Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob deveti obletnici

... spletnega mesta PrimorskeStene.com - Peter Podgornik

Pozdravljeni, uporabniki www.primorskestene.com

Te dni mineva devet let, odkar ste lahko začeli surfati po takrat neznanem delu spleta. Ta vam je za skromen začetek predstavil nekaj gora, v katerih je bilo po stenah opaziti drugačen način urejena preplezanih smeri.

Od takrat smo uspeli predstaviti glavnino primorskih sten, vesin in grebenov, ureditev čaka le še par sivih lis, kamor alpinisti poredko zaidejo, oziroma je tam znanih le nekaj smeri.

Čeprav je vsako leto zaznati manj prvenstvenih smeri, je bilo tudi letošnje leto urejenih krepko čez petdeset prispevkov; najlepše je vnašati podatke o novih smereh in ponovitvah, težje je na novo urejati že obdelane stene, ki te z dobljenimi podatki o smereh iz minulega tisočletja mimogrede zaposlijo za mesec dni ...

Zima je poskrbela za nekaj dobrih smeri.
Izstopa smer Borderline Personality Disorder po redko narejenem zaledenelem slapu v podnožju Plešivca v Zadnji Trenti, v njem sta se namatrala Tine Cuder in Vili Guček.
V koncu Možnice sta dva Miha (Zupin & Zupan), potegnila idealno linijo - Gorenjsko diretissimo po markantnem stebru Vrha Ribežnov.
Svoje sta dodala Peter Bajec in Tadej Golob z novo smerjo Dolga pot domov v redko plezani steni V Gradu, vrhu na skrajnem jugozahodnem delu Loške stene.
Generacije starejših, predvsem alpinistov s Cerknega, je poskrbela za novosti v Pečeh.
Svoje so dodali tudi alpinistični smučarji, orači snežnih strmin ...

Največ novosti prinese običajno poletno in jesensko obdobje, takrat je na račun dolgih dni in prijetnih temperatur največji obisk v kopnih stenah.
V zahodni steni Mangarta so poleg novih smeri vnesene tudi končno odkrite smeri nepozabnega Miroslava Svetičiča-Slavca, ki so dobro premešale prejšnjo postavitev.
Na račun letošnjih novosti, posebno lani navrtane in letos predstavljene smeri Briljantina, je bila zahodna stena Mangarta zagotovo najbolj obiskana (dobra skala, dovoz z avtom v bližino, enostaven dostop ...).
Kar nekaj je bilo novih smeri tudi po ostalih stenah.
V severni steni Vrh Labrja je nastala med napušči smer Palme in valovi, avtorja sta Bor Levičnik in Matija Volontar.
Najbolj drzne nove smeri je v SZ steni Planje in v stenah Jerebice prispeval že legendarni Silvo Karo s soplezalko Marijo Jeglič (v SZ steni Planje smer Johanca, v SV steni Jerebice smer Julijska orlica, v S steni Jerebice smer Konfin).
Smer Onkraj resničnosti sta v steni Vršaca ponovila prosto na pogled Luka Lindič in Ines Papert.

Na svoje so prišle tudi smeri v na videz nezanimivih, mogoče kratkih stenah in v podnožju visokih vrhov, včasih sredi gozda, med temi aktivisti zagotovo prednjačita zakonca Relja.
Marsikje je bilo tako v lažje ocenjenih smereh kakor tudi v tistih najzahtevnejših opaziti spremembe zaradi izginotja snega v globokih, senčnih grapah ali zaradi podorov, narava pač živi kot mi z njo, ki smo samo kapljica znoja v večnosti sveta.

Ljudje smo pač različni. Med mnogimi gorniki namreč deluje volja po novem, še neodkritim ... in prav je, da se vedno najde prostor za vrhunsko in tudi uživaško plezanje, smučanje, letenje ...

Tudi v bodoče bomo nadaljevali po utečenih stečinah, do nas prispele novosti bomo z veseljem uredili in postavili na pravo mesto, in kljub občasno zdravstvenim ali tehničnim težavam poskušali zadovoljiti naše uporabnike.

Ob koncu zahvala vsem (omenjenim in tudi neimenovanim v tem prispevku), ki ste nas zalagali z novostmi in pomagali pri njihovi ureditvi.

V prihajajočem letu vam želimo obilo zdravja,
sreče in varnega gibanja v svetu strmin.
5rP 

 

PrimorskeStene.com ...12.2018
Ob deveti obletnici spletišča PMS

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti