Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rokovnjaška

... planinska pot - Bojan Ambrožič

Rokovnjači so bili razbojniki, plenilci popotnikov v 18. in 19. stoletju. Zadrževali naj bi se na Gorenjskem in Črnem grabnu – dolini po kateri, danes poteka štajerska avtocesta. Rokovnjaška planinska pot [PD Blagovica <> Obhodnice.pzs.si] zato poteka po hribih in gričih okoli te doline. V celoti je dolga okrog 60 km in ima 13 kontrolnih točk. Danes sva z Anžetom pretekla njen zahodni del med Lukovico in Blagovico, ki je dolg 37 km in premaga 1550 višinskih metrov.

Uraden začetek poti je v Blagovici. Vendar sva midva začela v Lukovici, ker je ta vas lažje dostopna z avtoceste. Tekla sva v smeri urinega kazalca, kar je v obratno smer kot poteka uradna pot. Prvih 15 kilometrih je pot razmeroma dolgočasna, saj pot ves čas poteka po asfaltnih cestah. Te na srečo niso prometne.
V prvih kilometrih sem imel še rahlo trde noge od smučanja. Potem pa mi je steklo.

Ker sva tekla po hribih sva imela lepo in toplo vreme, med tem ko se je v dolini ves čas zadrževala megla. Po 19 kilometrih je sledil spust v Blagovico in nato strm vzpon na Limbarsko goro (774 m). Na tem delu pot poteka po isti trasi kot Moravška planinska pot.
Rokovnjaška pot je sicer ves čas zelo dobro označena. Celo toliko, da GPS sledi skorajda nisva potrebovala. Drugi del poti je bil precej lepši (gozdne poti), kot prvi. Nazadnje je sledil še spust do Gradiškega jezera in nato prek Gradiške gore nazaj do izhodišča v Lukovici.


► PZS, Komisija za varstvo gorske narave - seminarski nalogi:
Igor Kanižar: Moravška planinska pot (PDF, 4 MB)
Sonja Mlakar: Rokovnjaška pot (PDF, 3,8 MB)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti