Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z gondolo na Peco

Večer, Koroška - Žana Vertačnik: … kjer je najvišje ležeči božični sejem v Avstriji

Prvi v vrsti sobotnih božičnih sejmov na avstrijski strani gore Pece v pobeljenem in s tem nadvse prazničnem vzdušju navdušil tako slovenske kot tudi avstrijske obiskovalce.
Z lučmi umetno ustvarjeno zvezdnato nebo med drevesi, vonj po pečenemu kostanju in tradicionalnih zimskih pijačah, vse to so stvari, ki tako slovenske kot tudi avstrijske obiskovalce vsako leto znova pritegnejo, da obiščejo najvišje ležeči božični sejem v Avstriji.

Tradicionalnost sobotnega sejma
Na avstrijski strani gore Pece se je tudi včeraj trlo tistih obiskovalcev, ki so že dodobra padli v vzdušje veselega decembra. Vzpon na goro z gondolo je kljub temu, da s seboj še niso imeli smučarske opreme, saj smučišče še ni v zagonu, lahko čudovita izkušnja, sploh, ko pogled navzdol kaže pobeljene vrhove dreves. Na vrhu po sestopu z gondole pa na nekaj nad 1700 metrih že tradicionalni sobotni decembrski božični sejem oziroma Christkindlmarkt kot ga poimenujejo Avstrijci. Včerajšnje dogajanje je bilo prvo letošnje, tja je v prvi vrsti privabilo predvsem tiste, ki prihajajo vsako leto znova in znova. Med njimi je tudi Blaž Jelenko iz Šmihela pri Pliberku, ki je prišel z družino. "Tukaj smo že tretje leto, prihajamo zaradi prazničnega vzdušja, všeč nam je ambient, ki ga pripravijo, vidi se trud, ki ga vložijo," nam je povedal in dodal, da jih poleg manjšega dogajanja na Peci decembra privabijo tudi velika mesta, tako se po lanskem Dunaju letos odpravljajo še v Zagreb. Sicer pa vsako leto na koroško goro prihajajo predvsem zaradi mlajše hčerke, ki da s šolskim pevskim zborom nastopa na dogajanju.

Uživali zimo, ki je v dolini še ni
Tako je bilo tudi letos, med stojnicami, na katerih je bila raznovrstna ponudba pijače in hrane, je bilo živo tudi zaradi glasbe. Že v zgodnjem popoldnevu so pripravili animacije za najmlajše, nemalo otrok je imelo s seboj tudi sani ali druge pripomočke, tako da so lahko uživali zimo, ki je v dolini še ni. Na naravnem odru, kot ga poimenujejo, je sprva s kitaro navduševal Chili Jo Deluxe s priredbami znanih skladb, nato so nastopili še otroci ljudske šole Šmihel. V dvojezično zapetih skladbah in krajšim programom so hitro privabili pozornost vseh, ki so uživali v takrat že nekoliko hladnejšem in zaradi snega še bolj zimskem ambientu. Vse to pa je sicer na Peco privabilo tudi petčlansko družino iz Mislinje, oče Damir Part nam pove, da so za to izvedeli preko spleta. "Smo si rekli, zakaj pa ne, to je lahko en božični izlet in doživetje na Peci. Zelo nam je všeč, tukaj smo prvič, drugače pa sin smuča," so bili navdušeni, ko so uživali v dogajanju.
Se je pa pestro zastavljen program nadaljeval še, ko je sledil sprevod z bakljami v spremstvu moškega zbora Peca/Libuče in ob koncu še z ognjeno – ledena predstavo. Temneje kot je postajalo, vedno več je bilo obiskovalcev, vzdušje je bilo vedno bolj sproščeno, tako je po besedah tistih, ki prihajajo redno, vsako leto. Prevaljčanka Kaja Jurač, ki je s partnerjem in hčerkico prišla letos prvič, pa nam je povedala: "Privabil nas je enostavno začetek praznikov in super vzdušje, ki smo ga pričakovali." Kljub temu, da so pričakovali, da bo sejem morda večjega obsega, pa nam povedo še, da so navdušeni. Morda pa so ravno majhnost, intimnost ambienta in magični pogledi z razgledne točke v večernih urah na dolino, ko pogled na luči v avstrijskemu Šmihelu in Pliberku pospremi še hoja po še nenačetem snegu, tisto, kar znova in znova obiskovalce prižene, da se na gori še pred začetkom smučarske sezone poveselijo in z bližnjimi vstopijo v decembrsko veselje.

Žana Vertačnik

Fotografiji (Žana Vita Vrtačnik): 
(1) Pravo zimsko vzdušje med drevesi na avstrijski strani Pece.
(2) Čudovit pogled v dolino in na luči ob zasneženi okolici.

 

Vecer.si 02.12.2018  12:46
Z gondolo na Peco, kjer je najvišje ležeči božični sejem v Avstriji

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti