Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorske reševalce

Slovenske novice - Tina Horvat: ... strpali v kontejnerje!

Kamniški prostovoljci v svojem štabu celo brez vode in stranišča - Odzovejo se na vsak klic na pomoč iz gora, država pa je nanje pozabila

KAMNIK • Kamniški gorski reševalci so veseli december preživeli zelo delovno in nič kaj praznično. A ne zaradi povečanega števila reševalnih akcij, ampak zato, ker so skoraj ostali brez strehe nad glavo in so si sami morali poiskati in urediti skupni prostor, ki ga nujno potrebujejo za svoje delo. Kot vemo, je to prostovoljno, neplačano in v njihovem prostem ali celo službenem času. Po treh tednih preurejanja, seljenja, urejanja okolice, žaganja, privijanja vijakov, sekanja grmovja, izoliranja notranjih prostorov, odstranjevanja smeti in odpadnih materialov so se tik pred božičem vselili v svoje začasne prostore – v štiri kontejnerje na območju nekdanje kamniške smodnišnice!
Za zdaj imajo tam le elektriko, o vodi, straniščih in drugih pridobitvah civilizacije lahko le sanjajo. »Imamo pa voljo! Za selitev potrebujemo precej finančnih sredstev. Pomagate nam lahko z donacijami, nalepkami Podpornik 2019, majčkami ali deležem od dohodnine,« so 20. decembra zapisali na svoji spletni strani.

Sramota za državo

Očitno živimo v čudni državi in v čudnih časih, da si morajo gorski reševalci takole iskati streho nad glavo, ki jo nujno potrebujejo, da lahko sploh delujejo in opravljajo svoje človekoljubno poslanstvo. In da zbirajo denar za selitev s prodajo majic in nalepk, namesto da bi za to poskrbela država. »To je narobe svet!
Pri vsem času, ki ga posvetimo reševanju ljudi, pristanemo v kontejnerjih v tem zakotju, kjer je vse neurejeno. Povsem nedopustno in sramotno je, da si moramo sami iskati bivalne prostore, jih sami urediti, da lahko potem sploh rešujemo. Z velikim veseljem sem gorski reševalec, a vendar me je sram za to državo, da delamo v tako mizernih razmerah. Adijo, pamet ...« nam svojo jezo izpove eden od kamniških gorskih reševalcev. Pri tem namigne tudi, da so se po Kamniku že pojavile za gorske reševalce zelo boleče govorice, da so ti kontejnerji celo črna gradnja in da so si za svojo bivalno stisko sami krivi, ker si niso prej poiskali primernejših prostorov. »Kot da to počnemo za zabavo in ker nimamo drugega početi. Kot da nimamo družin.

Počutimo se kot kreteni ali deklice na klic, ki so dobre le takrat, ko se jih potrebuje, ko pa one kaj potrebujejo, nikjer nikogar! Obljubljajo nam rešitev, pa se nič ne zgodi. Vse naše pobude so zavrnili. Bili smo že zelo blizu temu, da bi dobili prostore v nekdanjem samostanu Mekinje, pa so spomeničarji to možnost zavrnili!«

Sistemska napaka

Nekoliko bolj umirjeno nam situacijo opiše namestnik načelnika društva Gorska reševalna služba Simon Kurinčič. »Že dolgo se ubadamo s problemom bivanjskih prostorov za naše društvo. Petnajst let smo gostovali na podstrešju veterine, kjer se nam je s koncem leta iztekla pogodba, potem pa smo dobili možnost začasnega bivanja na severnem delu nekdanje smodnišnice oziroma KIK (Kemična industrija Kamnik). Civilna zaščita nam je odstopila zabojnike, tudi na občini in na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) se zelo trudijo, da bi nam pomagali, a je pri tem ogromno birokratskih preprek in pot do primernih prostorov je zelo dolga. Dejansko ni zakonske podlage, da bi nam bila občina dolžna zagotoviti prostore, zato se moramo gorski reševalci kar sami znajti. Pri tem se včasih res počutimo precej trapasto, saj se ob svojih službah in družinah še borimo z birokratskimi ovirami, da sploh lahko delujemo. Mislim, da bi morali gorski reševalci imeti to urejeno kot gasilci, za katere morajo občine po zakonu poskrbeti, da imajo primerne prostore. Morda uporabljamo napačno ime gorska reševalna služba. To ni naša služba, mi smo prostovoljci in pri tem ne služimo.«

Vsem želijo varen korak v letu 2019

Kamniški gorski reševalci zdaj upajo, da bodo lahko čim prej in končno za vedno uredili svoje lastne in stalne prostore. Na njihovi spletni strani in profilu na facebooku pa še vedno lahko najdemo njihov klic na pomoč: »Prostovoljno in brezplačno rešujemo izgubljene, zaplezane in poškodovane ljubitelje in obiskovalce odmaknjenih delov narave. Splet okoliščin je nanesel, da se v naglici selimo iz obstoječih prostorov v kontejnerje, pomagajo nam tudi prijatelji, gasilci, civilna zaščita in še kdo. Če bi nam rad pomagal tudi ti, smo odprti tudi za donacije.
Vse podatke najdete na naši spletni strani:
https://www.grs-kamnik.si/vsebina.php?pid=4.

Hvala vsem za nazaj in za naprej!
Pa srečno in varen korak v letu 2019!« 

22. decembra 2018 so se vselili v kontejnerje, ki jim jih je podarila civilna zaščita.

Slovenske novice, 07.01.2019
Gorske reševalce strpali v kontejnerje!

 

Ministrstvo obljubilo pomoč

Na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) so nam glede problema kamniških gorskih reševalcev odgovorili, da se zavedajo, kako pomembno je delovanje gorskih reševalcev v Kamniku in okolici ter da poskušajo maksimalno pomagati pri reševanju problema z nastanitvami. "Boljše rešitve se iščejo tako na ravni URSZR kot na ravni Gorske reševalne zveze in lokalne skupnosti, kjer se trenutno težave rešujejo. Ministrstvo za obrambo lahko zagotovi primerne prostore v brezplačno uporabo, če so ti na voljo."

 

2 komentarjev na članku "Gorske reševalce "

Tone Škarja,

Kva č´mo? Taka je ta SLO, kjer so resnična oblast omejeni birokrati.


Matej Kucler,

To se sploh nebi smelo zgodit, če se jim je pogodba iztekla do konca lanskega leta bi enostavno moral imet že nove prostore z vso potrebno opremo. .

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti