Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Hrvaškem

počastili 40. obletnico odprave Everest 1979

Člani legendarne jugoslovanske himalajske odprave Everest 1979 so 14. marca 2019 navdušili zbrane v Karlovcu ter v pogovoru in ob predstavitvi obudili spomine na zgodovinski vzpon na najvišjo goro sveta, kamor sta kot prva Jugoslovana in prva Slovenca 13. maja pred 40 leti stopila Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj.

Po prvi počastitvi 40. obletnice prvega jugoslovanskega vzpona na Everest februarja na Festivalu gorniškega filma v Ljubljani, se v jubilejnem letu nadaljujejo slovesnosti v družbi alpinistov, ki so pisali zgodovino. 13. maja 1979 Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik sta kot člana 25-članske jugoslovanske odprave kot prva Slovenca stopila na najvišjo goro sveta, 15. maja pa so vrh dosegli še Slovenec Stane Belak - Šrauf, Hrvat Stipe Božić in vodja šerp, Nepalec Ang Phu.

Planinsko društvo Vrlovka in CEIKA "Braća Seljan" iz Karlovca sta v četrtek, 14. marca, organizirala prireditev EVEREST 40+, ki je potekala v Karlovcu, sledila pa je večerja v Kamanju. Hrvaškega praznovanja 40. obletnice vzpona na Everest se je udeležilo kar 10 slovenskih članov odprave: vodja Tone Škarja, Bojan Pollak, Andrej in Marko Štremfelj, Roman Robas, Stane Klemenc, Vanja Matijevec, Ivč Kotnik, Jože Zupan in novinar Marjan Raztresen, poleg njih pa še Hrvata Stipe Božić in Vladimir Mesarić ter Muhamed Gafić in Muhamed Šišić iz Bosne in Hercegovine. Zaradi neodložljivih obveznosti se dogodka nista mogla udeležiti Viki Grošelj in zdravnik Igor Tekavčič, sicer pa je moštvo poleg 25 alpinistov štelo še prav toliko višinskih nosačev in šest spremljevalcev ter za vzpon potrebovalo dvajset ton opreme.

Alpinisti so si pred dogodkom ogledali planinski muzej v Karlovcu in ga obogatili s predmeti iz odprave, na prireditvi v do zadnjega kotička napolnjenem karlovškem gledališču pa je bilo prisotno vodstvo planinskih zvez Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine. V imenu vodstva PZS se je slovesnosti udeležil podpredsednik Roman Ponebšek, ki je uvodoma pozdravil navzoče člane odprave in občinstvo. Poudaril je pomen dogodka v kontekstu takratnega časa in trajnosti dosežka, saj preplezana smer še danes velja za najzahtevnejšo na ta osemtisočak, izpostavil je pomen PZS pri odpravi in povedal, da je bila odprava logična posledica v razvoju slovenskega alpinizma in seveda solidarnosti, ki smo jo izkazali in na odpravo povabili tudi Hrvate in Bošnjake, kar je imelo za posledico tudi razvoj alpinizma v omenjenih državah, kar so v pogovoru tudi izpostavili udeleženci odprave.

Celovečerni dogodek je vodil domači alpinist Vladimir Mesarić - Dado, prisotni člani odprave pa so v pogovoru obudili spomin na alpinistično dogajanje pred 40 leti, s čimer so naredili velik vtis pa občinstvo ter ga navdušili s svojo srčnostjo, skromnostjo in preprostostjo. Četudi so vrh dosegli le nekateri, nekateri pa so bili prav pod vrhom Everesta, so prav vsi dosegli človeški Everest, ki je na višini 9000 metrov, je poudaril predsednik PD Vrlovka Krunoslav Mlačak.

PZS, 19.03.2019 09.20
Na Hrvaškem počastili 40. obletnico odprave Everest 1979

Foto Krunoslav Mačak

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti