Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

50 let helikopterskega reševanja

V četrtek, 14. februarja, je bila v Kranju predstavitev knjige 50 let helikopterskega reševanja v gorah Slovenije.

24. marca 1968 je plaz pod Mojstrovko zasul skupino osmih mladih turnih smučarjev. Štirje med njimi so v nesreči izgubili svoja mlada življenja.
Pri reševanju ponesrečenih je tedaj prvič sodeloval helikopter AB 47J-2A z oznako YU-HAK, imenovan tudi "Burduš" in ta dan štejemo za začetek helikopterskega reševanja v gorah v Sloveniji.

Gorska reševalna zveza Slovenije je februarja 2018 v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani praznovala 50-letni jubilej reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji. Gre za velik, pomemben jubilej, s katerim se do sedaj lahko pohvalijo le alpske države Avstrija, Francija, Italija, Švica in Nemčija in na katerega smo Slovenci (poleg stote obletnice ustanovitve Gorske reševalne službe Slovenije, leta 2012) lahko upravičeno zelo ponosni.

Ko danes v medijih gledamo in beremo o uspešnih reševanjih s pomočjo helikopterja v gorah in o delu službe HNMP (helikopterske nujne medicinske pomoči) v Sloveniji, se nam zdi vse to samo po sebi umevno. Malo ljudi pa ve, koliko dela, truda in entuziazma je bilo vloženega v teh 50 letih v razvoj tega načina reševanja v Sloveniji. Razvoj pa je, na žalost, med reševalci in drugimi sodelavci terjal tudi človeške žrtve!
Generacija, ki je sodelovala pri začetkih tega pionirskega dela, je danes stara večinoma več kot 75 let. Veliko jih žal tudi ni več med nami. Takratnih prizadevanj za razvoj tega reševanja in dogodkov v teh letih, se morda spomnimo samo še ob kakšnih obletnicah oziroma srečanjih.

V želji, da vsaj del dolgoletnega dela in razvoja reševanja s pomočjo helikopterja v slovenskih gorah ne bi utonil v pozabo, sta se Vasja Žemva in eden od pionirjev reševanja s pomočjo helikopterja v Sloveniji, gorski reševalec Emil Herlec - Milč iz Kranja, odločila, da poskušata zbrati vsaj del teh dogodkov in spominov in jih leta 2018, ob 50 obletnici reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji, po možnosti objaviti v knjižni obliki. Gre tudi za delček zgodovine slovenskega planinstva in naroda.

Na splošno, predvsem pa iz prvih 30 let razvoja (1968-98) helikopterskega reševanja v Sloveniji, se je ohranilo izredno malo pisnega in slikovnega gradiva (večino ga je ohranil Herlec). Zato sta se odločila, da prav temu obdobju posvetita vso pozornost!
Zbiranje gradiva in pisanje knjige je trajalo od septembra 2015 do avgusta 2018. V knjigi jima je uspelo predstaviti vse pomembne dogodke iz pionirskih časov razvoja helikopterskega reševanja v Sloveniji.

Zahvaljujemo se Vasji Žemva in Emilu Herlecu - Milču za pisno ohranitev pionirskega dela razvoja helikopterskega reševanja.


Jubilejni znak 50 let helikopterskega reševanja v Sloveniji

Leta 2015 smo se na GRZS odločili, da bomo izdelali jubilejno značko reševalcev-letalcev ob 50.obletnici reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji. Finančnih sredstev za realizacijo projekta nismo imeli. S pomočjo sponzorjev smo uspeli zbrati sredstva za izdelavo.

Znak je bil skupaj z zahvalo ob 50. obletnici reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji, dne 24. februarja 2018 na osrednji prireditvi v Slovenskem planinskem muzeju, podeljen organizacijam in posameznikom s katerimi GRZS sodeluje pri helikopterskem reševanju.

Znak je službeni znak gorskih reševalcev letalcev GRZS.

Za finančno pomoč se zahvaljujemo: Petrolu d.d., Pozavarovalnici SAVA d.d, Elektru Ljubljana d.d, Občini Kranjska Gora, Občini Jezersko, Občini Tržič, Arrivi d.o.o., Zavarovalnici Triglav d.d. (planinskemu društvu) in Janezu Škrubeju.

Vodja projekta za izdelavo znaka je bil Vasja Žemva.
Za vloženo delo se mu zahvaljujemo

Gorska reševalna zveza Slovenije, 16.02.2019
Knjiga 50 let helikopterskega reševanja v gorah Slovenije


Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti