Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umrl izjemen alpinist

... in novinar Ante Mahkota 
Pogreb
bo v četrtek, 20. decembra, ob 12. uri na Plečnikovih Žalah

Ante Mahkota je kot alpinist med letoma 1955 in 1966 opravil 16 prvenstvenih vzponov, najbolj pa ga je vedno privlačila Sfinga.

Umrl je Ante Mahkota, izjemen alpinist, reporter, fotoreporter, del Delovega kolektiva med letoma 1960 in 1994.

Njegov alpinistični rezime je neizmerno bogat in ga postavlja ob bok najboljšim, čeprav je v nekem trenutku vrhove gora zamenjal za pisalni stroj. Kot alpinist je med letoma 1955 in 1966 opravil 16 prvenstvenih vzponov, bil je prvi Slovenec, ki se je povzpel nad 7000 metrov nadmorske višine. Lani je od tega podviga minilo natanko 50 let.

14. avgusta leta 1967 so z brzojavko, ki so jo poslali na uredništvo Dela, alpinisti tako poročali o svojem velikem uspehu: »Uspeh odprave na Pik Lenina. 14. avgusta so se povzpeli na vrh Franci Ekar, Ante Mahkota, Lipovškova, Ščetinin, 16. avgusta pa Sandi Blažina in Pavle Dimitrov. Mahkota in Ekar sta opravila prečenje v smeri C, Ščetinina pa v smeri B,« so pred leti zapisali na Gore in ljudje.

S telegramom je Slovenija in z njo Jugoslavija izvedela za podvig šestih alpinistov, petih (takrat še) tovarišev in tovarišice, ki so kot prvi predstavniki svoje države stali na samostojnem vrhu, višjem od 7000 metrov – na 7134 metrov visokem Piku Lenina. Nobenih telefonskih klicev, sporočil po internetu, samo zagoneten telegram štiri dni po podvigu v osrčju Pamirja na meji s Kitajsko.

»S tem vzponom smo vsej svetovni javnosti dokazali, da Slovenci nismo le povprečni plezalci, pač pa vrhunski alpinisti,« je v spominih na doseženi vrh za Delo danes povedal Franci Ekar. »Dosegli smo polno zaupanje, v očeh vseh pa postali vrhunski alpinisti.«

»Rusi so tokrat prvič odprli to mejno, skrbno varovano področje s Kitajsko. Ante je že v domovini izdelal projekt oz. predlog, da se izvede celotno prečenje sedemtisočaka s skoraj 30 km dolgim grebenom z osvojitvijo vrha. To je »držal« v tajnosti, saj ruske oblasti tega ne bi dovolile. Ko je prišel čas za »naskok« na vrh, sva se zavedala, da gore ne smeva podcenjevati, saj ima na vesti že preveč alpinistov, ki so za večno ostali umrli na njej. Ko sva v vihravem vremenu ob vzpenjanju prišla na vrh 7132 metrov visoke gore, me je Ante napodil, naj grem hitro do piramide vrha, da pač potrebuje »fotografijo«. Tako se je odrekel, da bi bil sam prvi Slovenec na tem sedemtisočaku,« je o skromnosti plezalnega prijatelja ob njegovi 80-letnici pripovedoval Ekar.

To še zdaleč ni bil ne prvi ne zadnji uspeh Anteja Mahkote. Z Nadjo Fajdiga sta kot prva plezalca že leta 1956 v mešani navezi preplezala severozahodno steno Cima su Alto. Opravil je prvi pristop na Trisul II, splezal na Elbrus, na seznam ob vsem omenjenem uvrstil Zahodno steno Dru Aiga.

Vsak alpinist ima svojo Sfingo

Mahkota je bil izjemen alpinist, ob tem pa tudi odličen novinar, reporter, nadarjen pisec plezalne literature. Morda še najbolj ga je vznemirjala Sfinga, zloglasna večstometrska previsna stena v Triglavu, ki je dolga leta veljala za neosvojljivo. Mahkota jo je z plezalcem Petrom Ščetininom preplezal v vsega štirinajstih urah. O tem podvigu sta posnela tudi film, Mahkota pa je o podvigu napisal tudi knjigo s preprostim naslovom - Sfinga.

»Šla sva, kot bi naju hudič z gajžlo preganjal. Peter je namreč odličen plezalec. Vedela sva, ker smo do roba strehe že preplezali; kako od tam naprej, nisva vedela, ker je še en rob. Ko je Peter prišel čez, sva vedela. Je pa seveda res, da so se klini majali, vendar se ni nobeden izpulil,« se je pred leti spominjal, kako je »padla« znamenita triglavska stena.

Mahkota, sicer soprog pevke Marjane Deržaj, je pozneje plezal v svetovnih gorstvih, a mu je bila, tako so pravili tisti, ki so ga najbolj poznali, prav Sfinga vedno najbolj blizu. Za Sobotno prilogo je novinarju Borisu Ježu leta 2011 razkril, da ima »vsak alpinist svojo Sfingo«.

Dve leti nazaj, ko je praznoval svoj 80. jubilej, je odgovoril - najbrž ne prvič - na vprašanje, od kod ta silna potreba po plezanju, vzponih. Zakaj prav na najvišji vrh in zakaj po najtežji smeri? Odgovor ni presenetil nikogar. Gre za pustolovščino, izziv in preizkus samega sebe, čeprav je vprašanje, ali je Mahkota temu v resnici verjel. Ni vedel, ni mogel vedeti, je aprila 2016 zapisal Jure Apih.

Plezalno opremo postavil v kot in se usedel za pisalni stroj

Je pa Mahkota v tem istem zapisu brez dvoma potrdil, da so ga v njegovi plezalni karieri vedno vodili notranji duh, genij, demon, poltergajst, kakor bi nekateri temu rekli. Spet drugi so to poimenovali intuicija, glas nadrazumske zavesti, ki domuje v pljučih, srcih ali glavah. Vse to nas žene proti vrhu, je povedal vrhunski alpinist, ki se je najraje predajal Alpam. Samo najvišji, najtežji, še neprevladani problemi so ga v resnici privlačili.

V pogovoru z Epihom je dejal, da je pod srhljivimi previsi zbiral pogum, v še nikoli preplezanih smereh preizkušal intuicijo in vseskozi iskal svojo pot, na zanesljivost v skalo zabitega klina obešal usodo in v navezah s soplezalci gradil zavezanost sodelovanju in zaupanju. Nikoli ni soliral, se pa večkrat na novo rodil, med drugim tudi na že omenjeni odpravi v Kavkazu, ko je padel v globoko jamo. Usoda, ki se je imenovala Franci Ekar, mu ni namenila, da v njej tudi ostane.

»Z Antejem sva takrat opravila celotno prečenje in ko sva bila na višini okrog 7100 metrov, je zašel v boljši, mehkejši sneg, da bi si skuhala čaj. Kar naenkrat mi je izginil izpred oči. Padel je v globoko razpoko, a na srečo obstal v sifonu. Pripravil sem vrvi, sidrišč, mimo sta prišla še dva Rusa in mi ga pomagala izvleči,« se spominja Ekar, ki je z Mahkoto v Črni Gori skupaj služil vojaški rok. Menda je takrat celo po malem začel verjeti v čudeže, se je pridušal Ekar.

Poznavalci so Mahkoto uvrščali med deset najboljših alpinistov sveta, a izgubili ob spoznanju, da mu prekletstvo odličnosti ne dovoljuje dveh absolutnih poslanstev. Plezalno opremo je namreč postavil v kot in se usedel za pisalni stroj. Izjemna pridobitev za Delo, izguba za vrhunski alpinizem.
 

Delo, 14.12.2018 10:20
Umrl izjemen alpinist in novinar Ante Mahkota Ante Mahkota je kot alpinist med letoma 1955 in 1966 opravil 16 prvenstvenih vzponov, najbolj pa ga je vedno privlačila Sfinga.


G-L, 09.11.2016: Ante Mahkota - osemdesetletnik

G-L: "Ante Mahkota" |  Google: "Ante Mahkota"

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Umrl izjemen alpinist "

Tone Škarja,

Ante Mahkota je bil zadnji še živeči član prve slovenske (jugoslovanske) himalajske odprave - Trisul 1960. Z Alešem Kunaverjem je 5. 6. 1960 prvi dosegel vrh Trisul 2 (6690 m), oba pa z Marjanom Keršičem - Belačem 7. 6. še Trisul 3 (6270 m). Bil je vrhunski plezalec in alpinist. O njem je Ljubo Juvan rekel, da je ob njegovi soplezalki v bistvu solist. Njegovi članki in posebej knjiga Sfinga so vrhunska alpinistična literatura. Same Himalaje se pozneje ni več dotikal, je pa pomembno prispeval k uspehom mlajše generacije, ko je kot voditelj akcije Podarim - dobim uvrstil med podpore vredne športe tudi alpinizem. Lepa gesta alpinistične solidarnosti!

Mimogrede: prva Slovenca nad 7000 m sta Metod Humar in Ljubo Juvan (Zahodni Kangbačen ali Jalung Ri - 7538 m, 7. 10. 1965), druga dva pa Pavle Dimitrov in Tone Sazonov z bivakom 13./14. 10. 1965) na 7800 m, le sto metrov pod glavnim vrhom.

Anteja Mahkote se bo večina mlajših spomnila po filmu Sfinga, njegovem največjem dosežku. - Čast in slava mu!!!


Peter Zinauer,

Z vsem spoštovanjem do njegovih uspehov in sledem, ki jih je zapustil na gorskih poteh, kakor tudi v gorniški literaturi.

Vsekakor pa je bil prvi Slovenec v Himalaji Dinko Bertoncelj, ki je kot član argentinske odprave na Daulagiri v letu 1954 tudi presegel višino 7000 m !

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti