Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nočno reševanje v Kočni

GRS Kranj: Leto 2018 smo kranjski gorski reševalci sklenili z zahtevno reševalno akcijo, ki se je zavlekla v zgodnje ure silvestrovega.

Klic na pomoč smo prejeli v nedeljo, 30. decembra 2018, malo po pol četrti popoldne, ko smo iz Regijskega centra za obveščanje Kranj dobili informacijo, da se je pod vrhom Jezerske Kočne zaplezal planinec.

Zaradi močnega vetra reševanje s helikopterjem ni bilo možno, prav tako ni bil možen prevoz moštva bližje mestu zaplezanega planinca. V temi smo se tako povzpeli skoraj do vrha Jezerske Kočne, kjer nas je v zelo zahtevnem terenu na višini 2375 metrov čakal planinec. K sreči ni bil poškodovan, tako da smo ga z vrvno tehniko spustili do lažjega terena, od tam pa pospremili v dolino, kamor smo prispeli ob drugi uri ponoči.

Za postajo društva GRS Kranj je bila to že 27. reševalna akcija v letu 2018. Število akcij se vsako leto povečuje, v zvezi s tem pa opažamo naraščajoč trend klicev na pomoč, ki so posledica nezadostne priprave na turo, nepremišljenosti, neopremljenosti in še česa. Gorski reševalci se vedno odzovemo klicu na pomoč, vseeno pa se morajo obiskovalci gora zavedati, da helikopter ne more poleteti v vsakem vremenu in da reševalci nismo vsemogočni, da bi lahko v vsakršnih razmerah zmogli pravočasno priti na kraj nesreče oziroma do mesta, kjer se nahaja oseba, ki potrebuje pomoč. V zgoraj opisanem primeru se je vse izšlo srečno, ob še zahtevnejših razmerah pa bi se lahko obrnilo tudi drugače.

Vse planince in gornike pozivamo, naj se pred odhodom v gore dobro pripravijo na turo, naj izbirajo ture, ki so jim dorasli in naj jih ne zavedejo ali premamijo zapisi opravljenih tur na internetnih straneh, ki so v nekaterih primerih povsem subjektivni in ne odražajo vedno dejanske težavnosti ture.
Priporočamo tudi branje nasvetov za varno obiskovanje gora v zimskih razmerah, ki jih je objavila PZS na svoji spletni strani.

Vsem obiskovalcem gora želimo v prihajajočem letu varen korak, ki naj ga spremljajo premišljene odločitve.
DGRS Kranj

GRS Kranj, 07.01.2019:
Nočno reševanje v Kočni

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti