Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predstavljen vodnik,

... dnevnik in zemljevid Istarski planinarski put
Pot od morja do morja po zeleni Istri

... v osmih daljših dneh ali v 20 krajših izletih.

Dvorana v Domu kulture v Roču je bila v petek, 24. januarja 2019, skoraj premajhna za vse radovedne planince z obeh strani Učke in iz Kopra. Oboji so prisluhnili predstavitvi vodnika, dnevnika in zemljevida Istrske planinske poti (IPP). Izdala ga je Istrska planinska zveza (Istarski planinarski savez), predstavil predsednik Goran Šepić ob uvodni besedi nekdanjega predsednika Vladimirja Rojnića.

Rojnić je uvodoma spomnil na začetke Istrske planinske poti, ki je bila odprta leta 1976. Izpostavil je pomembno vlogo zagrebškega PD Željezničar in PD Klikun iz Pleternice, še posebej Josipa Sakomana, ter spomnil, da je prvotna Istrska planinska pot, sprva imenovana Labinska republika, vključevala tudi vrhove v slovenskem delu Istre. Pot se je začela v Podgorju ter se vila preko Slavnika, Kojnika in Žbevnice do Vojaka, kjer se je zaključila. Pot je bila leta 1998 zaprta, ponovno odprta pa leta 2006. Njen potek je bil spremenjen, povezali so jo z Labinsko planinsko potjo. S tem se je dolžina planinske obhodnice Istrska planinska pot povečala na 160 kilometrov, zdaj ima kar 30 kontrolnih točk. Rojnić je zbrane seznanil tudi z dobrim obiskom poti, saj jo je do zdaj v celoti prehodilo že 2641 pohodnikov.

Vodnik in hkrati dnevnik, je napisan v štirih jezikih (hrvaškem, italijanskem, nemškem in angleškem), kar naj bi pripomoglo k turističnemu spoznavanju istrske uspavane lepotice Čičarije in pogorja Učke. Obsega 221 strani priročne velikosti za v nahrbtnik. Vsebuje osnovne podatke o poti, pomembne telefonske številke in stike ter podatke za GPS navigacijo.

Na koncu knjižice je prostor za žige in beležke. Ko planinec dnevnik izpolni, ga pošlje na Istrsko planinsko zvezo in tako pridobi značko obhodnice istrske planinske poti.

Urednik vodnika in dnevnika je Goran Šepić, avtor besedila je Vladimir Rojnić, recenzent pa dolgoletni planinec in prvi predsednik IPS-a Milivoje Topić. Zemljevid Istrske planinske poti je narejen v merilu 1: 50.000 in sestavljen iz dveh dvostransko tiskanih.

S potjo upravljajo društva, člani Istrske planinske zveze, ki združujejo več kot 1600 članov vseh starosti. Istrska planinska pot je dolga 160 km in je sestavljena iz štirih delov. Prvi del se začne v Crvenem vrhu in se zaključi na Žbevnici. Drugi del pelje od Žbevnice in konča na najvišjem vrhu Učke - na Vojaku, ki je hkrati tudi najvišja točka poti. Tretji del vodi od Vojaka do Sisola in četrti, zadnji, od Sisola do svetilnika Crna punta, nedaleč od Koromačna. V primerjavi s prvo izdajo so prikazani podatki o skupnih metrih vzpona in spusta ter koordinate kontrolnih točk. Sledijo priporočila za obhod poti v več krajših pohodih oz. v enem neprekinjenem.
Posebne zahvale so bili deležni markacisti in planinci, ki že leta vzdržujejo in skrbijo za dobro urejenost poti.

Med mnogimi povabljenimi so udeležence pozdravili župan Buzeta in načelnica županijskega oddelka za turizem, ki sta poudarila velik pomen sodelovanja med planinskimi društvi in vključevanja njihovih dejavnosti v kakovosten turistični razvoj, ki bogati turistično ponudbo Istre.

Dnevnik, vodnik in zemljevid so na razpolago v kompletu, cena je 80,00 kn. Komplet dobite pri istrskih planinskih društvih, v planinskih kočah Žbevnica, Korita, Poklon in Skitača, ali pa ga naročite na elektronskem naslovu info@istarskiplaninarskisavez.hr z doplačilom poštnine.
Po prispevku Antona Finderle pripravila Maruška Lenarčič

PZS, 13.02.2019 16.15
Predstavljen vodnik, dnevnik in zemljevid Istrske planinske poti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti