Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

233 kilometrov Pireneje

Turni klub gora vabi v četrtek, 21. februarja, ob 20. uri v okrepčevalnico Žibert na predavanje Cici in Mucki: Evforija ...

Evforija je 233-kilometrska ultra tekaška preizkušnja, ki se vsako leto v juliju odvija po gorah Andore.
Spada v med najtežavnejše v Evropi, morda celo na svetu, k čemer pripomorejo tele značilnosti tekme: - 233 km v enem kosu, 20.000 m vzpona in 20.000 m spusta, - 5 vrhov nad 2900 m, - 32 vrhov in prelazov med 2500 in 2900 m, - povprečna višina dirke 2200 m, - časovni limit 110 ur, - pot ni označena (označene so krajše dirke v sklopu prireditve, katerim se trasa občasno pridruži), tekmuje se po GPS tracku, - za večjo varnost se tekmuje izključno v parih, - tekmuje se v samooskrbi, na poti so le štiri postojanke, kjer dobiš svojo kramo, poješ in morda nekaj malega odspiš, - težavna orientacija, številni precej tehnični odseki, brezpotja, skalnat in gruščnat teren, strme trave, alpske močvare, strma snežišča, - nenehno prečkanje potokov, kakor ti pač uspe, vsekakor pa imaš v čevljih ves čas mokro, - velika nevarnost padajočega kamenja in zdrsa, - ekstremni vremenski pogoji: od +30 do -5, možnost orkanskega vetra, redne popoldanske nevihte z udari strele, točo, sneženjem.

Midve sva v Andori nastradali dvakrat. Prvič leta 2017, ko mi je že po petih urah tekme v nogo priletela skala, ki jo je sprožil tekmovalec nad menoj, in mi nogo zlomila. Drugič takoj naslednje leto, ko se ni zgodilo nič in sva morali prigurati do cilja, preko lastnih meja.

Evforija ni tek. Tudi tekma ni. Je srečanje s samim seboj in tistim, kar je zadaj.
Petra Vladimirov - Cici in Žana Andreeva - Mucki

...01.2018
Žibert je poleg tacenskega mestu pod Šmarno goro

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti