Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od slovenske

Dnevnik - : ... planinske do ameriške Apalaške poti

Danes se v Cankarjevem domu v Ljubljani začenja 34. Slovenski knjižni sejem, na njem pa bodo založbe predstavile tudi knjižne novosti s planinskega in alpinističnega področja.

Planinska založba PZS predstavlja nov vodnik Slovenska planinska pot, ene od najbolj priljubljenih veznih poti pri nas in ene od najstarejših v Evropi in na svetu. Vodnik je izšel v treh delih, vsakega je napisal drug avtor. Prvega, ki pokriva Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke do Mojstrane, je napisal Gorazd Gorišek, avtorica vodnika po Julijskih Alpah je Mojca Stritar Kučuk, tretji vodnik čez Cerkljansko hribovje, kraške planote in primorski kras pa je napisal Andraž Poljanec. »Avtorji vodnika po Slovenski planinski poti so v opise vložili vse svoje znanje in izkušnje. Navdušuje predvsem pristop predstavitev etap, ki so prilagojene potrebam in željam uporabnikov,« je napisal urednik vodnikov Jože Drab.

Druga knjižna novost Planinske založbe PZS je zbirka desetih pravljic za otroke in odrasle Pravljičarija pod Triglavom, ki jo je napisala pravljičarka in pripovedovalka Kristina Menih, ilustriral pa Jernej Kovač Myint. V zadnji dolini pod Triglavom se končuje človeku poznano življenje in se začenja domišljijski svet sanj in prijateljstva med hišno ljubljenko Dixie, medvedom Demom, ježkom Pleškom, vilami, škrati in drugo visokogorsko in obmorsko druščino. »V svetu drugačnih zgodb se ne glede na razlike pletejo povezave poštenih duš. Vsekakor navdušujoče branje za prav vse po vrsti,« je zapisala urednica knjige Anka Rudolf.

Kot vsako leto so pri PZS izdali tudi planinski koledar 2019 s slikovitimi avtorskimi fotografijami slovenskega gorskega sveta v različnih letnih časih in delih dneva.

Biščakova alpinistična igra

Pri Sidarti, specializirani založbi za izdajanje vodnikov, zemljevidov in literature s področij gorništva, plezanja, turne smuke in kolesarstva ter izletništva, so tik pred knjižnim sejmom izdali knjigo Igra in biseri (Kako sem hčerki z alpinizmom razložil življenje). Avtor je Bogdan Biščak, širši javnosti bolj poznan kot (nekdanji) politik, eden od vidnejših predstavnikov alpinistične generacije osemdesetih, ki je slovenski alpinizem postavila v sam svetovni vrh. Skupaj z Radom Fabjanom in Matevžem Lenarčičem so kot prvi Slovenci priplezali na vrh Fitz Roya in Cerro Torreja, v Karakorumu pa se je v enem tednu povzpel na dva osemtisočaka, Broad Peak in Gašerbrum II. Biščak v pogovorih s svojo hčerjo bralcu postopoma razkriva velike dneve, preživete v stenah Alp, Andov, Himalaje in Karakoruma.

Konec novembra bo pri Sidarti izšla še posodobljena in razširjena izdaja Velikega turnosmučarskega vodnika iz leta 2013. Avtor Igor Jenčič, predan turni smučar, je bogatemu naboru tur v Sloveniji dodal še najzanimivejše turne smuke v italijanskem in avstrijskem zamejstvu vse tja do vzhodne Tirolske. V najnovejši dopolnjeni izdaji je 14 novih ciljev z več kot 80 variantami vzponov in spustov ter z dodatnimi možnostmi v neposredni bližini glavnega cilja. Večina od 133 opisanih smukov je srednje zahtevnih, nekaj je lahkih in primernih tudi za začetnike, najtežje ture in variante pa so že resni alpinistični spusti, primerni le za najbolj izurjene smučarje.

Resnična ameriška pot

Zagotovo bo na sejmu vzbujala pozornost tudi Apalaška pot, 3500 kilometrov hribov in Amerike, pohodniški roman Jakoba J. Kende, ki ga večina verjetno najbolj pozna kot prevajalca Harryja Potterja. Lani je Kenda kot prvi Slovenec prehodil celotno Apalaško pot na vzhodu ZDA, »mater vseh poti«, kakor ji pravijo zaradi njene dolžine in več kot 80-letnega slovesa, predvsem pa zaradi njene divjinskosti, tradicije in tehnične ter fizične zahtevnosti. Kenda je izkušnje svojega pohoda zapisal v roman, poln pustolovščin v divjini, likov ameriških pohodnikov in njihove posebne tradicije ter navsezadnje tudi resnične Amerike. V soboto, 24. novembra, bo v sejemski debatni kavarni mogoče prisluhniti avtorju romana in Samu Ruglju, založniku in avtorju tekaških in pohodniških knjig, govorila pa bosta o žanru pohodniškega romana.

Dnevnik, 19.11.2018
Od slovenske planinske do ameriške Apalaške poti


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti