Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 13.04.19

Primorski dnevnik: Prijateljstvo brez meje | Velika planina | Pomladanski izlet | Izlet za najmlajše | Skupina »drugače mladi« ...

Prijateljstvo brez meje

Prijateljstvo res ne pozna meja, še bolj občuteno in poglobljeno pa je, ko prijateljske vezi bogati še ljubezen do narave in gora ter zasledovanje skupnih idealov. To so globoko občutili planinci s Tržaškega, ki so se v nedeljo, 7. aprila, z avtobusom pripeljali v Kukuljanovo, kjer so jih že čakali prijatelji, člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke, organizatorji letošnjega, že 14. srečanja »Prijateljstvo brez mej«. Po prisrčnem sprejemu in uvodnih pozdravih so se skupno podali v Ponikve, na 8 km dolgo krožno turo po izredno zanimivem a malo poznanem predelu dinarskega krasa v zaledju mesta Bakar. Domačin, Boro Štrbac, izreden poznavalec teh krajev, je pohodnike popeljal po poti, ki v širokem loku vodi po zgornjem robu presihajočega kraškega jezera Ponikve in daje tako večjo možnost za celovitejše opazovanje celotnega prostora in njegovih znamenitosti. Flora področja je zelo bogata, prav tako tudi favna. Predvsem medved, volk in ris, so tukajšnji pogosti obiskovalci, saj jim vode in hrane ne primanjkuje. Iz študijskih razlogov in za preprečevanje divjega lova opravljajo na področju stalno monitoražo premikov divjadi. Ob opazovanju naravnih zanimivosti področja se je skupina počasi spustila do vasi, ki je dobila ime kar po reki ponikalnici. Vreme je začelo nekoliko nagajati, vendar ni bilo hudega, mokri dežniki niso nikogar ovirali in korajžno so se pohodniki spustili na dno, sicer suhega presihajočega jezera Ponikve. Med prijetnim sprehodom po jezerskem dnu poraslem s pomladnim cvetjem in poganjajočo travo si človek sploh ne more zamisliti, kaj se tu dogaja po večdnevnih nalivih. Ob silovitem bobnenju privrejo iz bruhalnikov ogromne količine vode, ki preplavijo prvo jezero, se čez mostiček prelijejo v drugega, nakar voda narašča in narašča in to do take višine, da preplavi tudi 28 m visoka drevesa. In ko se vode stečejo v požiralnike, je že spet vse kot prej. Pravo čudo narave. Po poglobljeni razlagi vodiča Bora, se je skupina povzpela na planoto. Kljub intenzivnejšemu rosenju so si razlage še kar nadaljevale, saj je področje zanimivo ne le iz naravoslovnega ampak tudi iz zgodovinskega vidika. Tod.se nahaja cela vrsta vojaških objektov in utrdb, ki pripadajo tako imenovani Rupnikovi liniji. Mokri, a navdušeni nad turo, so se pohodniki vkrcali na avtobus, ki jih je odpeljal v Slovenski dom KPD Bazovica na Reki. Okusnemu kosilu je sledilo sproščeno prijateljsko druženje ob zvokih glasbe v živo. Srečanje se je zaključilo še s pozdravi gostov in z obljubo, da se prihodnje leto spet srečamo, prihodnjič na Tržaškem. Obogateni za nepozabno doživetje so se tržaški planinci vračali proti domu. Prijateljem z Reke, predvsem pa njihovemu vodji Darku Moharju, gre iskrena zahvala za enkraten sprejem.

Velika planina

Ob načrtovanju letnega programa izletov Slovenskega planinskega društva iz Trsta je bil za prihodnji vikend sicer predviden izlet na Javornik. Iz tehničnih razlogov smo bili prisiljeni spremeniti cilj izleta, ki bo zato v soboto, 13. aprila, podali se bomo na Veliko planino. Velika planina, ki obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo, je največja visokogorska pašna planina na slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi posebne oblike, ki so zaščitni znak planote. Če planina s prihodom pastirjev in z njihovimi naravnimi mlečnimi dobrotami junija prav zares zaživi, pa te dni privablja z nečim prav posebnim. Vsako pomlad namreč, ko počasi izgine snežna odeja, tepihi žafranov preplavijo celo planino in jo obarvajo vijolično. Z avtomobili (na razpolago bo tudi društveni kombi) se bomo peljali mimo Kamnika proti prelazu Černivec do Kranjskega raka (1029 m) kjer bomo parkirali, začeli pohod in v dobrih dveh urah dosegli vrh Gradišče (1666 m). Potni zahtevna, premostili bomo 660 m višinske razlike. Nujna planinska oprema. Štar- tali bomo iz Bazovice ob 6. uri (info Mauro 3452420325).

Izlet za najmlajše

Mladinski odsek SPDTorganizira v nedeljo, 14. aprila, enodnevni izletna Medvedjak. Namenjen je otrokom in njihovim družinam, ki bodo v družbi društvenih mladinskih vodnic preživeli prijeten dan v pomladno odeti naravi. Zabave in iger ne bo manjkalo. Prijave zbiramo še jutri, v petek, 12. aprila. Za dodatne informacije so na razpolago sledeči kontakti: (+39)342372894Nika, (+39)3317045458 Julija.

Pomladanski izlet

Za tradicionalni pomladanski izlet SPDT-ja na velikonočni ponedeljek, to je 22. aprila, smo letos izbrali Gregorčičevo spominsko pot. Pešpot, posvečena »goričkemu slavčku«, vodi od Renč do Gradišča nad Prvačino in čez Rabato- vec, po krajih, kjer je Gregorčič preživel enaindvajset let svojega življenja. V Gradišču nad Prvačino je pisal in prevajal, dočakal izid svojih najpomembnejših pesniških zbirk, tu je maševal in kmetoval, prejemal čestitke in kritike. Pot, ki vodi preko vinogradov in gozdov, ponuja pohodniku enkratne razglede, informacijske table pa osvetljujejo pesnikovo življenje. Čeprav je pot zelo lepa, jo bodo tržaški planinski prehodili samo v eno smer. Pri zadnji informacijski tabli, pri hrastu na Cinkovcu, se bodo spustili v dolino, prečkali reko Vipavo in se podali v Prvačino, kjer bodo obiskali Muzej Aleksandrink. kjer bodo obiskali Muzej Aleksandrink. Članice Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink nam bodo prikazale in podale zgodbo o emigraciji žensk z Goriške v Egipt. Vodenemu ogledu muzeja bo sledilo kosilo. Na pohod se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi. Zbrali se bomo ob 9. uri na Opčinah parkirišče ob krožišču, smer Bani; oziroma ob 9.30 na parkirišču ob osnovni šoli v Renčah. Izlet ni naporen, je primeren za vse. Nujna planinska obutev in pohodniške palice. Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se prijavijo do srede, 17. aprila. Na razpolago sta tel. številki: 3477937748 (Mirna) in 040413025 (Marinka).

Skupina »drugače mladi«

Člani planinske skupine SPDT »drugače mladi« načrtujejo za soboto, 27. aprila, pomladanski pohod po krožni Poti za srce. Zbrali se bodo ob 9. uri v Boljuncu, pred gledališčem Prešeren. Z osebnimi avtomobili se bodo nato peljali do Vanganela ter začeli pohod po komaj obnovljeni poti, ki je speljana od Vanganelskega jezera prek Marezig nazaj v Vanganel. Predvidene so približno 3 ure hoje, pohod je primeren za vse, nujna pohodniška oprema.

S »kekci« 4. maja na Matajur

Kekci, skupina najmlajših članov Slovenskega planinskega društva v Gorici, stopajo na prvo letošnjo planinsko pot. V soboto, 4. maja, se bodo podali na obisk Beneške Slovenije in na Matajur, kamor se bodo povzpeli od zavetišča Pelizzo. Z vrha bodo sestopili do Doma na Matajure, kjer domuje Beneška planinska družina. Ob povratku v dolino je v programu tudi ogled Landarske jame. Planinsko društvo bo poskrbelo za avtobusni prevoz iz Gorice. Predvidoma bo odpeljal ob 8.30 iz Gorice. Skupne hoje (na Matajurju) bo okrog tri ure. Izlet je primeren za vse, saj je steza speljana v glavnem po travnatih pobočjih. Priporočajo običajno planinsko opremo in zlasti primemo obutev. Otroci morajo biti v spremstvu staršev ali polnoletne osebe. Kosilo iz nahrbtnika. Prijave bodo na društvu, Verdijev Korzo 51/int. sprejemali v sredo 17. in v torek 23. aprila med 18. in 19. uro. Informacije: info@spdg.eu, vlado.klemse@gmail.com, Mitja Morgut tel 3550948.

9. junija planinsko srečanje ob Vrbskem jezeru

Koroški planinci prirejajo 9. junija vsakoletno srečanje v Škofičah, vasi v neposredni bližini Vrbskega jezera, koder je enkraten pogled po celotni južni Koroški posebej še, če se obiskovalci povzpnejo na bližnji razgledni stolp. Srečanja se bodo, tako kakor zmeraj doslej, udeležili tudi člani SPDG. Poskrbeli bodo za avtobusni prevoz. Pred- prijave in prijave že sprejemajo na sedežu društva ob četrtkih med 19. in 20. uro. Informacije: 3317059216 (Vlado)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primorski dnevnik, 11.04.2019
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti