Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čez Gulce

Škrnatarica nad sedlom GulcePrimož Blaha: Čudovit pomladanski dan sredi februarja je bilo treba izkoristiti za lepo turo. 

Ker nismo bili na tekočem z razmerami v domačih hribih, smo šli pač pogledat. Mare že več let sanja o smučanju z vrha Kukove špice in s Slavi sva podprla njegova prizadevanja.

Cesta je splužena do Peričnika in zjutraj je bilo za silo hladno. Prva napaka je bila, da nismo bili pretirano zgodnji, kljub vroči napovedi. Nekaj časa po cesti, nato pa navzgor – Mare pametno po gozdu, midva s Slavi pa kar po Velikem Črlovcu, še sam ne vem zakaj. To res ni bila dobra ideja, čeprav v spodnjem delu je šlo brez težav, višje je bil cel graben poln plazovine, vmes sva morala preplezati strm skok, nato sva končno dosegla prečno pot. Za popestritev v redu, v resnici sva samo po nepotrebnem izgubljala čas in energijo.

Na dolgem vzponu po dolinici nam je bilo že jasno, da smo prepozni. Sonce je neusmiljeno žgalo, s sten so tekli potoki. Mare je že pred nama zaključil na sedlu Čez Gulce, jaz sem kljub vročini tam pustil smuči in nadaljeval peš proti vrhu – na tak lep dan se mi je zdelo škoda zaključiti. Pa sem malo višje obrnil, saj je bil sneg povsem moker in v tisti strmini se mi ni zdelo smiselno vztrajati.

S Slavi sva odsmučala s sedla okoli 12h, morala bi celi 2 uri prej. Prva strmina je bila sploh neugodna, smučljiv je samo ozek in strm prehod, nižje je bilo potem bolje, a daleč od dobro: na soncu gnoj, v senci skorja. Pa tako lepo in dolgo smučišče! Navzdol sva sledila Maretu v gozd, kjer je bilo snega dovolj vse do ceste, čeprav kakšnih užitkov tudi tu ni bilo. In za konec je bila še cesta precej razrita. Skratka, kar naporno. Tako je to: lepa tura v lepem dnevu, z veliko smučanja – a v slabih razmerah je splošni vtis malce grenak. Očitno bo v letošnji zimi treba iskati drugačne možnosti.

Primož Blaha, 16.02.2019
Čez Gulce
16.2.2019

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti