razmer, teh nadljudi je očitno več kot dovolj! Ko bomo uredili še vreme, bo treba pa poiskati drugačne cilje in motivacije. Upajmo, da teh ne bo nikdar zmanjkalo! Ali pabodo preostale le še "poti" in bodo cilji nepomembni ter podobne mantre?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti