Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ratitovec na Prešernov dan

Skrite poti - Andrej Bračič: Malo bolj zahtevna in s svojo specialiteto - tukaj namesto mišk kraljujejo flancati.

Tura ima svoje pluse: je kratka, nezahtevna in po želji krožna. Na vrhu te čaka lep razgled in koča, ki je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ne vzame ti celega dneva - do vrha je 600 metrov višinske razlike, ki jih lahko premagaš v dobri uri in pol. Je zelo priljubljena destinacija, kot nekakšna Šmarna Gora. Malo bolj zahtevna in s svojo specialiteto - tukaj namesto mišk kraljujejo flancati. Sama pot do vrha ne očara preveč – večinoma poteka po temnem gozdu, razgled se odpre šele malo pod vrhom.

Da bi si naredila turo bolj razgibano, sva se odločila za krožno pot. Na vrh sva se vzpela po levi strani, vrnila pa po desni. Leva pot je strmejša in ima en izpostavljen, a z jeklenicami zavarovan del. Desna je položnejša in bolj priljubljena med planinci. Zaradi snega sva za spust izbrala desno stran, seveda v želji, da bi nama manj drselo. Če imate »veriga dereze« jih trenutno zelo priporočava.

Obe poti vodita pretežni del po gozdu in sta precej nerazgledni. Razgleden postane šele zadnji del poti, ki poteka preko pašnikov. Na vrhu je Krekova koča. V bližini pa sta dva vrhova. Gladki vrh (1667 m) je oddaljen ...

12.02.2019

Ratitovec na Prešernov dan

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti