Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Še enkrat, resje

Gorenjski glas - Jelena Justin: Veliki Slomnik (600 m) – Še en nasad resja.

Vijolična barva je v naravi redka, vendar ko se pojavi, je toliko bolj občudovana. Mešanica modre in rdeče, ki sta barvi stabilnosti in energije. Obiščite, dokler je še.

Včasih si kakšen višinsko skromen vrh zasluži obisk že zato, ker nam ponudi nekaj, česar ne vidimo drugje oz. ne vidimo pogosto. V teh pomladnih dnevih nas navdušuje cvetoče resje, vijolične barve, pa preproge žafrana na Veliki planini, ravno tako vijolične, lila barve. Če smo pred časom obiskali Srebotnik, kjer se bohoti resje, bo naš današnji vrh tudi eden takih. Gremo na Veliki Slomnik nad Libojami.

Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu za Žalec in nadaljujemo proti Arji vasi. V križišču na koncu vasi peljemo naravnost proti Libojam. V Libojah zavijemo levo v smeri Košnice pri Celju. Cesti sledimo do planinskih oznak za Veliki Slomnik in Šmohor. Predlagam, da se zapeljemo še nekaj sto metrov naprej po makadamski cesti, kjer je več možnosti za parkiranje. Nadaljujemo po makadamski cesti in v nekaj minutah pridemo do privatne hiše, kjer nas table na vsakem koraku opozarjajo, da je posest privatna. Tudi prav, a planinska pot gre lepo mimo in zavije levo navzgor. Še vedno hodimo po kolovozni poti, ki nas pripelje do sedla, kjer se desno odcepi pot na Šmohor (1 ura), levo pa pot na Slomnik (30 minut). Širši kolovoz postane ožji in se začne vzpenjati mimo plantaže resja. Ja, v teh pomladnih mesecih so te barve res čudovite. Širša pot preide v ozko stezico, ki se strmo vzpenja skozi gozd. Vedno znova me preseneti, na kako nizki nadmorski višini v Posavskem hribovju so skale. Steza vijuga strmo navzgor in nas pripelje na zahodni rob Velikega Slomnika, na t. i. Libojsko steno. Stena ponuja čudovit razgled na Liboje in sosednje vrhove Kotečnik, Gozdnik in Kamnik, greben Šmohorja se pa tudi vidi. Z Libojske stene nadaljujemo skozi gozd do vrha velikega Slomnika, ki je sicer skrit v gozdu in ne ponudi razgleda. Vrh je del posavske pohodniške poti, na vrhu je vpisna skrinjica z žigom ter miza s klopjo.

Z vrha moramo sestopiti po poti vzpona. Prepričana sem, da se bomo najdlje zadržali pri vijoličnem pobočju, ki navduši. Glede na to, da je opisani izlet precej kratek, predlagam, da obiščemo še sosednjo Brnico, na vrhu katere je planinska koča. Z avtom se prepeljemo na izhodišče v Libojah, kjer smo na vrhu Brnice v pičle pol ure. V dolino sestopimo po poti vzpona. Vzpona na Brnico se lahko lotimo tudi s kolesom, saj nanjo vodi markirana kolesarska pot. Kakorkoli že, važno, da se gre. Srečno!

Nadmorska višina: 600 m
Višinska razlika: 350 m
Trajanje: 1 uro in 30 minut
Zahtevnost: 2 / 5

Gorenjski glas, 17.04.2019 13:12
Še enkrat, resje


Pogled na Veliki Slomnik s poti na Brnico
Foto: Jelena Justin
 

Preproga cvetočega resja, zgoraj je vidna
Libojska stena. / Foto: Jelena Justin
 

Razgled z Libojskih skal na Kotečnik, Gozdnik
in Kamnik / Foto: Jelena Justin 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti