Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Debeli vrh

Silvo Baznik: Lepi in topli dnevi vabijo v gore. 

Po dobri uri vožnje peljeva skozi Gorje proti Zatrniku. Cesta je lepo prevozna in šele pred Zatrnikom dobijo pobočja skromno belino. Pred Rudnim poljem se snežna odeja odebeli in ustaviva na poledenelem delu skoraj praznega parkirišča.

Zamenjava obutev, oprtava nahrbtnika in s smučmi v rokah narediva nekaj korakov po cesti ter nato stopiva na smuči in po poledeneli gozdni cesti pričneva vzpon. Višje zapustiva ratrakirano tekaško progo in skozi gozd, še vedno po poledenelem snegu, se povzpneva do Krucmanovih kont, kjer končno hodiva po dobrem suhem snegu v smeri Malega Selišnika. Slediva smučinam dokler ne prideva do razcepa poti. Tu se odločiva, da bova šla levo na pobočje, ki se vije v severozahodni smeri po enem od številnih grebenov, ki potekajo več ali manj vzporedno. Dohiti naju turni smučar, ki nadaljuje po smučinah, a ga kmalu vizuelno izgubiva, ko povlečeva nekoliko svojo smer in se višje ponovno vrneva na že narejeno smučino. Sneg je trd a ne poledenel, lepo nosi najino težo in višje se pobočje nekoliko odpre, da lahko vidiva za macesni tako Mali kot Veliki Selišnik in za njima greben Viševnika. Doseževa strmo dolinico, se povzpneva na njen rob in ko gre smučina navzdol, obrneva desno, malce prečiva pobočje in se povzpneva nad spodnjimi vrtačami na strmo pobočje. Zopet prečiva, poiščeva stare smučine in po njih prideva na greben, kjer se odpre pogled na oddaljene Mrežce.

Sonce je storilo svoje in že nekaj časa hodiva brez jopičev in ostalih toplih oblačil. Tudi kapo snamem in dam v žep za nekaj več lažjega dihanja, ko se še naprej strmo vzpenjava po sedaj bolj odprtem pobočju. Snega ni obilo, nekaj ruševja še kuka iz snega, a ga je dovolj za dobro smuko. Višje sva, več razgleda je okoli naju in na vršnem grebenu se pokažejo že številni vrhovi z očakom Julijcev na čelu. Še nekaj korakov in sva na vrhu 1962 m visokega Debelega vrha, čigar severna stena strmo pada v dolino Krme. Stojiva na lepem razgledniku, stopiva s smuči in narediva odmor.

Zapiha in takoj se toplo oblečeva. Sonce pošilja tople žarke, a veter kljub temu hladi. Kje je kapa, se vprašam in ugotovim, da mi je nekje padla iz žepa. Na srečo imam rezervno v nahrbtniku. S pogledi se pomudiva na Solnicah, ki kažejo skromno snežno odejo z veliko neravnin, kratkih pogostih grebenov in rebri. Nič obetavnega za smučanje. Še pogled na streho Velikega Draškega vrha, ki kaže precej kamnitih predelov. Očitno je veliko snega pobralo, a z veliko pazljivosti bi se ga dalo še odsmučati. Kjerkoli se pomudiva s pogledi, povsod skromna snežna odeja in še bo toplo v naslednjih dneh. Gore kar kličejo po novi pošiljki snega in sprašujeva se, ali ga bo sploh še kaj zapadlo to zimo, ki sedaj bolj spominja na pomlad.

Počasi pospraviva opremo, stopiva na smuči in pričneva najlepši del ture, smučanje. Sneg je odličen in lepo smučljiv, Vijugava v smeri prihoda in se spuščava po pobočju. Prestopiva greben in v snegu zagledava izgubljeno kapo. Kakšna sreča, da lahko zamenjam prevročo pokrivalo z lahkotnejšim, preko katerega imam poveznjeno čelado. Še nekaj časa greva po smeri vzpona, nato pa odvijeva v drugo dolinico, se spustiva na naslednji greben in po njem v naslednjo dolinico dokler ne doseževa spodnjega pobočja in prismučava na stare smučine, ki naju popeljejo na gozdno pot.

Tudi brez rahlega vzpona ne gre in nekajkrat je potrebno uporabiti palice za močne odrive dokler ponovno ne gre navzdol in to vedno hitreje in hitreje, tako da sva hitro pri Krucmanovih kontah in dobrega smučanja je konec. Od tu dalje skozi gozd po še vedno poledenelem snegu dokler ne prideva na ratraktirano progo in po njej skoraj v hipu sva na Rudnem polju.

Snameva smuči in odkorakava do avta, kjer izmenjava nekaj besed z nadzornikom TNP, ki je medtem bil na Kačjem grebenu. Več ljudi več ve in vsaka informacija je dobrodošla pri načrtovanju naslednje ture. Pospraviva opremo in se odpeljeva na Zatrnik, kjer ob hmelskem napitku še enkrat podoživiva današnjo turo z mnogimi pristopi in seveda številnimi variantami smučanja.

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti