Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prilezli na vrh

Večer, Koroška - Tomaž Ranc: … in po moško zapeli. Že 34. zimska kulturna srečanja na Uršlji gori so znova popestrili Vresovci.

Priljubljena koroška Uršlja gora danes ni bila le v znamenju lepih razgledov, ampak je tam donela tudi pesem.
Več kot 20 pevcev Moškega pevskega zbora Vres s Prevalj je ob vodstvu zborovodkinje Helene Buhvald Gorenšek zapelo na že tradicionalnih zimskih kulturnih srečanjih v koči na vrhu gore. Na goro se je bilo seveda treba prej povzpeti - od Naravskih ledin ali od rampe. Kljub mrzlemu in vetrovnemu vremenu je bila koča polna planincev, ki so jih Vresovci nagradili s pesmijo. Med njimi niso manjkali redni obiskovalci zimskih kulturnih srečanj v zadnjih letih, tudi skupini planincev z Mute in s Ptuja.
Na prav vseh zimskih srečanjih, tokratno je bilo 34., so bili glavni izvajalci kulturnega programa Vresovci. Do leta 2003 so zimska kulturna srečanja trajala celo dva dni, zvrstili so se pevski zbori, recitatorji in glasbeniki s Koroške. Tudi izbor pesmi je bil tokrat mestu in pokrajini koncerta primeren, saj so donele pesmi kot "Oj Triglav, moj dom," "Tam dou za Dravo", "Čej so tiste stezice", "Planinska roža", "Slovenec sem" in druge.
"Leto 2019 je jubilejno leto Planinskega društva Prevalje, ki bo praznovalo stoto obletnico delovanja, zato bo organiziranih kar nekaj dogodkov. Izdali bomo jubilejni almanah, kakor smo ga tudi pripravili vsakih pet let v zadnjih tridesetih letih, osrednja slovesnost bo 7. septembra v koči na Uršlji gori," je spomnil Štefan Keber, ki je v društvu zadolžen za kulturo.

Tomaž Ranc
Fotografije: 
(1) Zimsko kulturno srečanje 
na Uršlji gori s pesmijo Vresovcev.
(2) Tudi note so romale na vrh gore. (PD Prev.)
(3) Štefan Keber, PD Prevalje (PD Prevalje)

Vecer.si 05.01.2019  21:40
Prilezli na vrh in po moško zapeli

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti