Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smaragdni sprehod

Primorske novice: IZLET • V soboto vabijo na odprtje in pohod po Soški poti od Kobarida do Trnovega

Na Kobariškem se z dodatno ureditvijo poti odpira možnost za atraktiven, nekaj ’ kilometrov dolg sprehod po Soški poti od Kobarida do Trnovega, ki se vije nad najmanj poznanim delom divje, smaragdne Soče. V tem delu so jo doslej poznali le kajakaši in ribiči:

• Občina Kobarid, Kobariški muzej, kobariško turistično in planinsko društvo ter Fundacija Poti miru jo bodo odprli v soboto, 13. aprila, z organiziranim pohodom. Zbirno mesto bo ob 9.30 na parkirišču pri Kampu Koren. Priporočajo primerno obutev.

Od Napoleonovega mostu bodo pohodniki krenili skozi Zaročišče, se spustili skozi Mevce, kjer je najnižje rastišče alpskega svišča (encijana) in blizu brvi čez Sočo prišli do ovinka. Smerokaz na levi strani usmeri navzdol proti strugi potoka Kozjak, ki ga prečka brv. Tam se začne na novo urejena Soška pot. Od izliva Kozjaka v Sočo pot poteka v glavnem blizu struge, le dvakrat se zaradi nepremostljivih ovir povzpne nekoliko višje, od kjer so izjemno lepi pogledi na smaragdno reko.

Zgornji tok Soče se pri Napoleonovem mostu konča s približno 200 metrov dolgimi, do 15 metrov in na najožjem delu le dobra dva metra širokimi koriti. Zanje so značilne kotanje, kotliči, blizu mosta pa navpični skladi apnenca z imenom Cepljena skala.

Kilometer od Trnovega je eden najlepših tolmunov Otona z izjemno modrozeleno barvo. Nastal je v krednem flišu na meji med Trnovsko in Kobariško sotesko. V stenah nad tolmunom so lepo vidne slikovite nagubane plasti fliša. Pot se nadaljuje do brvi pod vasjo Trnovo.

Za povratek lahko izberemo dve poti: po desni strani Soče po stari poti skozi Zahrastje in Zagrad na izhodišče ali pa se od Otone vzpnemo do vasi Magozd ter se spustimo proti strugi potoka Kozjak. • NB

Primorske novice, 11.04.2019
Smaragdni sprehod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti