Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Kangbačen 1965

Jože Andlovic: Kadar boš na rajžo šel = dnevnik himalajskega zdravnika | Originalnemu rokopisu dnevnika je Žarko Rovšček ...

Pred desetimi leti je v založbi Postaje GRS Tolmin in PD Tolmin izšel prvenec Jožeta Andlovica, ki ga je posvetil tolminskim gorskim reševalcem. Že isto leto je bila knjiga razprodana in ponovno natisnjena. 

Marjan Raztresen je takrat v članku Nevarno divje soteske, objavljenem v Književnih listih časopisa Delo, zapisal: »Morda bo po berljivi 262 strani debeli knjigi Skozi sotesko druge svetovne vojne izpod peresa Jožeta Andlovica kdaj izšla še knjiga o tem, kako je zdravnik brez bele halje krmaril skozi soteske svetovnih pogorij.«
Upanje, ki ga je izrazil takrat, pa je tlelo vse do uresničitve v letošnjem jubilejnem letu ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin.

Knjigo je tako kot prvo uredil Žarko Rovšček, ki je originalnemu rokopisu dnevnika dr. Jožeta Andlovica dodal številne odlomke iz dnevnikov drugih himalajcev, odlomke iz objavljenih člankov ali knjižnih del, zbral 93 barvnih in črnobelih fotografij in jih skupaj z besedilom oblikoval v večplastno, mozaično pripoved o takratnem dogajanju na gori in ob njej.
Napisal je tudi daljšo spremno besedo, ki v več poglavjih skuša predstaviti priprave, biografske podatke o članih odprave, odmeve v tisku in knjižnih izdajah ter spomine še živečih tovarišev Jožeta Andlovica na himalajskega zdravnika, ki je vidno zaznamoval naš himalajizem. 

Prodaja knjige začenja v času, ko sebi in tudi drugim običajno zaželimo praznična darila. Morda se boste v pisani izbiri različnih možnosti odločili za najbolj trajno in najdražjim poklonili zanimivo knjigo. Poklonite jo lahko tudi sami sebi.
Prepričani smo, da pričujoča knjiga lahko to poslanstvo povsem izpolni.
Cena knjige je 20 EUR; od vsake prodane knjige pa bodo 1 EUR namenili za Sklad Okrešelj!

Želeli bi, da naročila zberete na planinskih društvih, odsekih, postajah GRS ... Posredujte jih na grs.tolmin@siol.net ...
Postaja GRS in PD Tolmin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti