Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predsednik

Republike Slovenije Borut Pahor sprejel člane odprave 1979

Ob 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na najvišjo goro sveta je 13. maja predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel člane alpinistične odprave Everest 1979 in predstavnike Planinske zveze Slovenije.

Trinajstega maja 2019, točno 40 let po tem, ko sta Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj kot prva Slovenca stopila na 8848 metrov visoki Everest, najvišji vrh sveta, je alpiniste, sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Dva dni pozneje, 15. maja 1979, so vrh dosegli še Slovenec Stane Belak - Šrauf, Hrvat Stipe Božić in Nepalec Ang Phu.

Sprejema v zlatem salonu Predsedniške palače v Ljubljani se je udeležilo kar 17 članov odprave Everest 1979, poleg vodje Toneta Škarje še alpinisti Viki Grošelj, Tomaž Jamnik, Stane Klemenc, Ivan Kotnik, Bojan Pollak, Roman Robas, Andrej in Marko Štremfelj, Jože Zupan, zdravnik Igor Tekavčič, hrvaški alpinist Vladimir Mesarić, bosanska alpinista Muhamed Gafić in Muhamed Šišić ter spremljevalci: novinar Marjan Raztresen, radioamater Matjaž Culiberg in snemalec Slavo Vajt, poleg njih pa še predsednik PZS Jože Rovan, podpredsednik Martin Šolar, generalni sekretar PZS Matej Planko in častni generalni konzul Nepala Aswin Shrestha.

Predsednik Borut Pahor je s čestitkami in zahvalo nagovoril zbrane alpiniste: "Še enkrat vam izrekam iskrene čestitke in bi se vam rad zahvalil, da ste pred 40 leti dosegli sanje, kar se je zdelo nemogoče, pokazali ste, da se je s konico prsta mogoče dotakniti neba. Hvala tudi, ker ste desetletja negovali tradicijo, ki je ime Slovenije ponesla po vsem svetu, jo uveljavila kot alpinistično velesilo, po kateri so se zgledovali veliki narodi, poleg tega pa ste množicam vzbudili ljubezen do gora."
Predsednik se je zahvalil tudi vsem, ki danes gore približujejo mladim in ohranjajo spomin na veličastno alpinistično zgodovino.

Andrej Štremfelj je osvetlil pomen odprave za slovenski alpinizem ter med drugim izpostavil, kako je Everest člane odprave motiviral, jih združil in iz njih naredil prijatelje, prav tako pa se je predsedniku zahvalil za sprejem: "Hvala za ta sprejem, saj ste s tem potrdili veljavo, pomembnost in izjemnost odprave in dali obeležju, štirideseti obletnici tega vzpona, potrditev, nam udeležencem pa občutek, da naš dosežek in alpinizem ceni tudi država Slovenija."

"Štirideset let je že minilo od tedaj, ko je naša odprava dosegla vrh Everesta po zahodnem grebenu, po tehnično izjemno težki, vetru izpostavljeni in najdaljši smeri na ta himalajski vrh. Vedeli smo, da je izbrani cilj na meji mogočega, toda šele čas je pokazal pravo vrednost tedanjega dosežka, ki nas je dokončno postavil ob bok narodom z največjimi uspehi v najvišjih gorah sveta," je poudaril predsednik PZS Jože Rovan.

Osrednja slovesnost Planinske zveze Slovenije bo danes v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, kjer bo tudi odprtje priložnostne razstave predmetov, povezanih z odpravo Everest 1979.
Ob tej priložnosti je izšel tudi Planinski vestnik, skoraj v celoti posvečen 40. obletnici vzpona po Zahodnem grebenu na Everest.

PZS, 13.05.2019 11:50
Predsednik Pahor sprejel člane odprave Everest 1979

 

 


Fotografije: Manca Čujež

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti